babki - 8613 przepisów (strona:216/575)

Babka z nutellą i orzechami laskowymi 351

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Czekoladowa babka z nutellą. Jest bardzo lekka i puszysta, pachnąca orzechami laskowymi. Polecam zrobić ją na Wielkanoc, rodzina będzie zachwycona. Ja jestem oczarowana jej smakiem Przepis znalazłam na blogu u  Dorotki Post Babka z nutellą i orzechami laskowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Babka marmurkowa 326

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Babka marmurkowa z przepisu mojej mamy. Bardzo ją lubię. Kiedyś często gościła w moim domu. Dziś podaję wam na nią przepis, może przyda się na Święta Wielkanocne   Post Babka marmurkowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Babka jogurtowo - limonkowa 178

chyba moja ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy. I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole. Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu. A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest(...)zrobienia w przedświątecznym tygodniu. Składniki : 4 jajka 1 i 1/4  szklanki cukru  (możemy użyć tylko jedną szklankę , jeśli zamierzamy polukrować babkę ) 3/4 szklanki oleju 2 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego 3 limonki. Wykonanie : Limonki sparzyć , zetrzeć z nich zieloną warstwę skórki , wycisnąć sok. Jajka razem z cukrem utrzeć

Malinowa Kawiarenka
Babka kisielowa 178

Miałam ochotę wypróbować babkę z kisielem z przepisu Ewy . Pomyślałam, że fajnie byłoby troszkę zaszaleć z kolorami kisielu - w efekcie uzyskałam bardzo smaczne, pachnące owocowo ciasto, które dzięki różnym smakom kisieli przy każdym kęsie smakuje nieco inaczej. SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem) 175 g margaryny  2 jajka  1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szkl(...)ciasto jest dość gęste - ja pomagałam sobie mocząc co chwilę łyżkę we wrzątku) można po prostu wykładać po łyżce z każdej z kolorowych części "gdzie popadnie" - wtedy wyjdzie piękna babka łaciata :) Inspiracja: Domowa Cukiernia

Kto ugości moich gości?
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 197

wielką frajdę, czas w kuchni traktuję jako relaks i odpoczywam tworząc i testując nowe przepisy. Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne często są serwowane w naszym domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych(...)minut. 5. Wyrośnięte ciasto lekko przyciskamy, tworzymy dwa bochenki i wkładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wypełniło foremki. Wierzch każdej babki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy prażonymi orzechami lub owocami kandyzowanymi. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 45 minut

Apetyczna babeczka
Babka czekoladowo-rumowa z suszonymi śliwkami 157

dzisiaj na szybko powstała taka babka . Mocno czekoladowa , wilgotna . Może być propozycją na wielkanocny stół , ale z racji tej ,że robi się błyskawicznie i nie wymaga wymyślnych składników możecie ją zrobić do popołudniowej kawy nawet dziś.  Składniki : 200g suszonych śliwek 5 łyżek rumu 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)formy i piec ok 1 godz. w 170'C. Śmietanę na polewę zagotować i zalać nią połamaną czekoladę . Po 2 minutach wymieszać całość do uzyskania jednolitej polewy. Polać wystudzoną babkę. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Babka z jabłkami 245

Babka z jabłkami to pomysł na wilgotne, puszyste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Babka z jabłkami to przepis na łatwe i tanie ciasto. Świeżość zachowuje przez 2-3 dni.  Składniki na małą formę keksową: 2-3 średniej wielkości jabłka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 100 g miękkiego masła

Ugotować
Babka drożdżowa 189

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo utrzymuje świeżość. Przepis doskonały na święta wielkanocne. Polecam bardzo Post Babka drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Babka Marmurkowa 183

jednym jajku ciągle ucierając.  pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy  Wstawiamy

Luźna Kuchnia
Babka szafranowa 145

Babkę szafranową upiekłam z ciekawości jak i zalegającego od dawna w mojej kuchni szafranu. To był mój debiut z tą przyprawą i przyznam, że raczej do niej nie powrócę. Już po pierwszym skosztowaniu babki, specyficzny  jej posmak z chęcią zamieniłabym na wanilię lub cokolwiek ... byle nie szafran. Tak więc jest to przepis dla miłośników szafranu, do których

Jadło i czytadło
Łaciata babka Gellwe 198

Wróciłam do domu i przeglądałam jakie składniki trzeba by było kupić żeby w ogóle coś dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy

W kuchni bez szafek
KUGIEL 236

miałam przyjemność przebywać wśród diaspory żydowskiej w Antwerpii i tam po raz pierwszy jadłam kugiel, czyli tradycyjną potrawę żydowską zaliczaną do koszernych. Co tydzień w czwartek przygotowuje się tę babkę ziemniaczaną na szabat. W bogatszych domach jest ona urozmaicana baraniną lub gęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli i pieprzu. Najważniejsza(...)wszystkim  jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem

pieprzny smaczek
Babka piaskowa 124

Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, olej i ocet.  Wlewamy połowę ciasta. Do pozostałego dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na górę babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Polewamy czekolada lub lukrem. Na zdjęciach świąteczna wersja babki

Humanistka w kuchni
Babka cytrynowa 157

margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku 5 łyżek oleju 1 łyżka octu 1 cytryna cukier wanilinowy olejek cytrynowy  wierzch babki:  1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny zielony barwnik kolorowa posypka Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy   ubijać 3 minuty mikserem, dodać masło. Następnie(...)ciasto, zdobimy posypką. Pozostałą część lukru odstawiamy, dodajemy zielony barwnik. Jak odrobinę zgęstnieje wkładamy do rękawa cukierniczego lub innego dozownika i robimy napisy, szlaczki itp. Na zdjęciach świąteczna wersja babki. Z porcji wychodzą dwie takie małe babeczki

Humanistka w kuchni
Kolorowa babka piaskowa 146

przepisy znalezione w sieci i wykorzystane,  pozostałe (większa ich część)  z własnego archiwum. Wszystkie zdjęcia zamieszone na blogu będą mojego autorstwa. Dzisiaj chciałam zamieścić przepis na babkę która mnie bardzo zaciekawiła.. Jest to po części przepis znaleziony w sieci a po części moja własna kompozycja. Dlaczego mnie zaciekawił ten przepis? Jedynym rodzajem mąki która jest zawarta(...)przepisie jest mąka ziemniaczana. Dobrze, że przepis jest na małą keksówkę, bo inaczej bym się nie zdecydowała na jej upieczenie. Miłe było zaskoczenie, bo babka wyszła wyśmienita. Produkty: 1 szklanka mąki ziemniaczanej 175 g  margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 jajka 1 kisiel Odrobinę zapachu do ciasta ( ja dodałam pomarańczowy) Sposób wykonania: Margarynę roztopić

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania