babki - 8450 przepisów (strona:180/564)

CHOINKOWE BABECZKI PANETTONE 114

Panettone to babka drożdżowa pochodząca z Mediolanu. Wypiekana jest na kształt wysokiej kopuły. Proces jej wypiekania jest dość długi ponieważ w tym czasie babka nabiera puszystej konsystencji. Tradycyjna babka ma w sobie kandyzowaną skórkę pomarańczową cytrynową oraz rodzynki jednak w dzisiejszych czasach rodzynki można zamienić na żurawinę i dodać swoje ulubione suszone owoce. Na pewno musi mieć w sobie mnóstwo

Kuchnia w oparach
CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA NA BAZIE BIAŁEJ FASOLI 122

dzieci i dorośli. Dla dzieci oczywiście jest to zdecydowanie słabsza "grzanka". Tak jak pisałam wcześniej jedziemy do rodziców, ale to nie znaczy, ze pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest(...)ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności ciastu. Składniki na babkę: CIASTO: 2 puszki białej fasoli 500 g mąki kukurydzianej 500 g mąki pszennej 2 łyżki mąki kokosowej 6 jajek 1 łyżka masła 5 łyżek cukru (w tym możemy dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego) 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia DEKORACJA: cukier puder skórka z cytryny Cytrynę gotujemy na wolnym ogniu

Kuchnia w oparach
Babka stracciatella w polewie czekoladowej 157

wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia. Zimną babkę polewamy polewa czekoladową

Camilla w kuchni
Babka z kakao, jabłkami, płatkami migdałowymi i rodzynkami 137

Kolejna babka, tym razem codzienna, choć niezupełnie. Niby zwykłe składniki, nic wyszukanego, ale jednak te jabłka z dodatkiem bakalii bardzo fajnie się ze sobą łączą, płatki migdałowe delikatnie chrupią, a rodzynki i jabłka dodają naturalnej słodyczy. Polecam na co dzień i na niedzielę. Do kawki i herbatki.  Dla kogo: dla tych, którzy w szafce mają podstawowe składniki dla lubiących(...)sztywno i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto podzielić na pół. Do połowy ciasta dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Połączyć ze sobą delikatnie obydwa ciasta. Przełożyć do foremki na babkę. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  Przepis znalazłam w książce "102 ciasta z owocami" Siostry Anastazji

Mania Wypiekania
Mąka z zielonego groszku – pomysł na lekkie i zdrowe ciasto 183

się w tym cieście, a dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i aromatu wykorzystałam budyń waniliowy i wiórki kokosowe. Wypiek jest puszysty, lekki i piaskowy, więc powinien zadowolić wszystkich miłośników babek i ciast biszkoptowych. Ciasto jest oczywiście bez cukru, z niewielką ilością tłuszczu, a sama mąka z zielonego groszku jest produktem bezglutenowym. Jeśli lubicie czekoladowe polewy, na pewno będzie smakowało

Fitkot
Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi 157

Okres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :) Przy okazji nadmienimy – a nawet się pochwalimy – że nasza babka wzięła udział w konkursie wielkanocnym na stronie Uwielbiam.pl, gdzie została doceniona przez jury i wygrała główną nagrodę Tak więc nie pozostaje Wam nic innego

Kuchenne Wariacje
Babka drożdżowa z makiem 125

Delikatna i puszysta babka drożdżowa z makiem. Pachnie i smakuje świetnie! 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 20 g cukru trzcinowego 4 jajka 120 g masła Mak: 200 g maku mleko jajko łyżka miodu 3 łyżki cukru pudru skórka starta z całej pomarańczy Dzień wcześniej przygotowujemy mak. Wsypujemy go do garnuszka i zalewamy taką ilością(...)łyżką miodu. Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i rozsmarowujemy na nim mak. Zwijamy i przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy je w 180 stopniach około 50 minut (do suchego patyczka i zrumienienia). Smacznego :) Artykuł Babka drożdżowa z makiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
ZDROWA BABKA CZEKOLADOWA NA WIELKANOC (WEGAŃSKA, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 189

Niech diety, zwyczaje i styl bycia nie będą powodem podziałów w rodzinie. Jeszcze więcej zrozumienia, szacunku i akceptacji wyborów innych. Niech ta skromna w wyglądzie, a bogata w smaku babka ze zdjęcia umili Wasze święta. Wesołych Świąt! Dominika. Składniki na 4 małe babki do koszyczka lub 1 większą: składniki suche: 1 szklanka mąki z samopszy lub orkiszu, 1/2 szklanki mąki(...)szklanka wody, 1 1/2 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki domowej konfitury, dżemu, powidła (u mnie o smaku porzeczkowym), 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego. Wykonanie: Formę/y na babkę/i natłuszczamy i posypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). W jednej misce mieszamy składniki suche, w osobnej - mokre prócz oleju. Składniki mokre wlewamy do suchych. Dokładnie mieszamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy z orzechami 217

mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele o nim wiedziałam. Ciasto to, choć bardzo zakorzenione w tradycji, nigdy nie gościło na stole świątecznym w moim domu. Były babki, serniki i różne inne wypieki, których nazw już nie pamiętam, ale nigdy nie było mazurka. Postanowiłam więc jakiś czas temu, że czas najwyższy odmienić ten stan rzeczy. Przecież nie można nigdy(...)można również delikatnie podgrzać w piekarniku, żeby krem czekoladowy trochę się rozpuścił i podawać na ciepło. A jak już upieczesz tego mazurka to sprawdź też koniecznie przepis na kasztanową babkę z czekoladą , której przygotowanie zajmie Ci mniej niż godzinę a super efekt jest gwarantowany! Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka

Book of spells
Ciasto czekoladowe z whisky 144

Myślę, że alkohol można zastąpić mlekiem. Piekłam z połowy podanych składników, w foremce na babki z kominem o górnej średnicy 24 cm. Ciasto jest intensywnie kakaowe w smaku

Proste Potrawy
KLASYCZNA BABKA PIASKOWA 106

Prosta, klasyczna babka piaskowa.  Sypka dzięki dodaniu do niej mąki ziemniaczanej.  Im więcej jest tej mąki (w stosunku do pszennej) tym babka jest bardziej ... sucha. Długo zachowuje świeżość, śmiem twierdzić, że im starsza tym lepsza 😉👍 Składniki: 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 4 jajka szczypta soli 120 g mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Babka cytrynowa wielkanocna 670

Śliczna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa wielkanocna . Ta wiosenna babeczka jest ciastem, które idealnie pasuje do Wielkanocy i wypieków świątecznych. Jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Obok mazurków i ciast drożdżowych, babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny zawsze pojawia się u mnie na wielkanocnym stole. Taką babkę cytrynową można też piec cały rok, nie tylko na święta

AniaGotuje.pl
Babka czekoladowa 157

Mocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;)  Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy

Różne smaki w kuchni
Babka czekoladowa 158

Mocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;)  Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ognia. Jogurt mieszamy z jajkami i miksujemy z masą olejową. Płynną masę łączymy z suchymi składnikami i miksujemy na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy

Różne smaki w kuchni
Babka wyborcza 102

przepisów, żony prezydenta Abrahama Lincolna, Mary Todd Lincoln. Czyli z lat 1809-1865, dokładnej daty nie posiadam. Nie mniej jednak jest to oryginalny przepis . Uważam, że doskonały przepis na babkę świąteczną. Ktoś mi zadał pytanie, a czym się różni od naszej babki … Czytaj dalej Babka wyborcza

gotuj ze mną