Kolejna babka drożdżowa na wodzie, którą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą. Bardzo smaczna, aromatyczna, pomarańczowa... Kolejna nasza propozycja na Wielkanoc. Polecamy! 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej 125 g. margaryny bezmlecznej 1 szklanka cukru 6 żółtek 5 dag. drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki cukru(...)sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłą margarynę, rodzynki i skórkę pomarańczową i wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Ciasto przełożyć do formy na babkę, do 1/3 wysokości formy i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy babka wyrośnie aż do brzegów formy, włożyć ją do piekarnika na ok. 50 minut. Następnie wystudzić i ozdobić lukrem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewyboru, do koloru, festiwal Bab i Babek Wielkanocnych trwa!. Ważne jest by wypiekając serową babę sprawdzać jej wypieczenie patyczkiem, czy aby już doszła i jest sucha wewnątrz, potrzebuje ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Jest lekko wilgotna i ma piękny kolor od pomarańczy i żółtek od wiejskich kur. Składniki: - sok z 1 pomarańczy, ok. 1/2 szklanki - skórka otarta(...)mieszamy z resztą składników. Całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy na samym końcu przed pieczeniem i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. 2. Formę na babkę smarujemy masłem, posypujemy mąką i wypełniamy przygotowaną masą. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 70 minut, po 60 minutach należy sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest już sucha wewnątrz
Apetyczna babeczkaodrobiną soku z cytryny lub limonki, 2-4 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie czosnek) stanowi bardzo ciekawą, smaczną i zdrową alternatywę dla majonezu. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje 10 babek Porcje 10 babek Składniki 200 g mąka owsiana 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu 200 g erytrol lub inne słodziwo
KucharzycaKochani dzisiaj moja propozycja na wielkanocny stół, pyszna ucierana babka na oleju kokosowym, z mąki ze zmielonych płatków owsianych, podana z kremem o smaku cytrynowym i listkami mięty. Przepyszne połączenie smaków. Babka wyszła idealnie krucha, nie za sucha, treściwa w smaku, a krem delikatny w konsystencji ale bardzo wyrazisty w smaku dzięki dodatkowi lemon curd. Polecam Wam kochani! SKŁADNIKI(...)Studzimy na kratce. KREM: - 5 łyżek serka twarogowego - kremowego (możesz też użyć mascarpone) - 3 łyżki lemon curd Całość utrzyj na gładką masę. Schłodź w lodówce. Schłodzonym kremem dekoruj babkę. Na wierzch ułóż listki mięty. SMACZNEGO! Zapraszam Was na Instagrama! #smykwkuchni
SMYKWKUCHNIBardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było. Bez mleka i masła. Z delikatną cytrynową nutką. Polecam nie tylko na święta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej(...)ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Wystudzić, udekorować lukrem (np tym ) i dowolną posypką. W towarzystwie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkosz MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny Kurczak
Grunt to przepis!Babka na bogato, z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Pyszna, owocowa, bardzo aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki. Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że "otulona" białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu! Składniki: 100 g wiórków kokosowych(...)mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełmić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora zastanowić się nad wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół. Jednym z najpopularniejszych ciast jest babka piaskowa, często dwukolorowa. Niestety, tradycyjna wersja tego wypieku jest dość kaloryczna i zawiera spory dodatek masła i pszennej mąki. Jeśli nie chcecie rezygnować z pysznych wielkanocnych słodkości zapraszam na zdrową babkę waniliowo-czekoladową o obniżonej kaloryczności :) Składniki: 4 jajka(...)kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki ciemnego kakao 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego UWAGA! Aby babka się udała i nie powstał zakalec wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka i jogurt należy wcześniej wyjąć z lodówki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać miód
Chocolate Muffin BlogBlueberry Corner by "jagodzianka" Kiedy przygotowuję babkę drożdżową przypomina mi się dzieciństwo. Moja mama często piekła drożdżowe ciasta. Na rodzinnym, Wielkanocnym stole babka zawsze … Przeczytaj cały artykuł Post Wielkanocna babka drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMożna upiec sernik w zwykłej formie, na przykład okrągłej. Ja proponuje upiec w formie na babkę. Z podanej porcji ciasta upiekłam babkę w formie „z kominem” o średnicy 15 cm, oraz okrągły sernik o średnicy 18 cm. Z podwójnej porcji ciasta można upiec okrągły sernik, w formie o średnicy 25 cm. 500 g sera półtłustego, 50 g miękkiego masła, cukier(...)sernik troszkę opadnie. Na wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Babkę sernikową udekorowałam lukrem z cukru i soku z cytryny. I nie przejmujmy się za bardzo, gdy sernik troszkę opadnie. Na wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak zastawa
królestwo garówSzukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. 250 g mąki, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g migdałów, 1 laska wanilii, 3 jajka, sól, Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość(...)cukru. Babka upieczona z zalecaną ilością cukru była niesłodka. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, wanilię (wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyjąć miąższ), resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać
królestwo garówNiebawem Wielkanoc a zatem to doskonały czas, żeby zaproponować wam klasyczną babkę, ale bardziej aromatyczną niż tak zwana "piaskowa". Przepis łączy w sobie elementy klasycznej babki z nutką zdrowych dodatków. Ciasto jest pełne smaku, a tuż po wystudzeniu zaskoczy was nie tylko swoją esencjonalnością, ale i strukturą, która sprawi że będziecie chcieli więcej ... i więcej. U mnie będzie gościła(...)zmiksować. Do powstałej masy dodać suche składniki : przesianą mąkę z proszkiem i migdałami. Całość wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 3. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać. 4. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć
vaniliowoczekoladowaCzasami mamy problem nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem kokosu i maku. Składniki: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli 6 łyżek wiórków kokosowych(...)mieszać tylko w jedna stronę. Na koniec masę wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Babkę można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo rozpuszczoną czekolada. Formę można użyć na klasyczną babkę lub keksówkę
Ciastka - domowe słodkościszklanki) 200 g mąki z brązowego ryżu (około 1 i 1/2 szklanki) 85 g pestek słonecznika (ponad 1/2 szklanki) 3 łyżki proszku z nasion babki płesznik*** 3 łyżki mieszanki suszonych ziół (ja używam ziół prowansalskich) 2 łyżki nasion chia sól i pieprz do smaku 200 g migdałów (około 1 i 1/3 szklanki) 260 g pestek(...)mąki z brązowego ryżu (około 1 i 1/2 szklanki) - można zastąpić mąką gryczaną 100 g pestek słonecznika (niecałe 3/4 szklanki) 4 czubate łyżki proszku z nasion babki płesznik*** 3 łyżki mieszanki suszonych ziół ( dodałam 2 płaskie łyżki zmielonego w młynku do kawy zataru - tutaj przepis ) 2 czubate łyżki stołowe kaszy gryczanej nie dodałam nasion
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo chrupiąca
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia