roku babcia piecze tę babkę na Wielkanoc. W końcu poprosiłam ją o przepis i zrobiłam taką samą u siebie w domu. Jest po prostu pyszna, a jej smak kojarzy się z dzieciństwem
Prosty przepis naDomowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: Ciasto drożdżowe; 400g mąki pszennej 75g masła extra 40g świeżych drożdży 110g cukru 2 jajka 150ml ciepłego mleka skórka otarta(...)prostokąta o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
Szalona Kuchnia Ewelinyosoby które nie lubią piec, nie potrafią, lub porostu brakuje im czasu... W takiej sytuacji mam dla was idealny patent. Babka Piaskowa z mąki Szymanowskiej. Jest to gotowy mix, wystarczy dodać 2 składniki. SKŁADNIKI: Babka Piaskowa z mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 3 jajka 135g masła WYKONANIE: 1. Całość umieścić w misce, miksować do uzyskania jednolitej masy ( około 6 minut(...)Masę przełożyć do formy 11cmx25cm , albo tak jak ja do formy na babkę, piec w temperaturze 170* przez około 50minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem
Dziś Ja gotujeKochani już za miesiąc Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe. Mam nadzieję, że znajdziecie tu dla siebie ciekawe inspiracje! Przepisy na Wielkanoc KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do babek, ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TUTAJ - KLIK! znajdziecie wielkanocne
Moje Kuchenne RewelacjeGłównym jego składnikiem jest bowiem mąka z manioku , która do niskowęglowodanowych nie należy. Ja tutaj też pobawiłam się w sklejanie, ale ciasto składało się z mąki kokosowej i łupin babki jajowatej . Pierogi, a raczej empanady były pieczone, chociaż od razu zaznaczam, że lepiej je usmażyć. Wyszły bowiem zdecydowanie za suche. Tak to jest, jak się eksperymentuje zamiast skorzystać ze sprawdzonych(...)oleju sól, pieprz do smaku Ciasto na empanady 3 jaja 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 30 g mąki kokosowej 30 g lnu złotego zmielonego 15 g łupin babki jajowatej zmielonych 6 łyżek wrzątku Sposób przygotowania Nadzienie Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Przyprawić. Smażyć na maśle, a gdy się lekko przyrumieni dodać drobno pokrojony szpinak. Smażyć jeszcze przez chwilę
Modern Cave Girlpieczenia,krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz. Pieczemy w temp.180 C. Gotową babkę studzimy na metalowej kratce. Czekoladę łamiemy na kosteczki,w małym rondelku podgrzewamy śmietankę,wrzucamy czekoladę i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,mieszamy łyżką i czekamy(...)polewa trochę przestygnie. Babeczkę przecinamy wzdłuż,na 5 równych pasków. Układamy na boku i każdy pasek babki smarujemy czekoladą po przesmarowaniu,chwilkę czekamy i smarujemy jeszcze raz,przykładamy następny pasek babki itd. Przełożoną babeczkę najlepiej jest owinąć folią spożywczą dość sztywno i wstawić na parę godz.do lodówki. Teraz przygotowujemy polewę,żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy
Mała w garnku mieszazamiast makowców i pierników lubi keksy? To nie my 😃 Jednak w tym roku postanowiłyśmy trochę odczarować w naszej głowie wszelkie ciasta czy babki z bakaliami. Udało się upiec przepyszną babkę na pure z dyni z karmelowym smakiem cukru kokosowego z naszymi ulubionymi bakaliami czyli generalnie bez rodzynków 😄 Zainspirowałyśmy się też trochę wyglądem włoskiej babki Panettone, dlatego jako formę
Candy PandasDorotą, która prowadzi sklep internetowy zielony kubek z zieloną herbatą. Sama ją importuje bezpośrednio z japońskiej plantacji. Herbaty mają certyfikat ekologiczny i są wysokiej jakości :-) Tak powstała też ta babka. Zrobiłam ją na wzór tej . Babka wyszła pyszna, nawet nie wiedziałam, że z herbatą może tak smakować. Nawet moja córcia zajadała się ze smakiem i tylko wołała, że chce zieloną(...)babkę :-) Mogę Wam w związku z tym ją polecić, jest naprawdę super. Herbaty też Wam polecam, są naprawdę super. Mam też dla czytelników bloga rabat na całe zakupy -10% - hasło: babeczki :-) Rabat ważny do grudnia :-) Składniki: 250 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukry trzcinowego 4 jajka L 100 ml mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
kruche babeczkiJedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam! Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy! Składniki: 300g puree z batatów (około 3 średnie sztuki) 150g mąki pszennej typ 650 170g mąki pełnoziarnistej 50g płatków owsianych 150g cukru trzcinowego dark(...)muscovado 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki soli łyżka babki lancetowatej (opcjonalnie) 120g masła 3 jajka L łyżka octu spirytusowego słony karmel: 100g cukru kryształu 6 łyżek wody 90g śmietanki 30% 30 masła ½ łyżeczki soli migdały posiekane w słupki Sposób przygotowania: Bataty owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut (do miękkości). Opcjonalnie
Pyry na GazPyszna, aromatyczna, do tego pulchna babka kukurydziana. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział nie zorientuje się że to babka bezglutenowa. Wyszła tak puszysta że aż sama się zdziwiłam i to na oleju rzepakowym. Zrobicie ją bardzo szybko, i tak samo szybko zniknie. 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki kurkumy skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki proszku(...)mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę do suchego patyczka
wesoła kuchniaDziś mam dla Was klasyczną, prostą babkę budyniową z dodatkiem suszonej aronii, która wspomaga leczenie przeziębień i podrażnień górnych dróg oddechowym oraz pomaga w normalizowaniu poziomu ciśnienia krwi, podnoszą odporność. Oczywiście jej dodatek możecie pominąć, albo zastąpić np suszoną żurawiną, ale ja polecam babkę w takiej wersji. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju
Cynamonowe szczęściedziś dla Was żadnej babki ani mazurka ( chociaż tym co szukają babki polecam bardzo przepis na najlepszą babkę cytrynową ) ale mam przepis na pyszne ciasteczka brownie z kawą. Mocno czekoladowe ( 3 tabliczki czekolady!), lekko słonawe z posmakiem kawy. Idealne połączenie. Ciastka podczas pieczenia się spłaszcza więc mają, fajną, popękaną strukturę. Do kawy idealne. Ciastka brownie z kawą Składniki
Smaczny zeszytidealny przepis na "po świętach" - świetny pomysł na to jak wykorzystać resztki ciasta, które zostało ze świątecznego stołu i nikt już nie ma ochoty na dojadanie suchych babek..:) Resztki ciasta kruszymy, dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe, orzechy, rozpuszczoną czekoladę, jakiś alkohol (nalewka, rum, whiskey) opcjonalnie jakiś aromat np rumowy. Nie podaję dokładnych proporcji, tylko składniki, bo ich ilość zależy od tego(...)macie ciasta, chodzi o to, żeby masa była zwarta i można było z niej ulepić kulki. Można użyć różnych rodzajów ciast - babki, kruche, murzynki, drożdżowe etc. Trufle przechowywane w lodówce mogą stać do tygodnia. Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta Składniki: kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc) wiórki kokosowe (1-2 garście) płatki migdałowe
Smaczny zeszyt