babki - 8724 przepisów (strona:191/582)

Babka drożdżowa Pawła Małeckiego. 184

wielkanocnym stole królowa jest jedna, babka drożdżowa. Przepis na pyszną babkę drożdżową.zdradził mistrz cukiernictwa Pawła Małeckiego na warsztatach wielkanocnych organizowanych przez kuchnię Lidla. Jedząc na warsztatach wiedziałam, ze będzie to jeden z ulubionych przepisów. Babka jest wyśmienita, bardzo delikatna, puszysta o cudownym aromacie cytrusów i wanilii. Robiłam z różnych

Kulinarne pyszności Molki
Babka piaskowa. 163

Jednym z moich ulubionych ciast na Wielkanoc jest babka. Najbardziej lubię babki drożdżowe i piaskowe. Dziś mam dla Was przepis na pyszną, mięciutką, aromatyczną babkę piaskową, która rozpływa się w ustach. Szybko znika ze stołu,. proponuję zrobić z podwójnej porcji. Składniki 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy

Kulinarne pyszności Molki
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą 171

Pisanie kulinarnego bloga to sama przyjemność. Powiedzcie, kto z Was w lutym piecze wielkanocne babki? Albo w marcu już dekoruje mazurki? Póki większość społeczeństwa tkwi w poście, a o świątecznych wypiekach nawet jeszcze nie śniła, blogerzy(...)już obmyślają i - co ważne - wypróbowują nowe przepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać. I tak oto poczyniłam ostatnio 2 mazurki, babkę, a w planach mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów. Ale o tym ciiiiiii, wszystko w swoim czasie:) Póki co zapraszam na mazurek w kolorze słońca. Niesamowicie kruchy, intensywnie pomarańczowy. Mazurek

Obiad gotowy
Babka marchewkowa z pomarańczą. 179

Babka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy :-) Może na Dzień(...)brzegów i ładnie sie zarumieni (do suchego patyczka). Lukier: Do cukru pudru dodać wodę i przez 2-3 minuty ucierać, aż masa całkowicie sie połączy. Polać lukrem przestygniętą babkę. Uchylić drzwiczki i pozwolić babce stygnąć :-) Zachęcam do zajrzenia na blogowy  Instagram oraz facebook . Smacznego i pozdrawiam! Katarzyna

Poezja Smaków - blog kulinarny
BaBka KoKoSowo- CzekoLaDowA 220

części ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm). Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe.  Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił

Luźna Kuchnia
Babka pomarańczowa 150

Szukałam, szukałam i znalazłam mój smak na idealną babkę pomarańczową. Jest wyrazista, orzeźwiająca z małym akcentem sernikowym. Z połączenia różnych przepisów powstała babka idealna. Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka cukru 5 jaj 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g miękkiego masła starta skórka z dwóch pomarańczy 2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej pół szklanki soku(...)wlać sok pomarańczowy i dobrze wymieszać. Składniki na nadzienie serowe oprócz białka, zmiksować. Białko natomiast ubić sztywno i dodać do masy serowej. Część ciasta wlać do foremki do babki wysmarowanej tłuszczem. Na nią wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 175°C około 60 min. Po wystygnięciu polać lukrem (sok pomarańczowy i cukier puder). Dodaj

Pysznie & Pięknie
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 280

formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii (200 g) 1 średnia marchewka 140 g mąki gryczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem(...)umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić. 3. Suszone owoce drobno posiekać. 4. W misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, babkę i suszone owoce.  5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy

Domowa Cookierenka Agi
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 594

potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej(...)łyżki roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 3 duże jajka 20 g łupin babki jajowatej 80 g mleka kokosowego 80 g gęstej śmietany 30% 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol) albo ksylitol lub cukier do smaku Składniki na masę makową: 90 g suchego maku (ziarenka) lub mielonego

Ola la LCHF
BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ 167

Leciutka i puszysta babka o wyczuwalnym smaku chałwy, z dodatkiem suszonej żurawiny, idealna do popołudniowej kawy. Do pieczenia użyłam 2 foremek od PAPILART . SKŁADNIKI 3 jajka, pół szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 15 dag masła, 100 g chałwy waniliowej, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat waniliowy, ½ szkl. suszonej żurawiny(...)dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucieramy, dodajemy rozdrobniona chałwę. Następnie dodajemy śmietanę, mąki i proszek do pieczenia oraz olejek, dokładnie ucieramy, dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki na babkę lub keksówki. Użyłam 2 foremek,  takiej o wymiarach 10x20 cm i  takiej o wym. 7x18 cm. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy

słodki bratek
Babka jogurtowa z borówkami i bananem 242

Zdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki: 270 gramów(...)według mnie nie ma potrzeby, wystarczy trzepaczka Banana kroimy w kostkę i wraz z borówkami przekładamy do miski Włączamy piecyk na 180 stopni C Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy pół godziny Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 218

wyszukanych smaków, nie poszukuje udziwnień. Jaj autorka, czyly JA zadowala się obecnie domowymi smakami. W nich odnajduję pełnię aromatów oraz wspomnienia z dzieciństwa, które dodatkowo wzmacniają i uzupełniają wrażenia. Babka ziemniaczana jest takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka(...)zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze popija ją mlekiem. Ja wcinam z keczupem. Jest to smak, który pochodzi z dzieciństwa

Kuchnia po mojemu
Czekoladowa babka jak ta lala 172

puszystą masę. Dodaj do niej rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę.  Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka(...)Upieczone ciasto odstaw i dopiero gdy przestygnie wyjmij babkę z formy. Dzięki temu nie będziesz mieć problemów z jej wyciągnięciem, ciasto się nie rozwali i nie połamie. Smacznego

Garniec Magalie
Ciasto cytrynowe 359

czasu do czasu lubię zjeść dobre ciasto piaskowe. Do tej pory nie miałam swojego ulubionego przepisu na szybką babkę piaskową. Poniższy przepis testowałam wielokrotnie i za każdym razem ciasto wychodziło bardzo dobre. Wypróbujcie ten przepis a otrzymacie aromatyczne, pachnące cytryną, puszyste ciasto. Kluczem do sukcesu jest bardzo długie ucieranie jajek z cukrem dlatego nie zapomnijcie o tym przy swoich przygotowywaniach(...)nadzieję, że stanie się ono również Waszym ulubionym przepisem na ciasto piaskowe. Ciasto można upiec również w formie typowej do babki. Bardzo polecam! Ciasto cytrynowe Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia : 55-60 min. | Ilość : 1 keksówka o dł. 30cm Składniki 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g masła extra, 82 % 1 cytryna, skórka i sok aromat waniliowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
babka marmurkowa z advocatem 183

preferujemy ciasta z masą. Chciałam się jednak pozbyć resztki advocata, a skoro wypić nie mogę to oczywiście przerobiłam go na ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała(...)końcu mąki. Powoli zmiksować. Z białek ubić piane i delikatnie wmieszac do ciasta. Podzielić je na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę pomarańczy. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej najpierw jasne ciasto, następnie ciemne, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BABKA 161

minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Można też przełożyć 1/3 ciasta do miski, dodać 3 łyżki kakao, zmiksować. Jasne ciasto wlać do foremki, na wierzch wylać ciasto kakaowe. Babka będzie dwukolorowa. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Przepisy kulinarne babci Antoniny