babki - 8724 przepisów (strona:202/582)

Papugowe ciasto 188

ciastem, najlepiej szpatułką (fot.1) lub drewnianą łyżką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2) . Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3) . Piec około 50 minut

Świat Ciasta
Babka ziemniaczana 198

Babka Ziemniaczana - z sosem beszamelowym (coś dla miłośników potraw z ziemniaków) Składniki: (na dużą blaszkę) - 3 kg ziemniaków  - 2 duże kiełbasy  - 2 cebule  - 5 czubatych łyżek kaszy manny - 1 jajko - pieprz, sól, majeranek Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki(...)również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki na posypaną bułką tartą blachę. Babkę pieczemy przez ok.1h w 180 C . 2. Sos: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero gdy dodamy mleko zaczynamy mieszać tak długo dopóki masa będzie jednolita

Gotuj Z Muzyką
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 350

oknem śnieg i mróz a w kalendarzu informacja, że pojutrze Wielkanoc.... hmmm na przekór pogodzie zrobimy więc babkę bananową. Babka miała być chlebkiem, ale w damskiej wersji prezentuje się znacznie lepiej, a sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :) Ciasto bananowe: 4  dojrzałe banany 200 g mąki 2 łyżeczki proszku

Z butelką mleczka w tle
Babka Panettone 151

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok. Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku. SKŁADNIKI 75 g cukru 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 ml letniego mleka(...)odstawać od reki. wlać  lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić. Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką. Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką deskę wyrobić. Dodać do formy , nakryć i czekać, aż  urośnie do krawędzi formy. Kiedy

W kuchennym oknie Ewy
Babka ziemniaczana 203

Planowana od dawna babka ziemniaczana. Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite. -2,5 kg ziemniaków -30 dkg boczku wędzonego -2 średnie cebule -sól lub warzywko -pieprz ziołowy    Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też cebulę. Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.    Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce(...)wierzchu układamy paseczki boczku.    Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 60-70 minut.    Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem. A oto efekt:    Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki. Można też dodać słodką śmietankę. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka twarogowa 174

Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu. Składniki na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -2 łyżki cukru -3 dkg margaryny -1 żółtko -łyżka kakao -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką.    Składniki na babkę: -60 dkg twarogu(...)rodzynki.    Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 35-40 minut.    Babka gotowa. Po kilku minutach wyjmujemy z formy.    Możemy ją udekorować w dowolny sposób. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka cytrynowa 196

Mimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę, tamta(...)miksujemy. Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i pieczemy w 180st. C przez 50-60 min. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona. Wystudzoną babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

charlotte gotuje
Savarinki. 202

Savarinki. Duża babka Savarin nosi nazwę na cześć francuskiego smakosza, prawnika i polityka Anthelma Brillat-Savarina. Napisał on pełną humoru książkę pt."Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej" ,z której sporo myśli przypadło mi do gustu.  Babka Savarin jest drożdżowa ,z otworem w środku ,nasączona obficie ponczem rumowym , wypełniona bitą śmietaną i owocami. Dzisiaj proponuję jej miniaturki czyli(...)savarinki. Z braku małych foremek z kominkiem pieczemy w innych i układamy śmietanę i owoce na wierzchu. Babkę można podać na ciepło z gorącym sosem owocowym i owocami z syropu. Savarinki - składniki na 7-8 sztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru 1 laska wanilii 2 jajka 80g masła stopionego sól szczypta Poncz. 1/2 szklanki

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 222

Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu).  Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianego około 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego  szczypta soli Przygotowanie: Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne(...)ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania cukru. Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta

głodny alergik
Naleśniki gryczane z nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 250

Niestety naleśniki przygotowane z niego w wersji bezjajecznej nie spełniły moich oczekiwań. Pewnie lepsze rezultaty można osiągnąć dodając do ciasta jajka.  Ja zamiast nich dodałam łuski z nasion babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z mąki jaglanej , oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze, a  konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :) Składniki: mix na ciasto naleśnikowe(...)bezglutenowe 1 szklanka mąka gryczana  0,5 szklanki łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka woda gazowana 1 szklanka Przygotowanie: Łupiny z nasion babki jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej kaszy). Dodać mleko i wodę, wymieszać aby nie było grudek

głodny alergik
Tort lalka śmietankowy 216

jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać.  Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką.  Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę. Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut w 175 stop.  Upieczone(...)krem.  Nałożyć ostatni biszkopt.  Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka.  Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki.  Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy.  W środek wkładamy lalkę owiniętą do połowy w folię spożywczą .  Całość

Kuchnia Danusi
Wielkanocne przepisy 155

skorzystanie z nich na swój świąteczny stół. Ja życzę was smacznego jajka i do zobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady   http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka  czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe latte http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-cafe-late.html Babka kawowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-kawowa.html Mazurek pomarańczowy(...)ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/wielkanocny-mazurek-pomaranczowy.html Babka tulipan http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-tulipan.html Babka drożdżowa z pomarańczą http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-drozdzowa-z-pomarancza.html

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka z białek ..z dodatkiem galaretki 250

przepis na babkę..ja dodatkowo dodałam galaretkę...po upieczeniu ciasta zrobiłam w nim dziury i wlałam tężejącą galaretkę..[ taki pomysł z galaretką gdzieś widziałam w necie]..u mnie wyszła babka z keksówki i 4 malutkie babeczki.. 3 szkl. mąki 7 białek 1 szkl. cukru pudru Kupiec 250 g stopionego masła 3/4 szkl.ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki nakłuć [ zrobić dziury] w kilku miejscach . Tężejącą, ale płynną galaretką polać ciasto,  aby  galaretka dostała się w głąb przygotowanych wcześniej dziurek.Odstawić , aby galaretka stężała

Moje domowe kucharzenie
Babka cytrynowa :) 232

Witam! Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny Lukier(...)koniec dodajemy sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :) Dodaję

Emcia Pichci
Babka łaciatka z oranżadą 154

Przepis na tą babkę dostałam od swojej teściowej. Jest to receptura, która ma już sporo lat. Babka nazywa się łaciatka z oranżadą. Najlepiej użyć to niej prawdziwej białej oranżady, z nią smakuje najlepiej. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania, super sprawdza się kiedy musimy upiec coś na ostatnią chwilę.   Babka łaciatka z oranżadą Składniki: 5 jaj 2,5 szklanki(...)pieczenia. Na koniec dodajemy olej, oranżadę i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao, miksujemy do połączenia się składników. Białe ciasto przekładamy do formy na babkę lub keksówki, następnie przykrywamy je ciastem kakaowym. Pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach

Mania Gotowania