Keks podobnie jak babki są nie odłącznym elementem każdych świat. Są to ciasta, które lubi cała moja rodzina. Moja dzisiejsza propozycja to keks pomarańczowy z mnóstwem bakali. Nutę pomarańczy zapewnia mi sok pomarańczowy. Bakalie nadają wypiekowi specyficznego smaku, ale również aromatu. Jest to ciasto pulchne i bardzo smaczne. Doskonały dodatek do herbaty i na święta. Polecam ! Składniki
Ciasta z tradycjamiProsta i szybka do przygotowania babka jogurtowa z malinami. Idealna na świąteczny stół. Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3 jajka 1/3 szklanki oleju roślinnego ok. 250 g malin świeżych lub mrożonych Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC(...)delikatnie wymieszać za pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu
Healthy food explorerSkąd ten niebieski? Z żadnych sztucznych barwników! Do zabarwienia babki użyłam proszku z klitorii ternateńskiej (tzw. butterfly pea) – nadaje ciastu i polewie cudownego koloru i ma na dodatek sporo fajnych właściwości zdrowotnych. Najłatwiej dostać go w internecie. Ale nie martw się, jeżeli jej nie … Artykuł <strong>Niebieska babka marmurkowa wielkanocna</strong> pochodzi
Flymetothespoonbezy zostało mi sporo żółtek. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś fajnego przepisu na ciasto z żółtkami. Od razu wpadł mi w oko przepis ze strony Wypieki Beaty (trochę go zmodyfikowałam) Babka ma piękny żółty kolorek i jeśli będziemy ją przechowywać w szczelnym pojemniku to długo będzie wilgotna i zachowa świeżość. 7 żółtek 1 szkl cukru sok z 1/2 cytryny(...)puszysty krem. Dodać połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, mleko i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Dodać pozostałą mąkę, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w 170 stopniach przez ok 30-40 minut. Ostudzić i polać lukrem
Smakołyki AsiPuszysta, mięciutka, aromatyczna ... Ten klasyczny, tradycyjny przepis na babkę drożdżową pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Mamy 💓 Taka drożdżowa baba była zawsze obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu, ale Mama piekła ją także i bez okazji, bo wszyscy ją uwielbialiśmy! I tak zostało do dziś 😍 Składniki: 0.5 kg przesianej mąki pszennej 125 g masła o zawartości 82% tłuszczu(...)posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. A potem zależy już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko
Walijskie PichcenieSzybka babka migdałowa do popołudniowej kawy, mimo że sama jest lekko kawowa. Bez glutenu i bez jajek, o piaskowej, puszystej konsystencji. Pisałam już o mojej nietolerancji na gluten, czasami więc pojawią się takie przepisy, chociaż rodzina protestuje. Tylko jeśli im nie powiem, że jest bez mąki pszennej, to wtedy zjedzą z apetytem. Odstrasza ich samo słowo „bezglutenowy(...)sody. ? Wymieszać mokre składniki oprócz octu. ? Sodę wymieszać z octem i wlać do mokrych składników. ? Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać razem. ? Wylać ciasto do foremki na średnią babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką migdałową. ? Piec w 180 st.C przez 45-50 minut. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną
To co kochamPierwszy przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne. Babka, wilgotna, cytrynowa i prosta w wykonaniu, możemy ją dowolnie przyozdobić i upiec w ładnej formie do babki, będzie idealna na stół Wielkanocny. Składniki na blaszkę 20 x 10 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/4 szkl cukru 1/4 kostki masła (50 g ) 3 jajka 1/2 opakowania cukru waniliowego
Gotowanie...to proste !tamtym tygodniu były rogaliki a w tym zapraszam na pyszną, czekoladową, ucieraną babkę. Babkę po polaniu czekolada możemy dodatkowo sobie przełożyć dowolnym nadzieniem lub pozostawić tylko z polewą i też będzie pyszna ;) Składniki na blaszkę w formie rynienki o wielkości 25 x 10 cm 100 g masła 2 jajka kl L lub XL 1/2 szkl cukru (szkl o pojemności
Gotowanie...to proste !Delikatna a zarazem wilgotna babka makowa. Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto na święta i nie tylko. 300 g mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 100 g cukru pudru 300 g masy makowej (gotowej w puszce) 4 jajka M 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 2 garści bakali olejek migdałowy kilka kropel(...)pieczenia wysmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Przełożyć ciasto makowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Po wystudzeniu babkę polewamy czekoladą. Polewa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka 1 łyżka masła Mleko podgrzać dodać masło i czekoladę połamaną na kawałki, chwilę podgrzewać ciągle mieszając aż składniki się
Andzia Pichcipiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka. W garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, wlać śmietanę i wymieszać, od razu polać wierzch babki i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi - babka ucierana jest bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia, jest puszysta, lekko wilgotna, smakuje na różne okazje........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejne babka jogurtowa, tym razem z dodatkiem pysznych owoców. To ciasto zachwyca nie tylko wyglądam, ale i smakiem, jest puszyste i wilgotne. Idealnie pasuje na świąteczny stół. 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3 jajka 1/3 szklanki oleju roślinnego(...)pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny i borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszać (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) Ciasto wyłożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu
Healthy food explorerDziś mam dla Was fajny przepis na kolorową babkę cytrynową :) Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś mam dla Was fajny przepis na kolorową babkę cytrynową :) Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPrzepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest bardzo wilgotna dzięki odpowiednio dobranej recepturze. Zapraszam! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na formę o pojemności 1 L) 1 pomarańcza 2 jajka 110 g cukru (1/2 szklanki
Słodki Blog