Babka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis. SKŁADNIKI : 150 g masła 150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki powinny być(...)ciastem. Formę keksową o wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie sucha). Po całkowitym ostudzeniu ciasto kroimy na kawałki. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolicały rok? Gorąco zachęcam do zrobienia tej pysznej, intensywnie cytrynowej, piaskowej babki :-) Czas przygotowywania: 20 minut Czas pieczenia: 55 minut Ilość porcji: średnia forma na babkę z kominem Składniki: • 200 g mąki pszennej tortowej • 100 g mąki ziemniaczanej • 3 średniej wielkości jajka • 125 g masła • niepełna szklanka cukru • 3 płaskie łyżeczki
AniaGotuje.plpachnie i smakuje jeszcze lepiej Gorąco polecam! Czas przygotowywania: do 40 minut Wyrastanie: 15 minut zaczyn + 1,5 h ciasto Pieczenie: 175 stopni - 35 minut Wielkość babki: forma średnicy(...)kominem Składniki na zaczyn: • 100 ml ciepłego mleka • 7 g suszonych drożdży (również instant) lub 45 g świeżych • łyżeczka cukru • 2 łyżki mąki Składniki na babkę: • 500 g mąki pszennej tortowej lub szymanowskiej • pół szklanki ciepłego mleka • 3 łyżki dobrej jakości majonezu • 1 całe jajko 5 żółtek jajek (rozmiar średni) • 1/3 szklanki
AniaGotuje.plProsta, pyszna i bardzo puszysta babka. Idealna na Wielkanocny stół jak i do codziennej kawy. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam :) SKŁADNIKI : 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym) 1,5 łyżki(...)przemian z wodą. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka
Pani na deserrazem jest to edycja jesienna, więc nie mogło zabraknąć wypieku z dyni a tak właściwie ciacha w kształcie dyni! 😋 Kształt dyńki powstał z dwóch ciast upieczonych w formie na babkę, więc jeśli macie taką foremkę (popytajcie sąsiadek, babć i przyjaciół) to koniecznie spróbujcie ją upiec. Samo ciasto również przypomina smakiem i strukturą babkę a krem dyniowy i karmelizowane pestki(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie ale pewnie połączyć białka z dyniowym ciastem (ciasto jest bardzo gęste ale możliwe do wymieszania z białkami). Wyłożyć ciasto do foremki jak na babkę, która posiada u góry prążki. Jeśli foremka jest sylikonowa nie trzeba jej niczym smarować, jeśli jest z innego tworzywa należy posmarować ją olejem i posypać mąką kukurydzianą. Piec
Candy Pandasjuż? Potrzebujecie na szybko coś upiec do kawki a czasu na to jak na lekarstwo? Warto wówczas ułatwić sobie życie i sięgnąć np. po gotową mieszankę do wypieku babki piaskowej z Polskich Młynów, bazującą na mące Szymanowskiej. Wystarczy dodać tylko jajka i margarynę, zmiksować i upiec. Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby nie dodała czegoś od siebie 😊 I uprzedzam(...)rodzynki! Składniki: 1 mieszanka do wypieku ciast – Babka piaskowa – Polskie Młyny 3 jajka 135 g margaryny 1/3 szklanki mrożonej aronii Mieszankę wsypać do naczynia, dodać jajka i miękką margarynę, całość miksować około 5 minut na wysokich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać aronię i delikatnie wymieszać, przełożyć do okrągłej formy o średnicy około 18 cm. Wstawić do lekko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzęsto robię babkę w duecie z czerwonym barszczem ale bywa tak jak dzisiaj, że znika zwyczajnie krojona w plastry z ogórkiem kiszonym do przegryzania lub świeżym pomidorem. Jedna z najprostszych zapiekanek, tylko kilka składników i to naszych Polaków ulubionych, bo boczek i ziemniaki towarzyszą nam od zawsze w kuchni. Moja zaprzyjaźniona firma Hańderek zadbała o to, żebym mogła(...)użyć do mojej babki wysokiej jakości boczku parzonego, który wspaniale ją okrasił.... Składniki na małą keksówkę 25x12,5 cm. - 1,5 kg ziemniaków - 25 dag boczku parzonego - 2 cebule - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej - sól i pieprz 1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na 15-20 minut aby puściły soki. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek
Apetyczna babeczkazawsze musi być babka na słodko? Nie koniecznie. Ja zrobiłam serową babkę z dodatkiem kiełbasy krakowskiej suchej Hańderek , mozzarelli i natki pietruszki. Miałam małe obawy co z tego wyjdzie ale wyszło na prawdę coś pysznego. Babkę podałam z sosem czosnkowym i ketchupem. Znikała szybko więc chyba nie tylko mnie smakowała. Składniki: 3 jajka 1 szkl mleka 2 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujeWarto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:). Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. 2. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka. 3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru
Szefowa kuchnimasła będzie warzyła i z sernika nie będzie nic, ale jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Moje małe wariactwo sprowadziło się też do tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza falista aluminiowa foremka sprawiła, że moja córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał(...)ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach. 2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. 3. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać masę. 4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę
vaniliowoczekoladowaWitajcie, przed Wami propozycja dość nietypowego dania. Zazwyczaj babka kojarzy nam się ze słodkim ciastem. Ja jednak postanowiłam przygotować babkę w wersji na słono. Ciasto zostało przygotowane z mąki kukurydzianej co nadało potrawie żółtego wiosennego koloru. Farsz składa się z brokułu, kawałków boczku oraz sera mozarelli. Fajny pomysł jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości:) Składniki - 125 gram mąki kukurydzianej(...)układamy pokrojony w mniejsze plasterki boczek oraz kawałki mozarelli. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku przez nastepne 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni. Babkę można podawać na przykład z sosem czosnkowym lub tzatziki - świetnie uzupełnią naszą potrawę. Danie jest bardzo delikatne w smaku oraz kruche. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego
Health-Fit-Lifepewno się nie zawiedziecie. Składniki (na blachę o wym. 28x24 cm): 260 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej 165 g mąki gryczanej 7 g drożdży instant 1 łyżka babki płesznik + 3 łyżki wody 125 g ksylitolu lub cukru kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli(...)ciepłego mleka sojowego lub innego roślinnego pół kg truskawek Kruszonka: 150 g wiórków kokosowych 70 g oleju kokosowego w postaci stałej 2 łyżki ksylitolu lub cukru kokosowego Przygotowanie: Babkę płesznik wymieszać z trzema łyżkami wody i odstawić na 5 min., aż nasiona pokryją się śluzem. 3 rodzaje mąki wymieszać razem z drożdżami, dodać pozostałe składniki i miksować kilka minut
Domowa Cookierenka Agimasę,stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać. formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC(...)piec ok 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie
Camilla w kuchniZwykła babka,ale moja ulubiona,kojarzy mi się z dzieciństwem,dlatego jest to pierwszy przepis jaki dodaje na bloga 😍.Szklanka zimnego mleka,kawał ciasta i deser gotowy. Ciasto dedykowane dla wielbicieli suchych ciast 😃. SKŁADNIKI 250 g miękkiego masła 250 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka 400 g mąki pszennej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 torebka proszku do pieczenia(...)szczyptę soli i rum,wszystko wymieszać.Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski i dodać kakao w proszku i 2 łyżki mleka-wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180C. Formę na babkę o średnicy 21cm wysmarować masłem.Do formy wkładać na przemian ciemne i jasne ciasto,lekko przemieszać widelcem dla otrzymania marmurkowego wzoru.Piec 60-65 min lub do suchego patyczka.Ostudzone ciasto udekorować
Anielskie wypiekiDelikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. 5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty