Dzisiaj zapraszam Was na typowo wielkanocną babkę. W zasadzie na każdym wielkanocnym stole jest babka, a taka z zajączkiem będzie się prezentować wyjątkowo świątecznie. Jest trochę pracochłonna jednak raz w roku można się poświęcić. Babka podana na talerzu z kolekcji Martha Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto ciemne 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl
Ala piecze i gotujeZdarzyło Wam się nie dodać do ciasta proszku do pieczenia? Ja tak, niestety, dzisiaj zrobiłam. Poprzednia babka była z malinami, jabłkiem i bananem. Do tej już mi zabrakło malin i jabłka :( Ale! Nie ma tego złego :) Są borówki i banan i nowa babka :) Nie mogłam sobie darować i poprzednią, gdy się jej pozbyłam (okropny zakalec...), zastąpiłam nową :) Składniki: 270 gramów(...)według mnie nie ma potrzeby, wystarczy trzepaczka Banana kroimy w kostkę i wraz z borówkami przekładamy do miski Włączamy piecyk na 180 stopni C Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy pół godziny Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchociaż będzie musiało grzecznie poczekać w kolejce, bo trochę mi się tych przepisów uzbierało. Tymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak(...)ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już naprawdę nie można się jej oprzeć! Kolorowa babka zwana tulipanem przepis na dużą keksówkę (ok. 28/30 na 10 cm) Należy przygotować: 7 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru
Ratunku obiadŚwięta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta. 200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę. 5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką. 6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy
Szefowa kuchniPyszna, wilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie
Kuchnia EllieBabka jest jednym z symboli związanych z Wielkanocą nie może jej zabraknąć w te święta. SKŁADNIKI 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło(...)posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać. Babkę wyjąć z formy i polukrować. rrarossa@gmail.com
RAROSSAMusisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady(...)pozostawić nieco większe kawałki. Ta baba ma wielowymiarowy charakter, tak więc wymyślne dekoracje nie są konieczne. Delikatne oprószenie cukrem pudrem w zupełności wystarczy. Jeżeli bardziej odpowiadają Ci typowe wielkanocne babki o lekkiej strukturze i delikatnym smaku, ten przepis nie jest dla Ciebie, natomiast jeżeli nie przeszkadza Ci wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam! Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej
Roślinna - blog wegańskiDziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit Babka Wielkanocna Składniki; jajka - 5 szt mak mielony - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 15 dag margaryna - 250 g cukier - 3/4 szkl tłuszcz do formy Przygotowanie : Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, ubić(...)Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia DanusiDrodzy to ta sama babka, którą robiłam wczoraj według TEGO TU PRZEPISU Babki zrobiłam dwie, jedna po drugiej, co oznacza, że jest to baba szybka, niezawodna, prosta i zawsze każdemu wyjdzie! Zmieniłam tylko parę rzeczy, to jest- do środka dałam mieszanki keksowej od SKWORCU Wykonałam polewę czekoladową Niecałe pół kostki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki kakao(...)łyżki wody , roztopiłam w kąpieli wodnej i polalam babki. Posypałam płatkami migdałowymi SKWORCU Gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWielkanocy bez baby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie(...)mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut
Aga w kuchniPuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole
Pink EnvelopeWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)mieszamy wszystko w miseczce. Zostawiamy zaczyn na kilka godzin (np. na noc). Na drugi dzień dodajemy mąkę, ekstrakt, skórkę i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdżowym nie były kolorowe, albo ciasto nie wyrosło, a jak już wyrosło po pieczeniu okazywało się zakalcem . Zdecydowanie wolę drożdże suche które nie wymagają robienie rozczynu . Dzisiaj zrobiłam próbną babkę drożdżową na żółtkach nie spodziewałam się, że to takie proste. Jest przepyszna idealna do kawy czy herbaty . Ciasto wyszło mięciutkie i żółciutkie w środku . Składniki: 3,5 szklanki mąki(...)ciasto zajęło 1/3 objętości formy . Odkładamy do ponownego wyrośnięcia .Ciasto powinno urosnąć na całą powierzchnie foremki . Pieczemy 30 do 40 min w temperaturze 170 stopni . Można również nasączyć babkę sokiem z cytryny , nakłuwamy ciasto i wlewamy sok z cytryny . Z przepisu wychodzi jedna duża babka albo dwie mniejsze
Wypieki UliBabka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje
Czarnawisienkarodzynek Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę przesiać do miski. Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Wlać wódkę. Wymieszać. Przykryć. Odstawić. Mleko podgrzać w rondelku do temperatury ciała(...)wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około
Moja Delicja