babki - 8724 przepisów (strona:191/582)

Spis sprawdzonych przepisów Wielkanocnych 244

kruchym cieście Sernik Celinka Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami

W Moim Magicznym Domu
Babka galaretkowa - galaretka warzywno jajeczna 276

naszym Wielkanocnym stole z pewnością nie zabraknie tradycyjnych wypieków w postaci babki marmurkowej oraz sernika, ale również zaszczyci nas babka nietypowa - mozaikowa galaretkowa. Zdrowa i mało kaloryczna, składająca się z warzy konserwowych i jajek, robi za świetną przystawkę a przy okazji cieszy oko tęczą kolorów ,pięknie prezentując się na wielkanocnym stole. Przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości przy zastyganiu

W kuchennej krainie
Babka drożdżowo-makowa 197

Zamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna. Składniki: 250 gram mąki pszennej 13 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 2 jajka 50 ml. letniego mleka 60 gram masła szczypta soli Dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy(...)masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowa babka z wiśniami 174

kilka dni Wielkanoc, więc mam dla Was pyszną propozycję: czekoladowa babka z wiśniami sprawdzi się idealnie na świątecznym stole! Jest wilgotna, bardzo czekoladowa (z kawałkami czekolady) i owocowa. Jednym słowem: ma bardzo bogate wnętrze. Babkę polecam piec w formie z kominem, ponieważ u mnie, dopiekanie środka trwało trochę dłużej. Ciasto udekorowałam czekoladową polewą i kolorowymi posypkami. Tutaj oczywiście możliwość dekoracji(...)dowolna! Przepis znalazłam na blogu Słodkie fantazje.     Czytaj dalej... Artykuł Czekoladowa babka z wiśniami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zestawienie przepisów na Święta Wielkanocne 232

królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie

karmelowy
Babka piaskowa cytrynowa 344

Babka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)pieczenia i wszystko połączyć miksując. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli

Kulinarne Inspiracje
Babka z zieloną herbatą (matcha) 179

jednym z poprzedni ch wpis ów zapowiedziałam pojawienie się na blogu przepisu na tą nietypową babkę. Matcha króluje w kuchni japońskiej, dlatego użycie jej do przygotowania naszej tradycyjnej babki jest takie nietypowe. Sama sproszkowana zielona herbata przez swoje właściwości pro zdrowotne zyskała ostatnio bardzo dużą popularność, dlatego zaczęła pojawiać się w wielu przepisach na desery i inne potrawy.  Zielona(...)smak, który nie wszystkim smakuje, dlatego jeśli przy świątecznym stole będziecie gościć samych zwolenników tradycyjnej kuchni, wypróbujcie wcześniej ten przepis. Specyficznym smakiem  matcha przesiąknięte jest całe ciasto.   BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ Składniki: 300 g mąki (1 i 3/4 szkl) 200 g cukru pudru (1 szkl) cukier waniliowy 3 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do piecz

Bon appetit mon amie
Galareta drobiowa 244

duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 4 jaja; Sól; Pieprz; Sok z cytryny - do smaku - opcjonalnie. Dodatkowo: Silikonowa forma/formy na babkę. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w plastry. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę(...)wykorzystywałam do tego przepisu). Do gorącego, przecedzonego, ściągniętego z ognia, rosołu wsypać suchą żelatynę i dokładnie i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Nie gotować! Na dnie silikonowej formy do babki ułożyć plastry jajek, marchewkę z groszkiem (w tym plastry marchewki ugotowanej w rosole), kawałki mięsa z kurczaka i zalać jeszcze ciepłym rosołem z żelatyną. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Galaretę

Gospodyni Miejska
Staropolska babka parzona 212

Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do  tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą. Bardzo smaczna, aromatyczna, pomarańczowa... Kolejna nasza propozycja na Wielkanoc. Polecamy! 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej 125 g. margaryny bezmlecznej 1 szklanka cukru 6 żółtek 5 dag. drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki cukru(...)sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłą margarynę, rodzynki i skórkę pomarańczową i wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Ciasto przełożyć do formy na babkę, do 1/3 wysokości formy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy babka wyrośnie aż do brzegów formy, włożyć ją do piekarnika na ok. 50 minut. Następnie wystudzić i ozdobić lukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka pomarańczowo serowa 172

wyboru, do koloru, festiwal Bab i Babek Wielkanocnych trwa!. Ważne jest by wypiekając serową babę sprawdzać jej wypieczenie patyczkiem, czy aby już doszła i jest sucha wewnątrz, potrzebuje ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Jest lekko wilgotna i ma piękny kolor od pomarańczy i żółtek od wiejskich kur. Składniki: - sok z 1 pomarańczy, ok. 1/2 szklanki - skórka otarta(...)mieszamy z resztą składników. Całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy na samym końcu przed pieczeniem i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. 2. Formę na babkę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wypełniamy przygotowaną masą. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 70 minut, po 60 minutach należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest już sucha wewnątrz

Apetyczna babeczka
Ale awokado 187

odrobiną soku z cytryny lub limonki, 2-4 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie czosnek) stanowi bardzo ciekawą, smaczną i zdrową alternatywę dla majonezu. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje 10 babek Porcje 10 babek Składniki 200 g mąka owsiana 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu 200 g erytrol lub inne słodziwo

Kucharzyca
BABKA WIELKANOCNA z kremem cytrynowym i miętą! 210

Kochani dzisiaj moja propozycja na wielkanocny stół, pyszna ucierana babka na oleju kokosowym, z mąki ze zmielonych płatków owsianych, podana z kremem o smaku cytrynowym i listkami mięty. Przepyszne połączenie smaków. Babka wyszła idealnie krucha, nie za sucha, treściwa w smaku, a krem delikatny w konsystencji ale bardzo wyrazisty w smaku dzięki dodatkowi lemon curd. Polecam Wam kochani! SKŁADNIKI(...)Studzimy na kratce. KREM: - 5 łyżek serka twarogowego - kremowego (możesz też użyć mascarpone) - 3 łyżki lemon curd Całość utrzyj na gładką masę. Schłodź w lodówce. Schłodzonym kremem dekoruj babkę. Na wierzch ułóż listki mięty. SMACZNEGO! Zapraszam Was na Instagrama! #smykwkuchni

SMYKWKUCHNI
Babka drożdżowa z kisielem 182

Bardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było. Bez mleka i masła. Z delikatną cytrynową nutką. Polecam nie tylko na święta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej(...)ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Wystudzić, udekorować lukrem (np tym ) i dowolną posypką. W towarzystwie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik z jogurtów bałkańskich 284

lodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkosz MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny Kurczak

Grunt to przepis!
Babka kokosowa z morelami 199

Babka na bogato, z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Pyszna, owocowa, bardzo aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że "otulona" białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu! Składniki: 100 g wiórków kokosowych(...)mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!