Ciasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu . Składniki: 500g mąki(...)koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać. Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBabka kokosowo - kakaowa Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach liani Czas pieczenia: 50 min - 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszna wilgotna babka o cytrynowym smaku.Babka zachowuje długo świeżość dzięki dodatkowi serka homogenizowanego :) Składniki: 3 jajka, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 150 g miękkiego masła lub margaryny, 250 g waniliowego serka homogenizowanego, 250 g mąki, 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, garść rodzynek, 2 łyżki(...)proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Na koniec polać lukrem z soku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBabka murzynkowo - kokosowa Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę czekoladowo - kokosową. Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy
Sama słodycz i szczypta chiliZaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec:) Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła
Walijskie PichcenieSzybka i prosta - jak większość babek :) W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :)) Polecam gorąco! Składniki: 20 d ag margaryny 10 dag serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 1/2 op. cukru waniliowego szczypta soli
Walijskie PichcenieSzybka i smaczna babeczka biszkoptowa Babka biszkoptowa SKŁADNIKI: jajka - 4 szt mąka - 4 łyżki cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać(...)łyżką. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy, włożyć do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusigęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 24 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka polewę rozpuścić wg opisu i posmarować nią babkę babka jest łatwa, szybka i bardzo smaczna.........polecam ........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na bardzo smaczny, prosty i tani obiad. Jest nim babka ziemniaczana. Zrobiłam ją z dodatkiem kiełbaski, cebuli oraz boczku. Jest bardzo sycąca. Z podanego przepisu wyjdzie Wam duża blacha zapiekanki ziemniaczanej, którą spokojnie można odgrzewać następnego dnia np. w mikrofali. Moim domownikom bardzo zasmakowała a mąż pytał(...)kiedy zrobię ją ponownie Polecam. Post Babka ziemniaczana pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePonad rok temu po raz pierwszy piekłam Jogurtową babkę czekoladową ze strony Moje Wypieki . Moje dziecko pokochało jej smak do tego stopnia, że przepis zadomowił się u nas na stałe. Często zamiast jednej babki piekę w formie małych babeczek, które są bardziej reprezentacyjne, a poza tym to takie porcje na raz. Tym razem to ciasto czekoladowe pojawiło się w formie
Blondynka GotujePrzeglądając różne książki kucharskie zwróciłam uwagę na apetyczną babkę piaskową . Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 200 dag masła 250 dag cukru pudru 300 dag mąki 5 jajek 4 łyżki śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny(...)waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu babki z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówmoje zeszło roczne odkrycie jeżeli chodzi o babki, miękka mokra babka z kawałkami gorzkiej czekolady polana białą.. brzmi pysznie? i takie właśnie jest. Moja ulubiona babka która zawsze pożeram w nie przyzwoitych ilościach. Przyznaję się do takich moich słabości w końcu każdy je ma. Ja już zakończyłam działalność kulinarną przed świętami. Teraz czas na pakowanie, jutro wyjeżdżamy. Fajnie(...)kostkę gorzką czekoladę, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie w zależności od naszego smaku. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu babkę aż nie wystygnie zostawiamy w formie. Zimną polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziesmarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego
Kolizje Smakówmielone. Pierwsze skojarzenie to kotlety mielone z gotowanymi ziemniakami. Można i tak, ale czemu nie ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html . Jednak(...)mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo inspirujący i ciekawy blog, na który będę często zaglądać ;) Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce
bastalena