spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne(...)aromatu Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą Ciasteczka "Makusie
Słodkie okruszkipieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć. Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami
Camilla w kuchniPrzepyszna babka kokosowa oprószona cukrem pudrem przypominającym bożonarodzeniowy śnieg. :-) Pusz ysta i lekka jak piórko, długo zachowuje świeżość. Kokosowy posmak jest delikatny, ale wyczuwalny. Jakoś tak pasuje mi do świątecznego klimatu, lubię kiedy Boże Narodzenie pachnie kokosem. ;-) 250g masła w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia, mleko i wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników. 2. Masę przelewamy do natłuszczonej formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 3. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchnidlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się(...)mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić na kratce w 3 łyżkach gorącej wody rozpuścić 1 płatek żelatyny (namoczony wcześniej w zimnej wodzie). W rondelku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamWeekend, deszczowa pogoda, ziąb... postanowiłam upiec coś na poprawę nastroju. Uwielbiam babki nie tylko za ich smak, ale też za prostotę dzięki, której mogę je przygotowywać w towarzystwie mojej księżniczki. Zabawa była przednia. A później było już tylko smakowanie ;) Zapraszam na szybką waniliową babkę z rodzynkami, którą przygotowuje się bez użycia miksera. Składniki: 200 g margaryny 2 łyżeczki cukru(...)stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do przestudzenia, a następnie wyciągamy z foremki. Taka babka najlepiej smakuje w towarzystwie owocowej herbaty. Ja dziś wypróbowałam przepyszną owocową herbatę Teekanne "Fruit Kiss" . Poleca, wspaniały smak i zapach... Smacznego
Słodkie okruszkipowiecie na aromatyczny, pachnący, mięciutki chlebek bananowy? Ja go uwielbiam, ale niech nie zwiedzie Was nazwa, bowiem z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chlebek bananowy to rodzaj babki, która swą soczystość, miękkość(...)smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami . Pycha! Składniki na chlebek bananowy: 120 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 2 jajka 1/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, lub mleka 2 szklanki mąki
Rozpustne gotowanieDrożdżowa babka. Niby taka banalna. Na pierwszy rzut oka, nie widzimy co skrywa w środku. Trochę tak w życiu jest, że za szybko oceniamy, za szybko skreślamy. Idziemy dalej. Czasami nawet nie wiemy ile straciliśmy, kogo nie poznaliśmy. Za bardzo skupiamy się na tym co powierzchowne. Śpieszymy się i szkoda nam czasu na większą analizę, refleksję. Czasami w ogóle(...)łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyciągamy z formy gorącą. Sama się zaskoczyłam... Czy warto? Warto ;) Miód zagrał tu pierwsze
Kuchnia Pani Wiosnyintensywny kolor i smak. Jest najlepsze... dlatego też bez zawahania zgodziłam się na konkurs w którym nagrodą są 2 opakowania kakao i genialna foremka do pieczenia babki - miałam już okazję ją wypróbować (patrz poprzedni przepis) i z czystym sumieniem mogę ją także polecić babka wyskoczyła z niej bez żadnych oporów! No ale dojdźmy do sedna ... aby dostać ten genialny zestaw(...)opakowania kakao DecoMorreno (80g) forma do babki z kominem trzeba napisać w komentarzach pod tym postem jakie potrawy przygotowujecie na Wielkanoc z użyciem Kakao DecoMoreeno? Mogą być na słono lub słodko - mile widziane całe przepisy 2 osoby których przepisy najbardziej mi się spodobają dostaną w nagrodę zestaw ufundowany przez sponsora. Czas trwania konkursu od 17 do 24 kwietnia. Szczęśliwych zwycięzców
sierotka maRysia w kuchniZapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było(...)kształt prostokąta. Posmarować powidłami. Zwinąć ciasto w rulon i umieścić w foremce babkowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką piec w 180`C 40 minut początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka(...)masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku. Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów
potrawyregionalneciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :) RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , DLA DZIECI Tagged: kakao , kasza jaglana , śliwki
https:KKuchniaMniamSkładniki: BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny(...)maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodać koperek posiekany porcję babki podać z sosem - pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrodziców dostałam sporą porcję malin. Po dłuższym zastanowieniu wpadłam na pomysł przygotowania tego deseru, tym bardziej, że w lodówce stała otwarta puszka mleka kokosowego. Do zrobienia babki można użyć także mrożonych malin. Składniki: 500 g świeżych malin lub 2 woreczki mrożonych 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mleka 4 płaskie(...)Dodać mleko kokosowe, dokładnie łącząc z malinami. Żelatynę namoczyć w mleku i po kilku minutach, podgrzewając rozpuścić. Wlać do malin, energicznie mieszając. Kiedy masa przestygnie, przelać do formy na babkę (najlepiej silikonowej), schłodzić i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy masa stężeje można ją ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na talerzu, a następnie podzielić na porcje. Można
Czerwień i błękitKiedy pierwszy raz usłyszałam, że koleżanka chce przygotować swoim dzieciom babkę majonezową, nie kryłam zdziwienia. Jakoś nie pasowało mi połączenie majonezu i ciasta. Wydawało mi się, że nie może postać z tego coś dobrego. Jednak ciekawość wygrała. Musiałam sama sprawdzić ten przepis. W odwiedziny miał przyjść nasz kolega. Była to dobra mobilizacja aby przygotować tę dość oryginalną babkę. Moje obawy(...)były nieuzasadnione. Wszystkie składniki pięknie się połączyły i powstało bardzo smaczne ciasto. Przygotowanie babki jest niezwykle proste. Składniki: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - budyń śmietankowy - 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez
Pan i Pani Smith w kuchni