Było sobie kimchi z warsztatów w domu, a za nami zaczęła chodzić babka ziemniaczana. Taka prawilna. Z Podlasia – np. z baru Jarzębinka w Supraślu. Ziemniaki, boczek, cebula. Chrupiąca skórka. I właśnie kimchi do tego. Bo do ziemniaków i boczku … Czytaj dalej
slodkokwasnaplCiasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎 Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość. Polecam! Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm) 5 jaj 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju
Walijskie PichcenieNajlepszy keks robi moja mama. Najlepszy jest taki już trochę wysuszony, a jednak nadal pełen soczystych bakalii. Moja wersja to babka z delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów. ciasto: 250 g mąki orkiszowej 50 g ksylitolu 125 g masła 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu(...)ucieramy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę do babki należy posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką, aby ciasto nie przywarło i po upieczeniu łatwo wyszło z formy. Tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy
KucharzycaDobra babka zawsze w cenie, szybko się robi i zawsze smakuje. -- Skład na dwie babki : mąka 4 szkl., proszek 30 g, cukier 1-2 szkl., cukier waniliowy 2 op., jajka 6-8 szt., mleko 1 szkl., olej 1 szkl., sok z 2 cytryn, szczyptka soli, bułka i masło do formy. Jeżeli lukrujemy to cukier puder 1 szkl
chleba naszegoBabka drożdżowa z masą makową to po prostu rolada makowa (makowiec), ale w takiej formie prezentuje się bardzo ciekawie. Przy okazji nie ma obawy, że zbytnio “rozleje się” na boki, bo forma trzyma kształt podczas pieczenia. Do pieczenia używam… Artykuł Babka drożdżowa z masą makową pochodzi
Kolorowy Przepisowniksypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC
ciasta i desery czyli na słodkokakao, aromat arakowy i mikserem połączyć dobrze składniki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, pilnować, aby się nie przypaliły bo będą gorzkie. wsypać do ciasta i wymieszać. Forma do babki falista 24 cm, wysmarować formę olejem, posypać tartą bułką, do formy wylać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka. Czekoladę ze śmietaną stopić(...)garnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać kolorową posypką, schować do zastygnięcia czekolady do lodówki - bardzo smaczne ciasto na oleju z kakao i prażonymi orzechami włoskimi z polewą czekoladową, ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword bułeczki Porcje 8 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15-20 minut Składniki Bułeczki 3 jajka 45 gram mąki kokosowej 10 gram łupin babki jajowatej zmielonej na pył 60 gram oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym)) 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli himalajskiej lub morskiej 4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka(...)Sposób przygotowania Masło klarowane wraz z olejem kokosowym rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować razem z łyżką cukru kokosowego, ekstraktem z wanilii i solą. Dodać tłuszcz. Wmieszać mąkę kokosową, łupiny babki jajowatej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać po łyżce zimnej wody tak, aby masa miała szansę ją wchłonąć. Odstawić do zgęstnienia. Z masy formować niewielkie kulki. Każdą z nich spłaszczyć
Modern Cave Girlnajwiększą zawartością mięsa i bez żadnych dziwactw typu hydrolizat białka sojowego. Jeśli chodzi o ciasto, w którym znalazły się parówki, to składa się ono z mąki kokosowej , siemienia lnianego, babki jajowatej i jajek. Ci, którzy mieli okazję zajrzeć do mojego bożonarodzeniowego ebooka mogą skojarzyć przepis na to ciasto, bo było one użyte w pasztecikach. W tym przypadku sprawdziło się(...)gotowania 15 minut Składniki 6 parówki dobrej jakości, z jak największą zawartością mięsa 20 g mąki kokosowej + trochę do podsypywania 20 g siemienia lnianego drobno zmielonego 10 g łupin babki jajowatej 2 jajka 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej 4-5 łyżek wody wrzącej Sposób przygotowania Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj gorącą wodę, a następnie jajka i wymieszaj ciasto mikserem
Modern Cave GirlMoje ulubione ciasto ucierane - na kremówce. Szybkie, proste i bezproblemowe. Po upieczeniu długo utrzymujące świeżość i wilgotne. Na wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć babki w kształcie baranka, to już nasza tradycja :) Przy przygotowaniu baranka zawsze piekę jeszcze trzy malutkie babeczki do święconki przy okazji. Wesołego Alleluja! Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki słodkiej śmietanki(...)masę. Do utartego jajka dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Formę baranka wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około 35 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem, udekorować
Kocham..lubię..gotuję..łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao i gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę
ciasta i desery czyli na słodkoPonieważ między moimi nalewkami znalazłam ostatnio butelkę z końcówką adwokata, postanowiłam wykorzystać go do pysznej babki. Dzięki niemu ciasto nabrało aromatu i ciepłego koloru. Moja babka jest dość "ścisła" ale nie sucha, i właściwie z każdym dniem smaczniejsza 👍 Polecam wszystkim amatorom tego typu wypieków. Składniki: 6 jajek 250 g masła (lub Kasi) 3/4 szkl. cukru
Walijskie PichcenieChociaż tegoroczne Święta Wielkanocne były u nas przepracowane, tak nie mogło zabraknąć babki! Preferujemy proste wypieki, bez kremów itd., więc wybór padł po prostu na babkę. Z racji zapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki
Zielona Kuchniaczasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i maliny, mieszamy. Masę wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Babkę wyciągamy z formy, gdy ostygnie. Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy sok z cytryny i mleko, mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzoną babkę. Pozostawiamy do ostygnięcia
KucharzycaTrójkolorowa babka z dodatkiem kawy. Puszysta, lekko wilgotna, bardzo dobra. Co prawda smak kawowy nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, ale ciasto można dodatkowo polać lukrem z odrobiną kawy, aby był bardziej intensywny. Tę babkę pieczemy w podłużnej blaszce, choć równie dobrze możemy użyć tradycyjnej formy z kominkiem, wydłużając przy tym nieco czas pieczenia. Czytaj dalej
Arabeska waniliowa