masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest na formę o pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę
Marder&Marder ManufactureNiedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna(...)pyszną babkę zrobiła ;) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł wiśniowych Jajka z cukrem ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Marder&Marder Manufacturewracając do niewychodzenia z kuchni, to jednak raz wyszła. Zrobiła sobie przerwę na pomalowanie płotu w ogródku. Eehh, ta Madzia :) Dzisiaj więc mam dla was przepis na obłędną kolorową babkę (którą Madzia podejrzała u Doroty z Moje Wypieki ). 250 g masła lub margaryny do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy(...)delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy 50 minut
Marder&Marder Manufacturepowiedział, że to "smęty", ale kto by się tam facetami przejmował...;)) A skoro już jesteśmy w "babskim" klimacie, tak jak obiecałam, dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na babkę :) Samo ciasto piekłam już daaawno temu, zdjęcia również należą do tych starszych, ale smak pozostaje niezmienny - wyśmienity. Jeśli lubicie ciasta z kawową nutą to ta babka jest dla Was :) Puszysta(...)wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam w czasopiśmie Pyszne ciasta domowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt? Mi na szczęście pozostało już niewiele obowiązków :) A jakie mam plany? Przede wszystkim odpoczynek
My simple kitcheninnymi względami zawsze jest dla mnie niekorzystny. Robi łubu dubu w moim życiu a potem ja wszystko sama muszę układać. Bez odbioru. Już od dawna miałam ochotę na cytrusową babkę. Moja ulubiona to z grejpfrutem i cytryną, tym razem jednak zrobiłam ją na bazie samych cytryn. Mogłabym ją jeść bez końca. Jest aromatyczna, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest(...)Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek
My simple kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 50 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki 100 g mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy) cukier puder do posypania Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Masło(...)formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem. Niedawno zostałam ponownie zaproszona do zabawy Liebster Blog, tym razem przez Anetę z Z iółko w kuchni . Poniżej odpowiadam na zadane mi pytania, jednak ze względu na ograniczoną
My simple kitchenbabka jest niezwykła z kilku powodów. Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój. Po drugie jest prosta w przygotowaniu. W niedzielne popołudnie, nim Córcia dostała gorączki, przygotowałam ja razem z nią, tzn głównie ona przygotowywała. Prosty przepis zarówno jeśli chodzi o przeczytanie jak i wykonanie. Po trzecie(...)zapachem. Po czwarte to idealny wypiek na śniadanie i na deser, w tygodniu i w weekend, dla całej rodziny! Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto". Babka cytrynowa 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół
Dzieje kuchennej Wiewiórykoniec dodaj Spirulinę , wymieszaj. J eśli chcesz, możesz go rozcieńczyć z wodą. C zęsto do takich koktajli dodaję naturalny błonnik w postaci babki płesznik ( tu znajdziesz babkę - klik ), taka dodatkowa porcja błonnika świetnie wspomaga proces oczyszczania i odchudzania organizmu. Jakie działanie mają składniki tego soku ? Grejpfrut pobudza metabolizm tłuszczu. Spirulina maxima przyspiesza przemianę materii i wspomaga Twój układ
IzaGotujePostanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa. Efekt nas zaskoczył. Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka(...)nagrzanego do temperatury 100 st. C i zwiększamy temperaturę do 160 st. C. Pieczemy 45-50 minut. Po wystudzeniu możemy posmarować czekoladą i posypać wiórkami lub orzechami. Każdy kawałek babki wygląda inaczej. Smacznego
Maminek kulinarnyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszną i puszystą babkę wielkanocną. Przepis jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi. Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (przepis tu ) 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 230 g masła 5 jaj 1 szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę i ciepłe mleko-ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i sól. Babkę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Piec ok 60 minut w temperaturze 175 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Następnie z cukru pudru i wody przygotować lukier.Wystudzone ciasto dekorujemy
Wielki apetytwyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka(...)łyżeczki wody Sposób przygotowania: Z pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę
Wielki apetytPrzyszedł czas na "porządki" w zamrażarce i nawet nie wiedziałam, że uzbierało się tyle zamrożonych białek. Dlatego ten tydzień u mnie był białkowy. Na pierwszy ogień poszła babka z dodatkiem skórki pomarańczowej i kakao. Zrobiłam też tort dacquoise oraz mini pavlove. Jeśli macie nadmiar białek to polecam je wykorzystać na upieczenie tej babki, bo jest pyszna. Składniki: 200 ml białek(...)rozprowadzić. Do reszty ciasta przesiać łyżkę kakao, wymieszać i wylać do formy na jasne ciasto. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować plasterkami pomarańczy
Ala piecze i gotujeDzisiejszy chleb jest wynikiem uprzątaniem szafek z resztek mąk. Wsypałam do niego nasiona babki płesznik. Ze względu na otaczanie się śluzem/żelem w kontakcie z wodą polecane na zaparcia, biegunki, chorobę wrzodową, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść zakwasu z poprzedniego wypieku (był żytni) ( kliknij tutaj, jeśli chcesz(...)wykonać pierwszy zakwas ) 160 g mąki pszennej razowej 140 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżeczki nasion babki płesznik przefiltrowana woda W sobotę wieczorem wymieszać w dużym naczyniu mąki, sól, cukier, babkę płesznik i zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno się też
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo lubię wszystkie babki i choć moją ulubioną jest babka piaskowa, to postanowiłam spróbować przygotować również babkę jogurtową. Okazała się być równie smaczna. Nadaje się doskonale zarówno do kawy jak i jako słodki dodatek do herbaty. Składniki: 4 jajka 200 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 230 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju 450 g mąki pszennej
Mama Gotujeodżywia organizm." Aktualnie z serii Superfoods dostępne są: Chlorella w proszku (glony) Jęczmień młody (trawa sproszkowana) Kakao ziarna kruszone surowe Kakao ziarna surowe Maca (korzeń) w proszku Nasiona babki płesznik Pszenica młoda (trawa sproszkowana) Spirulina w proszku (glony) *Zaznaczone i podlinkowane produkty to te, które otrzymałam w ramach współpracy :) Możecie je kupić w wielu sklepach internetowych, np. Naturalna Spiżarnia(...)kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g Węglowodany - 76 g w tym cukry - 24 g Błonnik - 6,7 g Białko - 10 g Sól - 0,05 g Nasiona babki płesznik Babka płesznik to jednoroczna roślina śródziemnomorska, której najbardziej wartościową częścią są nasiona. Z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika, odgrywającego szczególną rolę w regulacji czynności przewodu pokarmowego, stają się coraz bardziej
Zdrowie na języku :P