babki - 8450 przepisów (strona:208/564)

BABKA MIGDAŁOWA 126

Dziś przedstawiam przepis na smaczną babkę migdałową z nutą pomarańczy. Bardzo aromatyczna i pyszna! Składniki: 100g białej czekolady 100g masła 1/2 szklanki cukru 3 duże jaja 40g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g mielonych migdałów 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Polewa: 100g białej czekolady kilka kropel aromatu pomarańczowego Masło oraz połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż składniki(...)wymieszać, dodać stopione masło i czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć do formy. Piec   inut w 170oC do suchego patyczka. Jeżeli przygotowałaś/eś babkę z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Cytrynowa babka na oleju 365

cytrusowa babka klasycznie wpasowuje się w klimat Wielkanocy. Bar dzo puszysta, aromatyczna i smaczna posmakuje każ demu kto jest fanem babek :) Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pu drem lub oz dobiona czarna lub białą czekola dą :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 4 duże jaja w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru

ChilliJemy
BABKA CYTRYNOWA 138

Jest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki.   Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy sok z wyciśniętej cytryny, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować babkę. Udekorować borówką.  Espumisan Max to wyrób medyczny

Słodki Zakątek
Babka czekoladowa na maślance 183

Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej(...)kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka potrójnie kakaowa z jabłkami 136

Przepyszne ciasto dziś przedstawiam. Dla miłośników czekolady znakomity deser do kawy czy herbaty bez cukru oczywiście. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. Szybko się kręci i babka znika dość szybko, jest znakomita. Babka potrójnie czekoladowa z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
BABKA Z DODATKIEM GOTOWANYCH CYTRYN 155

starsza ... tym ... smaczniejsza 😊  Lekko ścisła, mocno wilgotna, a jeszcze mocniej cytrynowa. Dodatek zblendowanych (wcześniej ugotowanych cytryn) nadaje jej nieziemski aromat. Do tej babki wybierzmy małe cytryny o nie grubej skórce. Niestety cytryna - cytrynie nie równa i zdarzyło mi się, że przez grubą skórkę babka miała leciutko gorzkawy posmak. Dlatego dobór małych cytryn jest w tym przepisie dość ważny. Jeśli

Walijskie Pichcenie
BABKA ZEBRA 212

wypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe … Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa. Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć jak połączyły się warstwy i czy faktycznie prawdziwa zebra kryje(...)się w środku. Babka zebra jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta! Koniecznie spróbujcie! Ps. możemy oblać czekoladą, lukrem albo posypać cukrem pudrem – wybór należy do Was! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 400 g * cukier – 270 g * woda gazowana – 220 ml * olej – 150 ml * jajka – 5 szt * mąka pszenna – 3 łyżki – do masy * kakao

Ostra na Słodko
Rewelacyjna babka cytrynowa 149

Znając moje upodobania kulinarne dziś będzie o babce cytrynowej. Już kiedyś zamieściłam przepis na ciasto cytrynowe ( przepis tutaj ), ale to jest inne, dużo mniej pracochłonne, a jakie pyszne! Powiem nawet, że to ciacho z niespodzianką, bo potrzeba tylko przygotować jajka i margarynę. Nawet foremka jest dołączona do mieszanki wypiekowej. A można upiec to pyszne ciacho kupując mieszankę wypiekową babki cytrynowej

Tylko pysznie
Ciasto Zebra 178

Dziś zapraszam na babkę Zebra, która jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia. Babka wyszła puszysta, wilgotna i bardzo pyszna. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wody  1 szklanka oleju szczypta soli Wykonanie

magiczna kuchnia Kasi
BABKA KAJMAKOWA 164

miękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 2 6 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pieczemy około 35 minut   w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka gotową babkę studzimy ,   zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami

Słodkie zapomnienie
Babka serowa i stylowe pomysły na świąteczny prezent 198

stali nierdzewnej, platerowane srebrem próby 999 lub wykonane ze srebra próby 925.   Dziś chciałabym podzielić się z wami nie tylko pomysłem na wspaniały prezent, ale również przepisem na babkę serową. Wilgotna, szybka w przygotowaniu, idealna na rodzinne spotkania. Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 200 g masła 250 g sera białego z wiaderka skórka starta(...)połowy cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową. Masło ucieramy ze szklanką cukru. Dodajemy około połowę sera, miksujemy. Następnie dodajemy drugą połowę sera, skórkę otartą z cytryny i ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, składniki mieszamy łyżką

Słodkie okruszki
Orzechowe marzenie 189

połamaną czekoladę, odstawić na 1-2 min. Mieszać do połączenia się składników, dodać zimne masło – ponownie wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać krem orzechowy i orzechy, wymieszać, polać babkę.     Przepis znalazłam na stronie http://just-bake.blogspot.com i go trochę zmodyfikowałam

Kocham Czekoladę
Babka z kakao i lemon curd 148

śledzą bloga zauważyli, że dawno nie piekłam babki. I nadszedł ten moment, że nadrabiam zaległości. Zakręciłam, wstawiłam do piekarnika i już. Przyznam szczerze, że bardziej lubimy ciacha przekładane ale babka jeszcze ciepła zniknęła w oka mgnieniu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka dwukolorowa 146

Mimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier(...)formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Bezglutenowa babka orzechowo – marchewkowa 190

spóźnialskich (takich jak ja :)) wielkanocna babka w wersji bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny 50g orzechów pekan 100g

Book of spells