Babka twarogowa jest dobrą dekoracją stołu. Składniki na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -2 łyżki cukru -3 dkg margaryny -1 żółtko -łyżka kakao -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką. Składniki na babkę: -60 dkg twarogu(...)rodzynki. Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 35-40 minut. Babka gotowa. Po kilku minutach wyjmujemy z formy. Możemy ją udekorować w dowolny sposób. Smacznego
Maminek kulinarnyMimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę, tamta(...)miksujemy. Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i pieczemy w 180st. C przez 50-60 min. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona. Wystudzoną babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
charlotte gotujeSavarinki. Duża babka Savarin nosi nazwę na cześć francuskiego smakosza, prawnika i polityka Anthelma Brillat-Savarina. Napisał on pełną humoru książkę pt."Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej" ,z której sporo myśli przypadło mi do gustu. Babka Savarin jest drożdżowa ,z otworem w środku ,nasączona obficie ponczem rumowym , wypełniona bitą śmietaną i owocami. Dzisiaj proponuję jej miniaturki czyli(...)savarinki. Z braku małych foremek z kominkiem pieczemy w innych i układamy śmietanę i owoce na wierzchu. Babkę można podać na ciepło z gorącym sosem owocowym i owocami z syropu. Savarinki - składniki na 7-8 sztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru 1 laska wanilii 2 jajka 80g masła stopionego sól szczypta Poncz. 1/2 szklanki
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianego około 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne(...)ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania cukru. Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta
głodny alergikNiestety naleśniki przygotowane z niego w wersji bezjajecznej nie spełniły moich oczekiwań. Pewnie lepsze rezultaty można osiągnąć dodając do ciasta jajka. Ja zamiast nich dodałam łuski z nasion babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z mąki jaglanej , oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze, a konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :) Składniki: mix na ciasto naleśnikowe(...)bezglutenowe 1 szklanka mąka gryczana 0,5 szklanki łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka woda gazowana 1 szklanka Przygotowanie: Łupiny z nasion babki jajowatej (do kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej kaszy). Dodać mleko i wodę, wymieszać aby nie było grudek
głodny alergikjednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, oraz formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Wylać ciasto do tortownicy i do formy na babkę. Wstawić obie formy do piekarnika i piec przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone(...)krem. Nałożyć ostatni biszkopt. Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka. Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki. Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy. W środek wkładamy lalkę owiniętą do połowy w folię spożywczą . Całość
Kuchnia Danusiskorzystanie z nich na swój świąteczny stół. Ja życzę was smacznego jajka i do zobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe latte http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-cafe-late.html Babka kawowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-kawowa.html Mazurek pomarańczowy(...)ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/wielkanocny-mazurek-pomaranczowy.html Babka tulipan http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-tulipan.html Babka drożdżowa z pomarańczą http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-drozdzowa-z-pomarancza.html
ciastkarnia na kruchym spodzieprzepis na babkę..ja dodatkowo dodałam galaretkę...po upieczeniu ciasta zrobiłam w nim dziury i wlałam tężejącą galaretkę..[ taki pomysł z galaretką gdzieś widziałam w necie]..u mnie wyszła babka z keksówki i 4 malutkie babeczki.. 3 szkl. mąki 7 białek 1 szkl. cukru pudru Kupiec 250 g stopionego masła 3/4 szkl.ciepłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki nakłuć [ zrobić dziury] w kilku miejscach . Tężejącą, ale płynną galaretką polać ciasto, aby galaretka dostała się w głąb przygotowanych wcześniej dziurek.Odstawić , aby galaretka stężała
Moje domowe kucharzenieWitam! Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny Lukier(...)koniec dodajemy sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę również bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę. Gotowe! :) Dodaję
Emcia PichciPrzepis na tą babkę dostałam od swojej teściowej. Jest to receptura, która ma już sporo lat. Babka nazywa się łaciatka z oranżadą. Najlepiej użyć to niej prawdziwej białej oranżady, z nią smakuje najlepiej. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania, super sprawdza się kiedy musimy upiec coś na ostatnią chwilę. Babka łaciatka z oranżadą Składniki: 5 jaj 2,5 szklanki(...)pieczenia. Na koniec dodajemy olej, oranżadę i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao, miksujemy do połączenia się składników. Białe ciasto przekładamy do formy na babkę lub keksówki, następnie przykrywamy je ciastem kakaowym. Pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach
Mania Gotowaniamoże być bardzo gęsta bo babka wtedy będzie twarda po upieczeniu, a ma mieć konsystencję kremową. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, układamy plastry boczku, całą powierzchnię wykładamy plastrami tak aby, cała baka, z góry, z dołu, i po bokach,w trakcie pieczenia, była obłożona boczkiem. Na wierch babki, pod plastry boczku układamy świeży rozmaryn. Pieczemy 45 minut
SMYKWKUCHNIJeśli zastanawiacie się czy można upiec babkę ze świeżymi owocami to można :) Wczoraj przekonałam się o tym osobiście. Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc(...)posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów
Ze smakiem i z pasjąOstatnio wszyscy na blogach szaleją z przepisami na walentynkową kolację, to i ja postanowiłem dodać coś od siebie. Uważam, że najważniejsza w walentynki jest fajna babka, zdecydowałem więc, że zrobię babkę ziemniaczaną ;) Nie jest to może klasyczna podlaska babka, bo dodałem do niej marchewkę. Jak wiadomo marchew jest najlepsza na potencję, tylko trudno ją przymocować ;) A tak serio, to kiedyś(...)ramach eksperymentu dodałem marchewkę do placków ziemniaczanych i okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Od tego czasu zawsze jak robię placki (albo babkę), dodaję do ziemniaków marchew. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemjakiegoś czasu chodziła za mną babka cytrynowa :D Sama jeszcze nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu ' Niebo w gębie ' . To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :) Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego(...)przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąJeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki(...)naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać. Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka. Smacznego
Ze smakiem i z pasją