ryż - 22970 przepisów (strona:197/1532)

Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem 131

łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku dodatkowo : bułka tarta do obtoczenia Mięso przekładamy do miski , dodajemy do niego jajko , ugotowany ryż , bułkę tartą , mleko . Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy ,paprykę, gałkę , wyciśnięte praską ząbki czosnku i startą na tarce o grubych oczkach cebulę . Na koniec miód , posiekany koperek , sól i pieprz(...)oleju , na niezbyt dużym ogniu , aż zrobią się rumiane . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Na zimno też są pyszne Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 100

razem zagnieść (będzie klejące). Nadzienie: Ryż ugotować, odsączyć i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, pieprz i wymieszać. Plasterki łososia przeciąć na pół. Na każdy nałożyć około łyżeczki ryżu i zawinąć, tworząc kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciasto nr 1 rozwałkować na kształt kwadratu. Na połowie równo rozsmarować ciasto nr 2 i przykryć drugą częścią (tak jak książkę). Rozwałkować(...)rozwałkować. Jeszcze raz zwinąć na pół i znowu rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm. Wycinać kółka trochę większe od średnicy szklanki i kłaść po kulce łososia z ryżem. Każdą kulkę szczelnie zlepić i odłożyć (zlepieniem do dołu). Za pomocą ostrego noża zrobić 3 przecinające się nacięcia (uważać, aby nie przeciąć łososia!), zostawiając około 0,5 cm od dołu

Oryginalny smak
Arancini, czyli kule ryżowe z kurczakiem i szpinakiem 144

zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie cały czas stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy wchłonie cały bulion, a ryż stanie się miękki. Pozostawić do wystudzenia, a najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, dodać jedno całe jajko i starty parmezan, całość dokładnie wymieszać. Z gotowej

Szalona Kuchnia Eweliny
Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 126

szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz   Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj dwie szklanki wody. Wsyp do niej ryż. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.. Odcedź i przelej zimną wodą Krok 2 Drobno posiekaj kapustę nożem, albo w malakserze, lub zetrzyj na tarce, jeśli(...)minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków. Krok 5 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysmaruj płaską formę do pieczenia olejem. Kapustę połącz z ryżem i mięsem. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką miodu i majerankiem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez na 25 minut. Podawaj z dobrym pieczywem. Artykuł Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka pochodzi

Niedzielny kucharz
Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 121

Delikatna ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad. Składniki: 800g fileta z miruny 1 szklanka czarnego ryżu 1 szklanka kaszy bulgur 2 puszki pomidorów w kawałkach 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego(...)cytryny 1 łyżka oliwy natka z pietruszki masło do wysmarowania formy pieprz sól Wykonanie: 1. Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. 2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapiekanka gołąbkowa 138

przelać mieszając do mięsa z sosem. Nadal chwilę podgrzewać, po czym wyłączyć palnik. Ryż ugotować w wodzie z kapusty z dodatkiem soli (czas wg instrukcji na opakowaniu). Ugotowany ryż przełożyć do mięsa i dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Duże, okrągłe naczynie żaroodporne (lub dwa małe) wysmarować oliwą. Na spodzie naczynia ułożyć(...)duże liście, tak aby boki były podwinięte do góry. Na liście ułożyć mięso z ryżem, po czym ponownie liście (pamiętając o tym, aby podwijać je do góry). I tak też układamy kolejne warstwy. Na samej górze powinny znaleźć się liście kapusty, jednak tym razem podwinięte odrobinę w dół. Tak przygotowaną zapiekankę (lub dwie mniejsze) włożyć do piekarnika (z nałożoną pokrywą

Passions hobbies life
PROSTA PASTA TUŃCZYKOWA Z RYŻEM 146

koperek lub szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Ryż gotujmy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Jajko gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy ryż oraz jajko. Kukurydze odsączamy z zalewy. Tuńczyka również odsączamy z sosu. Do wystudzonego ryżu dodajemy kukurydzę, cebulę, pokrojone w kostkę jajko i posiekany szczypiorek lub koperek. Mieszamy. Przyprawiamy solą

Kuchnia w oparach
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I ŻURAWINĄ 166

jego smaku. Czarny ryż zawiera w sobie dużo żelaza, błonnika, aminokwasów i witamin z grupy B. Jeśli lubicie próbować nowych smaków, a nie mieliście okazji jeszcze spróbować czarnego ryżu to bardzo Wam polecam. Możecie spróbować go korzystając z poniższego przepisu – sałatka Czytaj więcej → Artykuł SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Zapiekanka ostry kurczak na dzikim ryżu 404

