babki - 8450 przepisów (strona:168/564)

Cytrynowe mini babeczki wielkanocne 161

zachęcić do upieczenia mini babeczek. Możecie nimi udekorować świąteczny koszyczek ze święconką, pięknie też będą wyglądały jako dekoracja Waszego stołu. Do ich upieczenia wykorzystałam przepis   babkę cytrynową , ale można też je upiec z przepisu   babkę majonezową   lub   pomarańczową babkę . N ajważniejsze, żeby mieć odpowiednią formę, ja piekłam w silikonowej. Cytrynowe mini babeczki

Kulinarne przygody Gatity
Makowa babka z zajączkiem 147

Naszło mnie na szybka babkę i jak to ja jak coś pomyślę to zrobię. Postanowiłam upiec taką w wielkanocnych klimatach i jest to babka biszkoptowa z makiem i zajączkiem. A jak ją zrobiłam ? Przeczytajcie a się dowiecie. Babkę podałam na ślicznym talerzyku od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wielkanocna babka marmurkowa 163

Czas zacząć pieczenie świąteczne. W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjną wersje babki. Polecam przepis jest bardzo smaczna, nie jest sucha i to świetne połączenie smaku wanilii i czekolady pycha:) I tak zaczyna od dzisiaj dwa tygodnie odpoczynku a  książki odkładam na półkę.   Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przelewamy połowę masy i dodajemy kakao ( mieszamy). Do przygotowanej formy wlewany najpierw masę jasną a następnie ciemną. Babkę pieczemy 40- 45 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy ją cytrynowym lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zielona baba wielkanocna 261

wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą piękny zielony kolor. Zdrowy zamiennik drożdżowej(...)baby, która dzięki dodatkowi szpinaku przysłuży się Wam na zdrowie. Zapraszam! :) Zielona babka wielkanocna 280g mąki pszennej przesianej przez sito 3 jaja wiejski rozmiar M szklanka brązowego cukru  pół szklanki miodu  duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej  świeże truskawki

Sajkofanka smaku
wielkanocna babka cytrynowa – łatwa i puszysta 355

Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem. składniki na lukier: ok. 6 łyżek cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Babka drożdżowa z serem i pomarańczowym lukrem 183

Babka, w smaku której można się zakochać ;) Puszysta, delikatna, długo zachowuje świeżość. Pięknie pachnie pomarańczami, nadziana twarożkiem. Właśnie znaleźliście najlepszą drożdżową babkę na Wielkanoc i nie tylko :) Polecam! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 100 g masła 2 małe jajka 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru(...)żółtko, wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować je na prostokąt. Wyłożyć masę serową, rozprowadzić dokładnie po całym cieście. Zawinąć ciasto wzdłuż krótszego boku. Formę do babki natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć zrolowane ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Przestudzić. Jeszcze ciepłe

Domowa cukiernia Ewy
Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania) 270

Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Składniki  na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 250 g jogurtu naturalnego 3,6 % 1/2 szklanki oleju skórka otarta z wyparzonej cytryny(...)przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. 2-3 łyżki soku z cytryny wymieszać z taką ilością cukru pudru aż lukier. Wystudzoną babkę oblać lukrem

Ze smakiem i z pasją
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 220

przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego :) P.S Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym na samym wierzchu, oblana czekoladą

Luźna Kuchnia
Najprostsza dietetyczna babka jogurtowa | bezglutenowa 272

Nadchodzi ten okres podczas, którego na większości blogów będą pojawiały się różne, różniste babki. Te klasyczne i dietetyczne. W moim wypadku: jedynie te zdrowe i "low-fat". Poniżej przedstawiam przepis na babkę, która jest baaardzo prosta i podwójnie szybka: szybka w przygotowaniu i szybko znika. U mnie wytrzymała ile? 3 godziny, bo 3 łasuchów :) Zachęcam do spróbowania :) Inspiracja: Internet Składniki(...)sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego  Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać ksylitol. Dorzucić żółtka i dalej miksować. Wsypać mąkę, sodę, otręby oraz nałożyć jogurt. Formę na babkę naoliwić lekko i obsypać mąką (w przypadku gdy mamy sylikonową formę pomijamy ten krok). Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut

Czarnawisienka
Kawowa babka z polewą czekoladową 192

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej, niestety(...)powoli przesypać do masy jajecznej. Mikserem wymieszać wszystkie składniki. Następnie wlać ostudzoną kawę, rozpuszczone masło i zmiksować na gładką masę.  Wysmarować tłuszczem i obsypać mąką formę na babkę (piekłam w formie o średnicy 24 cm). Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok. 45 minut (lub do suchego patyczka). Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć

pink envelope
Babka tiramisu 474

pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu, warstwowa pachnąca kawą. Nie jest co prawda tak puszysta i lekka jak nasze babki piaskowe, ale bardziej zwarta, jednak moja córa stwierdziła, że bardzo dobra, więc warto było ją upiec. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka Kawowo - czekoladowa 203

Lubie kawę  ... lubię jej smak we wszelkich deserach , jogurtach , serkach itp . Musiałam więc wypróbować jak smakuje w takim tradycyjnym wypieku jak babka . No i smakuje ... konkretnie . To nie jest jakiś delikatny posmak  , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe. Babka dość ciężka , zbita i wilgotna .  A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta(...)wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem  , dodawać po jednym jajku i łyżeczce mąki i nadal ucierać. Wlać kawę , dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Do formy na babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać  do formy. Piec ok 50 min w 180'C . wystudzić. Kawę na lukier rozpuścić

Malinowa Kawiarenka
CYTRYNA 131

Smak i aromat cytryny jest jednym z moich ulubionych. Pierwsze wiosenne popołudnie pachniało cytryną, babką, słodkim lenistwem. Przepis na babkę pochodzi z mojego zeszytu z przepisami. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 200 g stopionego masła sok i skórka z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliwego(...)połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego

KUCHARNIA
Ciasto czekoladowo - bananowe 121

wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem, i babka wyszła troszkę za niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z  masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną(...)kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę mikserem. Gotową czekoladę polać na babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowa pychotka - pyszna babka dla leniwych 8913

Często kupuję różne gazetki kulinarne. Jednym z takich czasopism jest „Gotuj krok po kroku” W jednym z numerów znalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą pracy. Miesza się tylko łyżką i naprawdę babka wychodzi przepyszna, zresztą trafnie ją nazwała autorka   „Czekoladową pychotką” . Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru(...)stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki masła w gorącej kąpieli, jeszcze gorącą polać upieczoną babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania