Wielkanocy bez baby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie(...)mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut
Aga w kuchniPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole
Pink EnvelopeWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdżowym nie były kolorowe, albo ciasto nie wyrosło, a jak już wyrosło po pieczeniu okazywało się zakalcem . Zdecydowanie wolę drożdże suche które nie wymagają robienie rozczynu . Dzisiaj zrobiłam próbną babkę drożdżową na żółtkach nie spodziewałam się, że to takie proste. Jest przepyszna idealna do kawy czy herbaty . Ciasto wyszło mięciutkie i żółciutkie w środku . Składniki: 3,5 szklanki mąki(...)ciasto zajęło 1/3 objętości formy . Odkładamy do ponownego wyrośnięcia .Ciasto powinno urosnąć na całą powierzchnie foremki . Pieczemy 30 do 40 min w temperaturze 170 stopni . Można również nasączyć babkę sokiem z cytryny , nakłuwamy ciasto i wlewamy sok z cytryny . Z przepisu wychodzi jedna duża babka albo dwie mniejsze
Wypieki UliBabka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje
Czarnawisienkarodzynek Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę przesiać do miski. Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Wlać wódkę. Wymieszać. Przykryć. Odstawić. Mleko podgrzać w rondelku do temperatury ciała(...)wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około
Moja DelicjaBabka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :) Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania(...)wsypujemy wszystkie składniki oprócz czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Czekoladę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do ciasta i zagniatamy razem. Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Babkę pieczemy w temp
Symfonia smakowaskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 150 g serka homogenizowanego waniliowego 1 opakowanie kisielu pomarańczowego sok z 1/2 pomarańczy 4
Domowy Smak Jedzeniakrólewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie
karmelowyWielkanoc kojarzy nam się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka) Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu
Szybko Tanio Smaczniewymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pyry na GazKolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka(...)jest pyszna i na pewno będzie ozdobą stołu nie tylko tego wielkanocnego. Polecam też pyszną babkę majonezową , która pięknie, cytrynowo pachnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSpytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła(...)pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć
W SMAKPyszna babka wielkanocna z kokosem , którą polecam szczególnie miłośnikom kokosu .Jest szybka w wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym .Dodajemy na przemian cały czas ucierając po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dosypujemy wiórki kokosowe. Utartą masę wykładamy do foremki na babkę dokładnie posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180st.C. około 50 minut . Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaPuszysta babka z dużą ilością bakalii a zamiast orzeszków prażona pszenica. Składniki na 2 babki , ponieważ jedna znika błyskawicznie :) -8 jajek -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści żurawiny -szczypta soli -bułka tarta(...)wymieszane z łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut. Babki upieczone. Wystudzone możemy udekorować i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarny