Delikatna babka do kawy. Edyta Guhl. Dzisiejsze ciasto jest doskonałym wprowadzeniem do okresu postnego. Po ciężkich kremowych ciastach, bułeczkach, czy tortach, ta klasyczna babka, upieczona w podłużnej foremce, może wydać się ciastem codziennym, takim do popołudniowej kawy. Optycznie jest bardzo udana, wygląda tak pięknie, jak od piekarza. Specjalnie zrobiłam zdjęcie obok foremki w której
dolcevitainmykitchennieoczekiwane obowiązki służbowe, ale nie zakłóciły one znacząco mojego odpoczynku. Miałam czas na spotkania z rodziną, a w niedzielny poranek przyjechała Gwiazdeczka. Oprócz obiadu upiekłam dla niej pyszną, ucieraną babkę cytrynową. Na niedzielne popołudnie polecam Wam to smakowite ciasto. Przygotowałam je na bazie ciasta ze starego zeszytu, które od dawna bardzo lubimy. Zapach i smak cytrynowej babki znakomicie pasuje
W mojej kuchniaromatem cytryny. Genialna! SKŁADNIKI przed pieczeniem: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki babki płesznik 4 łyżki nasion chia 1 duże słodko- kwaśne jabłko (np. ligol) 4 łyżki ulubionego miodu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie) po upieczeniu: 1/2 szklanki(...)suszonego ananasa 1/2 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 szklanki orzechów brazylijskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie rodzaje płatków, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, nasiona chia oraz nasiona babki płesznik mieszamy w dość dużym naczyniu. Dodajemy skórke z cytryny (opcjonalnie ekstrakt), miód oraz starte na tarcie jabłko i łączymy z płatkami. Wymieszaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Granola powinna być rozłożona równomiernie
DefinicjaSmakuSzybka babka migdałowa do popołudniowej kawy, mimo że sama jest lekko kawowa. Bez glutenu i bez jajek, o piaskowej, puszystej konsystencji. Pisałam już o mojej nietolerancji na gluten, czasami więc pojawią się takie przepisy, chociaż rodzina protestuje. Tylko jeśli im nie powiem, że jest bez mąki pszennej, to wtedy zjedzą(...)wymieszać z octem i wlać do mokrych składników. • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać razem. • Wylać ciasto do foremki na średnią babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką migdałową. • Piec w 180 st.C przez 45-50 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną
To co kochamDziś dzielę się z Wami przepisem na szybką babkę z rodzynkami (na krupczatce). Pyszna, prosta w przygotowaniu dodatkowo wzbogacona bakaliami. Idealna do weekendowej jak i codziennej kawy lub herbaty. U mnie zaraz po upieczeniu dosłownie znikła w oczach Bakali w niej jest mało, bo w moim domu jedni je lubią bardziej, a drudzy mniej, więc postawiłam na kompromis Spróbujcie. Przepis(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (około 45-50 minut). Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem. Do przygotowania babki użyłam mąk z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego *inspiracja z bloga „Różowa kuchnia
Słodkie okruszkiBardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę(...)foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam foremki o wymiarach 12x23 cm. Możemy użyć mniejszej, wtedy babka będzie wyższa
VioletoweKucharzeniepiękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI: ( keksówka 12×22 ) * mąka pszenna
Ostra na SłodkoMoja Babcia twierdzi, że to „babka, która zawsze się udaje” – nawet tak właśnie jest zapisana w przepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy(...)masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Można podawać ją posypaną cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję. Lukier przygotujemy mieszając
CiastkozercyBabka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny
Szybko Tanio Smacznierozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta. Ale latem tylko świeże :) Przepis na to ciasto jest bardzo uniwersalny. Przerabiany już był przeze mnie na ciasto z najróżniejszymi owocami, bakaliami, babkę marmurkową w formie z kominkiem i na zwykłą babkę do herbaty w keksówce. Ciasto z jagodami i kruszonką blacha około 24 x 35 cm 20 dkg cukru 20 dkg bardzo miękkiego
Posadzone i zjedzoneczekoladowe zające u nas w domu zaczęły znikać ze spiżarni, by pojawić się w całkiem nowej postaci - jako składnik ciasta. Sprawdzają się doskonale. Z takim właśnie zającem upiekłam małą babkę, do której dodałam też garść mrożonych wiśni. Mleczna czekolada i kwaskowate wiśnie dały wspaniały efekt. Babka z czekoladą i wiśniami mała foremka babkowa lub tortownica 21 cm 10 dkg cukru
Posadzone i zjedzoneBabka budyniowa ma ładny żółty kolor dzięki budyniom w proszku. To babka, którą możemy przygotować szybko, kiedy tylko dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnegodzinę. Krok 3 Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy.Powstał nam lukier malinowy. Krok 4 Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym
Różowa kuchniaposypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info
Kocham CzekoladęPyszna, lekka, wilgotna, puszysta... babka zebra. Nie jest trudna w przygotowaniu a zadowoli każde podniebienie. Można ją przygotować w tortownicy albo w formie do babki. Naprawdę polecam :) Składniki: * 5 jajek * półtora szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 3 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 szklanka wody * 1 szklanka oleju * 2 łyżki kakao * 2 łyżki mąki * dowolny aromat * cukier
Zrób to smacznie