razem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację. Składniki: 100g ryżu, 2 cebule, 2 duże marchewki, 4 jajka, pęczek szczypioru, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Wykonanie Ryż ugotować do miękkości(...)osolonym wrzątku. Odcedzić. 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku
Z miłości do słodkościwysmarowania naczynia, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wysypujemy równomiernie ryż. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy wystudzony bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą polewamy zapiekankę. Mozarellę ścieramy na tarce. Posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy
Pobite gary Barbaryrozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory(...)zalewamy całość bulionem, by przykryć wszystkie składniki. Na "wolnym ogniu", pod przykryciem zostawiamy nasze risotto z 10 minut. Później odkrywamy, by zredukować płyn, jeśli będzie go za dużo. Jeśli ryż pochłonie wcześniej bulion, to dolewamy trochę i gotujemy pozostałe 5 min. Łącznie ryż potrzebuje ok. 15 minut, by być miękkim. Na koniec dolewamy odrobinę mleka, jeśli użyliśmy świeżej
Karczma Honoriettygłąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy(...)passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUstanowiły dodatek do każdego obiadu, ale ja za kartoflami w takiej formie nie przepadam. Dlatego bardzo często zastępuje je innymi dodatkami. Jak ryż curry na przykład. :) SMAŻONY RYŻ CURRY Składniki: - 1 torebka ugotowanego ryżu - 1 cebula - przyprawa curry - masło Przygotowanie: Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy. Gdy zacznie nabierać kolorów, wrzucamy ryż. Mieszamy i doprawiamy sporą ilością curry (ja daję na pewno 1 łyżkę, jak nie więcej - robię to "na oko"). Podsmażamy przez chwilę (uwaga, bo zbyt długie smażenie sprawi, że będzie supertwardy) i podajemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) 1 łyżka oleju sezamowego olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy) Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki. Cebulę obrać, przekroić(...)woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić. Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie
Kuchcik gotujestopni i piec przez ok 15 minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn - ok 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć krótko. Dodać ajwar i wszystko dobrze wymieszać(...)doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i wymieszać z ryżem oraz upieczonym i rozgniecionym miąższem bakłażana. Skontrolować smak i w razie czego doprawić. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Farszem nadziewać bakłażanki. Na wierzch położyć trochę serka i zapiec w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Skórka bakłażanów powinna być miękka i dać się
Kulinarne Inspiracjenatomiast polecam dodać imbir i cynamon, już na sam początek gotowania. Najlepiej od razu ugotować sporą porcję, bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez parę dni. Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki garam masali - 100g ugotowanej czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki imbiru - ząbek czosnku(...)pozostałe przyprawy i fasolę; gotować przez 7 minut - Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut) - Awokado posiekać w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal posypać posiekaną natką i skropić oliwą, przełożyć obok ryżu - Dodać warzywa z pary. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaKotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki kuminu (ugotowanej lub z puszki(...)świeżo mielony pieprz - ½ cebuli - łyżeczka mąki Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól - 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek - Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć je na odrobinie oliwy, z dodatkiem kuminu i kolendry - Fasolę zmiksować na pastę, dodać podsmażoną cebulę z resztą przypraw, wymieszać - Z masy uformować kotlety (ręce opłukać pod zimną
Wegańska kuchnia orientalnaFasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 80 ugotowanej fasolki adzuki - ½ łyżeczki garam masali - ¼ puszki pomidorów(...)Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut - Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić wodę, dusić przez 2 minuty - Dal lekko schłodzić, np. na parapecie za oknem;) - Ryż przełożyć na talerz i posypać ziarenkami konopi; obok wyłożyć dal z fasoli
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki suszonej mięty - kawałek ogórka - 100g brokuła - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem i odstawić go na 10 minut - Następnie ryż przełożyć do miski i schłodzić (np. wystawiając na parapet za okno;) - Brokuła podzielić na różyczki, gotować we wrzątku przez 2 minuty, przelać zimną wodą - Pomidorki(...)pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę - Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem - Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnaTofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat - Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny
Wegańska kuchnia orientalnaDuszone warzywa po włosku + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - kawałek suszonej papryki chili - 100g cukinii(...)chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek(...)przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaZielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżka przyprawy marokańskiej - 35g soczewicy - 1 łyżeczka curry - 120g kalafiora - ¼ łyżeczki(...)większą kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować - Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut - Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem - Obok wyłożyć soczewicę - Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalna