się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam ciasto i formę do babki FLEUR DE LIS (co oznacza kwiat lilii). Zapraszam na FILM
Mała CukierenkaLekka jak puch babka w formie keksu. W smaku różni się od klasycznej babki - smakuje troszkę jak biszkopt, troszkę jak drożdżowe. Jest idealne nie tylko na deser, ale i na podwieczorek lub kolację do kubeczka mleczka :) SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm) 5 jajek 1 szkl cukru 3 łyżki majonezu szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki
Kto ugości moich gości?Babka ziemniaczana dobra na każdą porę roku. Wiosna i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna, cięższa ale równie pyszna. Zapraszam gorąco na pyszny obiad czy kolację? Babka ziemniaczana z dynią i chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabka waniliowa na niedzielne popołudnie. 5 jajek 1 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku 1 olejek waniliowy Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek, olej i wodę. Ciasto(...)wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Można, tak jak ja to zrobiłam użyć gotowego szablonu, lub wyciąć go z papieru. Powodzenia
Jadło i czytadłokogo: dla fanów babek dla szukających przepisu na ciasto z orzeźwiającym posmakiem dla lubiących szybkie i łatwe przepisy Składniki na ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 200g roztopionego masła starta skórka z jednej cytryny kilka kropel olejku cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis(...)startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę można upiec zarówno w formie z kominkiem jak i w keksówce. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto jest upieczone
Mania WypiekaniaPrzepyszna, bardzo wilgotna, cudownie strzelająca w zębach. Dla wszystkich wielbicieli maku, ale nie tylko. Ja choć wielką fanką maku nie jestem, to jestem ogromną fanką tej babki. Dla mnie jest ono cudowna... Wręcz bajeczna. U mnie tradycyjnie wersja na mące orkiszowej (nie jadamy pszenicy), z dodatkiem ksylitolu. Można ją przygotować również z cukrem (najlepiej nierafinowanym trzcinowym, lub zwykłym(...)formy i zostawiamy do wystudzenia. Jeszcze letnią lukrujemy. U mnie lukier z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kilkoma łyżeczkami kremówki. Wszystko razem dokładnie wymieszać i posmarować babkę pędzelkiem. Smacznego
Smaczne Zdroweprzepis jest mocno w tyle od pozostałych, jakoś tak zapomniałam o nim, ale na pewno można go wykorzystać na co dzień. Także polecam tę babkę, która wyrosła pięknie i była bardzo, ale to baaaardzooo puszysta :D Składniki: 50 g drożdży piekarskich 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny 5 żółtek(...)przestudzone masło, resztę cukru oraz mąkę. Wszystko wyrabiam, dodaję jagody goi i mieszam z ciastem. Całość nakrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę do babki smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone, wyjmuję i odstawiam
Ciasteczkowy PotwórPrzepis na te babkę znalazłam u Iwony, która upiekła ja z dodatkiem tylko pomarańczy. Ja użyłam soku pomarańczowego, ale skórkę starłam z cytryny. Połączenie wyszło całkiem smaczne i aromatyczne. To ciasto wspaniale smakuje z mocną i gorzką herbatą. Nawet ja, zagorzała kawoszka, wolę do tej babki herbatę. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik< Składniki: 250 g margaryny (użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennadoprowadzając mnie tym czasami do białej gorączki ;) Postanowiłam połączyć moją sympatię do rodzynek z ich antypatią. W końcu dlaczego mam sobie czegoś odmawiać i ustępować? ;) W ten sposób powstała babka z rodzynkami, które nie znalazły się w środku ciasta, lecz na zewnątrz, na polewie. Pomysł okazał się trafiony, bo jak komuś nie pasują te pyszne kuleczki, to może sobie(...)mąką lub tylko wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50-60 minut. Upieczoną babkę wystudzić i polać dość gruba warstwą polewy. Na jeszcze niezastygniętą polewę wysypać rodzynki. Jeśli rodzynki są zbyt suche, wtedy można namoczyć je w gorącej, mocnej herbacie i dobrze osuszyć. Rodzynki Kresto
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez nas ciasta na świąteczne stoły smakują naszym gościom. Potem wiemy na pewno że mamy sprawdzony przepis i z zamkniętymi oczami pieczemy dalej. Tak też było z moją dzisiejszą babką, powstała na święta ale gościć będzie na naszym stole bardzo często. Zapraszam i polecam gorąco. Babka z mandarynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Czekoladowa babka z nutellą. Jest bardzo lekka i puszysta, pachnąca orzechami laskowymi. Polecam zrobić ją na Wielkanoc, rodzina będzie zachwycona. Ja jestem oczarowana jej smakiem Przepis znalazłam na blogu u Dorotki Post Babka z nutellą i orzechami laskowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka marmurkowa z przepisu mojej mamy. Bardzo ją lubię. Kiedyś często gościła w moim domu. Dziś podaję wam na nią przepis, może przyda się na Święta Wielkanocne Post Babka marmurkowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujechyba moja ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy. I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole. Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu. A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest(...)zrobienia w przedświątecznym tygodniu. Składniki : 4 jajka 1 i 1/4 szklanki cukru (możemy użyć tylko jedną szklankę , jeśli zamierzamy polukrować babkę ) 3/4 szklanki oleju 2 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego 3 limonki. Wykonanie : Limonki sparzyć , zetrzeć z nich zieloną warstwę skórki , wycisnąć sok. Jajka razem z cukrem utrzeć
Malinowa KawiarenkaMiałam ochotę wypróbować babkę z kisielem z przepisu Ewy . Pomyślałam, że fajnie byłoby troszkę zaszaleć z kolorami kisielu - w efekcie uzyskałam bardzo smaczne, pachnące owocowo ciasto, które dzięki różnym smakom kisieli przy każdym kęsie smakuje nieco inaczej. SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem) 175 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szkl(...)ciasto jest dość gęste - ja pomagałam sobie mocząc co chwilę łyżkę we wrzątku) można po prostu wykładać po łyżce z każdej z kolorowych części "gdzie popadnie" - wtedy wyjdzie piękna babka łaciata :) Inspiracja: Domowa Cukiernia
Kto ugości moich gości?