Zapiekanka to szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem oryginalne podanie kurczaka z ryżem. Aromatyczna zalewa sprawia, że ryż, który nią przesiąka idealnie komponuje się(...)miękkim mięsem kurczaka. Całość wygląda cudnie ale przede wszystkim obłędnie smakuje. Składniki: 1,30kg udek z kurczaka 3 łyżki lubczyku 4 łyżki przyprawy do kurczaka 2 szklanki dzikiego ryżu 3 cebule 2 gałązki pomidorów cherry 125g sera mozzarelli Zalewa: 4 szklanki bulionu drobiowego 6 łyżek pikantnego ketchupu 100g koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pikantny łosoś pachnący Azją 130

stopni przez około 20-25 minut. 4.  Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać ugotowany ryż, zielony groszek, lekko podsmażyć, skropić sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 5.  Łososia podawać na ryżu z zielonym groszkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z ryżem i kurczakiem 114

Witajcie, dzisiaj polecam Wam wykwintną sałatkę z ryżem i kurczakiem. To sałatka palce lizać, jak raz skosztujecie to będziecie pragnęli więcej i więcej ;). Fenomenalny smak tej sałatki zachwyci także Waszych znajomych. Na smak tej sałatki przede wszystkim wpływ ma mięso gotowane w poniższych przyprawach. Do jednej z nich należy czosnek niedźwiedzi, który posiada niesamowite właściwości. To wartościowa roślina lecznicza. Zawiera(...)pozostałe składniki i zagotować. Gotować ok. 40 minut. Kurczaka, korzeń selera, pietruszki i marchewkę wyjąć z rosołu. Odstawić do ostygnięcia. Z rosołu można zrobić barszcz. Składniki potrzebne do ugotowania ryżu: 400 g ryżu 800 ml wody 50 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Ryż wsypać na sitko i opłukać pod wodą. Wodę z mlekiem, solą i cukrem

Przepisy Babci
Domowy paprykarz szczeciński 365

oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól mielony biały pieprz Jak przygotować domowy paprykarz: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Makrelę wędzoną obieramy ze skóry i usuwamy ości. Rybę rozdrabniamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy(...)wlewamy 150 ml wody, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i suszonym czosnkiem. Patelnię przykrywamy i dusimy niezbyt długo, aż marchewka zmięknie. Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy ugotowany ryż i makrelę. Dokładnie mieszamy. Gotowy paprykarz przekładamy do słoiczków. Aby zachować jego świeżość musi stać w lodówce, postoi nawet do kilku dni. Podajemy jako smarowidło na śniadanie lub kolację

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quinoa z ryżem i jabłkami 181

Dziś zapraszam Was na pyszną wariację na temat popularnego ryżu z jabłkami. W mojej wersji, to wspaniała Quinoa z ryżem i jabłkami . Zdrowo, smacznie… czasem nie trzeba nic więcej. Danie przygotujecie dosłownie w kilka minut. Ja i moje dzieci uwielbiamy tak przygotowaną Quinoa z ryżem i jabłkami. Polecam i Wam. Smacznego i miłego dnia, moi drodzy. Składniki: około(...)ryżu naturalnego parboiled + QUINOA biała RISANA 2 jabłka duża szczypta cynamonu (można dać więcej wg upodobań) około 8-9 kropel soku z cytryny 1/2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Woreczek ryżu naturalnego parboiled + QUINOA gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu (10 minut). Do dania potrzebujemy jedynie 50-60 g. Niewykorzystaną część można podać np. do obiadu

Słodkie okruszki
Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi 139

zastąpić mrożonym) 2 łyżki oliwy 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu 200 g ryżu arborio lub carnaroli 100 g pesto, najlepiej domowego , ale taki ze słoika też się nada 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki ok. 30 g parmezanu sól, pieprz Przygotowanie(...)ziarna się nie kruszą.  Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wsyp ryż i smaż cały czas mieszając 1-2 minuty. Niech porządnie obtoczy się w oliwie, czosnku i cebuli i stanie lekko przezroczysty. Na patelnię wlej chochelkę bulionu i gotuj mieszając

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z mięsem, serem i pieczarkami 152

Jeśli lubicie gołąbki, to z pewnością posmakuje Wam ten ryż. Smakiem przypomina właśnie farsz na gołąbki. Do takiego risotto wystarczy sałatka, ewentualnie jakiś sos np. pieczarkowy lub pomidorowy i obiad gotowy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (łopatka lub szynka) 1 szklanka suchego ryżu 1 duża cebula 6-7 pieczarek garść tartego żółtego sera sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Ryż(...)zalać 2 szklankami wody, gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Można też najpierw do rondla dodać trochę oleju, wsypać ryż i chwilę smażyć i mieszać, następnie dodać gorącą wodę, trochę soli i gotować do miękkości, aż płyn zostanie wchłonięty. Wtedy ryż będzie bardziej sypki. 2. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. 3. Na patelnię dodać

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania