babki - 8450 przepisów (strona:197/564)

Babka ucierana 327

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z cytryny, cukier waniliowy 5 jajek, 1/2 opakowania proszku do pieczenia kakao Relacja z pieczenia babki - KLIKNIJ TUTAJ Śliczna patera do kupienia -   TUTAJ Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy

Anioły w kuchni
Jogurt z dodatkami na śniadanie 153

sampoczucia tutaj! Składniki ulubiony jogurt ,u mnie brzoskwinia banan babka płesznik rodzynki korynckie jagody goji nasiona Chia SKWORCU Ziołowo Mi, prażone ziarna od  ZIARENKOWO  aby nadać wyjątkowy i niepowtarzalny charakter całości płatki kukurydziane suszona morwa biała Wykonanie proste. Wlej jogurt do miski, pokrój w plastry banana. Wsyp ziarno babki płesznik. Następnie dodaj jagody goji oraz rodzynki korynckie

Z Kuchni Do Kuchni
Babka advokatowo- krówkowa 222

Mięciutka babka, z ciągnącymi się w środku krówkami. Idealna nie tylko na Wielkanoc. My byliśmy nią zachwyceni;) Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki:  260 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru do wypieków 200 gram krówek łyżka cukru waniliowego 6 jajek 18 łyżek ajerkoniaku 10 łyżek oleju  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia niepełna(...)koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.  Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie

Krakowskie smaki Ani
Babka pani Honoraty 501

bardzo dobra, prosta i ekspresowa z niej babka :) polecam! ponoć zawsze się udaje ;) Składniki: -1 margaryna -6 jajek -1,5 szklanki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki mąki -2 łyżki kakao Wykonanie: Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując. Następnie łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo(...)części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy (można też podzielić na 3 części, wtedy do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kisiel, np. truskawkowy. Wtedy babka będzie trójkolorowa). Do formy (np. keksówki) dajemy kolejno jedną i drugą część ciasta. Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach. Smacznego! a tutaj babka trójkolorowa, zielona warstwa to kisiel wiśniowy

KasiekGotuje
Babka marchewkowa z orzechami i czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.73 170

Jestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo chciało mi się czegoś słodkiego, marzyłam o ciachu pełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki  1 szkl

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka piaskowa 345

Unoszący się zapach świeżego ciasta, świeżo zaparzona herbata i oczekiwanie na Męża :)  Czyli piątkowe popołudnie w kuchni... Jak na pierwszą upieczoną w życiu babkę piaskową z kominem to moja ma tylko jedno pęknięcie :) Smak rekompensuje wszystko! Babka piaskowa Składniki: 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 1,5 szklanki cukru kryształu cukier waniliowy 6 jajek kostka margaryny łyżka(...)całym jajku i utrzyj na gładką masę. Stopniowo wsypuj do niej przesiane mąki z proszkiem. Następnie wlej ocet i olej i całość utrzyj na gładką masę.  Formę na babkę z kominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków.  Po wystudzeniu można posypać cukrem

Lawendowe Niebo
Babka trójkolorowa 118

temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia. Babki dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą... Babka najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia

Mix smaku
Na wielkanocnym stole 213

Ciasta i inne słodkości Mazurek królewski Babka drożdżowa  Kokietka   Kora orzechowa Kruszynka   Rafaello na krakersach Bounty Shrek   Królewiec Królewicz z jabłkami   Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką   Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową   Sernik szachownica Sernik(...)mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow y z brzoskwiniami Marysieńka Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki   Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka

Kuchnia domowa Ani
Babka na bialkach-last minute-prosta i szybka 107

babka to swietny pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po wypiekach drozdzowych.I chociaz za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru fure przeslodzonych bezow i babke- to oczywiscie wybieram babke.Babka jest mieciutka i naprawde smaczna.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Mozna ja urozmaicic dodajac do czesci kakao,rodzynki lub skorke pomaranczowa co lubisz.Na pewno jeszcze zdazysz ukrecic ta babeczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka kakaowa garnkowa 104

Upieczenie chleba w garnku było strzałem w dziesiątkę. Poszłam więc za ciosem i upiekłam babkę. Też egzamin zdany na piątkę. Babka wyszła smaczna, puszysta i wilgotna. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Papugowe ciasto 151

ciastem, najlepiej szpatułką (fot.1) lub drewnianą łyżką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2) . Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3) . Piec około 50 minut

Świat Ciasta
Babka ziemniaczana 158

Babka Ziemniaczana - z sosem beszamelowym (coś dla miłośników potraw z ziemniaków) Składniki: (na dużą blaszkę) - 3 kg ziemniaków  - 2 duże kiełbasy  - 2 cebule  - 5 czubatych łyżek kaszy manny - 1 jajko - pieprz, sól, majeranek Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki(...)również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki na posypaną bułką tartą blachę. Babkę pieczemy przez ok.1h w 180 C . 2. Sos: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero gdy dodamy mleko zaczynamy mieszać tak długo dopóki masa będzie jednolita

Gotuj Z Muzyką
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 324

oknem śnieg i mróz a w kalendarzu informacja, że pojutrze Wielkanoc.... hmmm na przekór pogodzie zrobimy więc babkę bananową. Babka miała być chlebkiem, ale w damskiej wersji prezentuje się znacznie lepiej, a sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :) Ciasto bananowe: 4  dojrzałe banany 200 g mąki 2 łyżeczki proszku

Z butelką mleczka w tle
Babka Panettone 123

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok. Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku. SKŁADNIKI 75 g cukru 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 ml letniego mleka(...)odstawać od reki. wlać  lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić. Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką. Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką deskę wyrobić. Dodać do formy , nakryć i czekać, aż  urośnie do krawędzi formy. Kiedy

W kuchennym oknie Ewy
Babka ziemniaczana 182

Planowana od dawna babka ziemniaczana. Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite. -2,5 kg ziemniaków -30 dkg boczku wędzonego -2 średnie cebule -sól lub warzywko -pieprz ziołowy    Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też cebulę. Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.    Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce(...)wierzchu układamy paseczki boczku.    Wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez 60-70 minut.    Przez tę godzinę babka będzie się nad nami znęcała swoim zapachem. A oto efekt:    Podsmażona babka ziemniaczana jest równie dobra, jak ta prosto z blaszki. Można też dodać słodką śmietankę. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania