babki - 8613 przepisów (strona:201/575)

Babka na oleju według Siostry Anastazji 155

Pewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane na Święta, ale jeśli jeszcze nie upiekliście babki, to ten przepis jest idealny!! Babka na oleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę(...)ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło:  Prawo do gotowania z pasją

Z miłości do słodkości
Babka czekoladowo-pomarańczowa 157

Święta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 231

cukrem waniliowym. Wmieszałam pozostałe składniki (oprócz kakao i maku). Podzieliłam następnie ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao,a do drugiej mak. Natłuściłam tortownicę lub formę na babkę i wysypałam ją bułką tartą. Na środek formy nakładałam na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem(...)kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy, aż stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 286

woda w wiadrach pozamarza! Nie, nie, nie! Stanowczo mówię nie takiej wiośnie. Pragnę słońca, kwiatów, zieleni! Śniegu to mam już dość. Dla osłody i poprawy humoru.. Proponuję CYTRYNOWĄ BABKĘ MARMURKOWĄ. Delikatna, idealnie wilgotna, cytrynowo-kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło:  klik, klik ; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody(...)wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 178

BABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy(...)nieco grysiku. Rozejrzałam się po mieszkaniu, przewróciłam szafki kuchenne, w poszukiwaniu czegoś, sama nie wiem czego. I znalazłam. Dwie paczuszki suszonej żurawiny wydały mi się idealnym dodatkiem do babki. Od razu na myśl przyszedł mi motyw korala małopolskiego . Małe żurawinowe kulki mają piękny czerwony kolor. Są idealnie okrąglutkie, jak koraliki. Wystarczy igła z nitką, bądź jakiś sznureczek, chwila cierpliwości

W kuchni Karmel-itki
Babka zebra 764

uszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku(...)pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię). Babka zebra PRZEPIS   /forma: Ø 24 cm/ Temperatura: 18 0 o C | Czas pieczenia: ~1h   Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) małe opakowanie cukru waniliowego 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady 2 szkl. mąki, przesianej 2,5 łyżeczki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka caffe latte 578

ardzo smaczna babka, składająca się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i kawowej. Puszysta i bardzo prosta w wykonaniu. Polecam!  Babka caffe latte PRZEPIS {źródło inspiracji: wielkie żarcie } temperatura pieczenia: 180 °C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej(...)cytryny.  Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta. Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową.  Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min). Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka migdałowo-czekoladowa 160

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta . Czas pieczenia : 50- 60 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego(...)pół sztywno  i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną  czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Babka czekoladowa piaskowa 202

wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :) Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mąka, mak i białka czyli Babka piegusek 200

Babki , mazurki , serniki - czas zacząć myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda. To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też(...)piegowata babka będzie smakowała nie tylko w święta. Zobacz także inny pomysł z wykorzystaniem nadmiaru białek czyli Keks na białkach ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babka marcepanowa 17

Bardzo prosta w przygotowaniu babka z masą marcepanową. Wystarczy wszystko dobrze wymieszać, upiec i polać lukrem. Idealna do kawy czy herbaty. Babka marcepanowa

Ewa w kuchni
Ciasta na Wielkanoc 46

Ciasta na Wielkanoc – zbiór inspiracji i przepisów na pyszne Babki, Mazurki, Serniki i inne ciasta. Pyszne Mazurki Wielkanocne Pyszne babki na Wielkanoc Pyszne serniki na Wielkanoc 10 przepisów na roladę Desery bez wyrzutów sumienia – 25 przepisów Ciasta z kremem Ciasta bezglutenowe Artykuł Ciasta na Wielkanoc pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Kolorowa babka na białkach Tulipan z makiem 37

Kolorowa babka na białkach Tulipan z makiem to pyszne ciasto, które dodatkowo wygląda bardzo efektownie nie tylko na świątecznym stole. Babka jest miękka, zawsze ładnie wyrasta i charakteryzuje się długą świeżością. Poza to również świetny sposób na wykorzystanie zalegających białek. Koniecznie ją Czytaj więcej

Di gotuje
Babka cytrynowa 39

Puszysta, mięciutka, pachnąca cytryną i do tego dość wilgotna i długo zachowująca świeżość. Czy to nie brzmi jak pomysł na babkę idealną ?  Nie będę się rozpisywać nad tym, że robi się ją bardzo prosto, wystarczy ubić jajka i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli lubicie cytrynowe smaki -spróbujcie koniecznie.  Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru(...)białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki (oprócz maku) i mieszamy całość.  Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy połowę ciasta, do pozostałego dodajemy mak, mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka

Cynamonowe szczęście
Babka marmurkowa mango 50

Pyszna babka z polewą z białej czekolady i mango. Czytaj więcej

Ana Mari's world

Proponowane wyszukiwania