Przepis na pyszną babkę z białkami. Do jej przygotowania możecie użyć białek, które zostały Wam po wypiekach lub przygotować ją z białek pasteryzowanych. Ciasto jest z dodatkiem oleju, bardzo wilgotne i puszyste. Dzięki dodatkowi kakao, maku i wiórek kokosowych jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Jeśli lubicie możecie do jednej z warstw dodać suchy kisiel, 2-3 łyżki. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Trójkolorowa babka z białek Składniki 7 białek 245 g 1 szklank oleju (szklanka 250 ml) ½ szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku suchy mak 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki
To co lubię - gotuję i polecamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Niesamowicie smaczna babka dwukolorowa, o delikatnej konsystencji. Bardzo maślana, mięciutka i wilgotna. Przepis zawsze się udaje, dla mnie przepyszna. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 gram masła lub margaryna Kasia 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)wanilii i miksujemy, aby masa była puszysta. Po tym czasie dodajemy kolejno po jajku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy obie przesiane mąki z proszkiem i dalej miksujemy. Blaszkę do babki o wymiarach 28×12 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 jasnego ciasta przelewamy do formy. Do pozostałego ciasta dodajemy przesiane kakao i mleko. Ciemne ciasto wylewamy na jasne ciasto
Olcia gotuje!Oceń ten przepis Keto bułki bambusowe to odpowiedź na prośby tych, którzy marzyli o białym pieczywie bez posmaku mąki kokosowej czy łupin babki jajowatej. Dzięki zastosowaniu czystego, bezwonnego i bezzapachowego błonnika/mąki bambusowej cel został osiągnięty. Powstały po drobnej modyfikacji mojego przepisu na keto bułki a efekt jest doskonały! Miękkie w środku z chrupiącą skórką, a do tego(...)swoje indywidualne zapotrzebowanie energetyczne oraz preferencje smakowe. Składniki – keto bułki bambusowe (4 sztuki) 55 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek) 15 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek) 4 średniej wielkości jajka 200 g serka naturalnego śmietankowego 10 g miękkiego masła klarowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól kłodawska Przygotowanie
Ola la LCHFwystępuję, czy jednak mąką owsiana będzie bezpieczna. Mąka owsiana świetnie nadaje się do wypieków, choć konsystencja ciasta różni się od tego z mąki pszennej - będzie cięższe i bardziej wilgotne. Babka migdałowa w polewie czekoladowej - przepis Do przygotowania babki będą Ci potrzebne: 200g mąki owsianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 150g ksylitolu, 170g masła, 4 jajka, 50g gorzkiej czekolady, łyżeczka ekstraktu(...)gorzkiej czekolady posiekaj i wymieszaj z ciastem. 5. Masę przelej do formy wysmarowanej masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 50-60 minut. 6. Upieczoną babkę zostaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie rozpuść resztę czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i podgrzewaj mieszając, aż powstanie polewa, którą polej ciasto i ponownie odstaw do ostygnięcia
Z notatnika dietetykaBabka kajmakowa, oblana polewą z kajmaku. Myślę, że posmakuje nie tylko wielbicielom kajmaku. Przepis od mojej fecebookowej koleżanki z moją drobną modyfikacją. Koniecznie musicie spróbować. Składniki: 5 jajek 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej (280g.) 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 300 g. masy kajmakowej 120 g. masła 2 łyżeczki(...)masłem. Wymieszać łyżką lub trzepaczką. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-55 minut. Pozostałą masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę
Agusiowe smakołykiBabka z dynią jest bardziej delikatna od tej z samych ziemniaków. Smakuje wyśmienicie z kwaśną śmietaną. Na drugi dzień świetnie się kroi. Można jeść na zimno lub podsmażać pokrojoną w plastry. Tak przygotowanym farszem można również napełnić osłonki naturalne i upiec na rumiano. Nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można się skusić. Przepis nie jest(...)ilości składników, ale każdy z nas smażył placki ziemniaczane i wie ile dodać np. jajek. Co do reszty składników to robimy na wyczucie i w/g własnego smaku. Babka ziemniaczana z dynią i ziołami Potrzebujemy 2 części ziemniaków, 1 część dyni, wędlina / kawałki z pieczeni lub po prostu boczek lub kiełbasa /, jajka rozmaryn, lubczyk, majeranek, ostra papryczka, odrobinę gałki muszkatołowej
Leśny Zakąteksię uformować kuleczek, ponieważ ciecierzyca nie zawiera glutenu. Dlatego trzeba dodać mąkę, która ma właściwości wiążące, ponieważ zawiera gluten. W przypadku wersji bezglutenowej można użyć zmielonej łuski babki płesznik, która nie zawiera glutenu, ale ma właściwości wiążące podobne do glutenu, dzięki dużej zawartości błonnika. Moja rada to dodawać zmielone łuski babki płesznik po trochu. Błonnik pęcznieje zwykle po 10 minutach(...)suchej ciecierzycy 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki posiekanej natki kolendry 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki pszennej mąki lub 1 łyżka zmielonej łuski babki płesznik olej kokosowy do smażenia ¼ tsk kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka zmielonej kolendry sól do smaku Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na noc. Cebulę i czosnek pokroić
codojedzeniaProsta w wykonaniu babka cytrynowa. Czas wykonania z pieczeniem 1,5 h.… Czytaj dalej Babka cytrynowa
Pij soki wyciskanePrzygotuj pyszną babkę nawet jeśli nie masz piekarnika w domu. Wystarczy foremkę z ciastem włożyć do garnka i upiec ciasto jak w tradycyjnym piekarniku. Multicooker czyli jeden garnek, a wiele możliwości. Jest to urządzenie 11 w 1 daje możliwość przygotowywania potraw na różne sposoby takie jak: Gotowanie pod ciśnieniem Wolne gotowanie Gotowanie na parze Smażenie jak na patelni Podgrzewanie(...)suchego patyczka. Śmietankę podgrzać. Gdy będzie gorąca zdejmujemy z ognia (nie zagotować), dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Spód ciasta lekko podciąć aby babkę można było równo ustawić. Oblać czekoladą lub dowolnie udekorować. Smacznego! Babka zachowuje świeżość przez kilka dni. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie
Kulinarne przygodyBabka to jedno z najbardziej klasycznych ciast goszczących na naszych stołach podczas Wielkanocy. U nas królują głównie te drożdżowe, piekę je z bakaliami lub bez, polewam np. lukrem, czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Podrzucam Ci linki do tych przepisów: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Natomiast dziś zapraszam na trochę inne ciasto(...)czyli serową babkę z migdałami. Jest szybka i łatwa do przygotowania, a w środku wilgotna od białego sera. Pamiętaj, aby składniki z których ją przygotujesz miały pokojową temperaturę. Ja polukrowałam ciasto, ale Ty, jeśli chcesz możesz posypać je cukrem pudrem. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityKolorowa świąteczna babka którą można upiec z nadmiaru białek w lodówce. Nie jest sucha jest przyjemnie wilgotna i nie kuszy się przy krojeniu. Obowiązkowy wypiek na wielkanocnym stole. Przygotowanie jej zabiera trochę czasu ale efekt wizualny jest fantastyczny. Delikatna i rozpływa się ustach. Zachęcam do upieczenia ;) Składniki: 7 białek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)części. Do jednej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej ciemne kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej wiórki kokosowe i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wymieszać. Formę do babki natłuścić i obsypać bułką tartą, wykładać kolorowe ciasta, kolejność dowolna. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół około 45/50 minut (do suchego patyczka) Upieczoną
Wanilia i KardamonWielkanoc szukam ciągle nowych przepisów. Zanim na stół podam ciasto, najpierw kilka dni wcześniej muszę przeprowadzić próbę generalną. Fajną inspirację znalazłam na portalu Przepisy.pl . Bardzo zaciekawił mnie przepis, ponieważ babka jest wegańska, zawiera nasiona lnu, które świetnie zastępują jaja. Ciasto robi się szybko. Nie trzeba uruchamiać miksera, a samo mieszanie trwa krótko. Przygotuj: Formę na babkę wysmarowaną tłuszczem(...)jeszcze kilka minut. Wyjmij formę z pieca i odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut. Wyjmij ciasto na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Teraz dekoruj według własnego uznania. Ja swoją babkę udekorowałam polewą czekoladową, prażonymi płatkami migdałów, migdałami w gorzkiej czekoladzie, żurawiną, listkami melisy oraz skórką pomarańczową
AZgotuj!Białkowiec z makiem i czekoladą Zostały Wam białka po karnawałowym wypieku pączków lub faworków? Nic nie szkodzi, bo właśnie lecę z super przepisem na pyszną, wilgotną i delikatną babkę, którą upieczemy właśnie z samych białek jaj. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego mega smaczne. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam(...)dodajemy suchy mak oraz jabłko starte na dużych oczkach tarki, mieszamy *** *** Następnie dodajemy drobno pokrojoną białą czekoladę i ponownie delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY
Blog z Apetytem