babki - 8613 przepisów (strona:177/575)

Babka kakaowa, beztłuszczowa z czekoladą 74

zestawy podstawowych artykułów spożywczych, ale też elementy tworzące i malujące obraz naszej codzienności takim, jakim był. Do niedawna. Brutalnie do spożywczych kwestii wracając oraz do deficytów w lodówki wyposażeniu: babka nie ma grama tłuszczu. Poza tłuszczem z mleka w proszku i żółtek. Ale tylko dwóch ;) Mogłaby zatem być twarda - nie jest. Ewentualnie płaska jak omlet - nie jest. Sucha jak tygodniowy(...)wyciętymi ogniwami. Zatem proponowane w przepisie mleko zamieniłam na kakao ugotowane na wodzie, z łyżeczką kawy rozpuszczalnej i dwoma pełnymi łyżkami mleka w proszku. Reszta zgodnie z podejrzanym przepisem. Babka naprawdę wyrosła, jest bardzo czekoladowa, miękka. Nie tak puchata jak murzynek i kremowa jak brownie. Ma strukturę, w której intensywnie wyczuwalne są kawałki gorzkiej czekolady. Musi być ich sporo! Jest

Kronika Piekarnika
Piernikowa babka dyniowa 75

babka to zdecydowanie mój najbardziej udany eksperyment w kuchni. Nie byłam pewna czy będzie smakowała dobrze, ale kiedy spróbowałam - ten smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zniknęła ze stołu w jeden wieczór - rodzinka też była zachwycona. Pasuje idealnie na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko.. bez okazji też można ją upiec

Prosty przepis na
Najlepsze placki ziemniaczane 91

przy plackach na słodko;) *Uwaga: ziemniaki na zdjęciu są średniego rozmiaru, takie przeliczam, że z 1 ziemniaka usmażę 2 placki.  Polecam również inne przepisy na potrawy z ziemniaków: Babka ziemniaczana kresowa Babka ziemniaczana z ryżem Babka ziemniaczana Kiszka ziemniaczana Placek po zbójnicku Kluski śląskie Kopytka Placki po węgiersku  Placki ziemniaczane ze śledziem Farszynki z kapustą Kartacze albo cepeliny

Obiad gotowy
Babka marmurkowa 85

Babka marmurkowa to niesamowicie pyszne i puszyste ciasto. Przepis jest niezwykle prosty a babka nie tylko długo zachowuje świeżość. Jest też piękna i uniwersalna. - pieczona na oleju - babka dwukolorowa - bardzo prosta w przygotowaniu

AniaGotuje.pl
Babka kakaowa z wiórkami kokosowymi. 142

Bardzo lubię ciasta ucierane. Wczoraj upiekłam taka babkę.  Zwykła, z dodatkiem kakao i wiórek kokosowych. Babkę posypałam  cukrem pudrem, ponieważ spodziewałam się gości, a to najszybszy sposób. Polecam zrobić polewę czekoladową, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi. To będzie idealne dopełnienie. Chociaż taka na szybko z cukrem pudrem, tez pyszna :) Składniki: 250 g. masła 250 g. cukru 5 jajek(...)kakao. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy.  Utrzeć do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe  i wymieszać łyżką.  Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Cake pops 90

oczywiście razem z nimi. Największą frajdą dla dzieci jest dekorowanie przyklejanie kolorowych cukierków, posypywanie wiórkami, a przy tym wyjadanie cukiereczków do dekoracji. Cake popsy przygotowuje się z ciasta typu babka, które możecie upiec lub kupić w cukierni dobrą babkę piaskową. Do tego potrzebować będziemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Z tych składników przygotowujemy masę-papkę i formujemy kuleczki, a następnie(...)Cake pops to ciasto z serkiem mascarpone w formie okrągłych "lizaków", super pomysł na przyjęcie urodzinowe. Course Deser Cuisine American Keyword ciasto ucierane, mascarpone Author Anna Ingredients 400 g babki piaskowej może być np. czekoladowa, kokosowa, śmietankowa 150 g serka mascarpone 80 g kremu czekoladowego lub masła orzechowego - gładkiego 1 łyżka oleju posypki różnego rodzaju cukierki typu

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb zmieniający życie 77

mąki! Nie należy spodziewać się lekkiego i puszystego chleba 😉 Składniki W oryginalnym przepisie jest składnik o nazwie „Psyllium husk” można znaleźć go u nas pod nazwą „Babka płesznik” zadaniem „Babki płesznik” w tym przepisie, jest związanie całości tak, aby chleb się nie rozsypywał. Zamiast tego można użyć naszego polskiego mielonego siemienia lnianego, które doskonale(...)przestudzić, chleb przed krojeniem powinien być zupełnie zimny, najlepiej kroić go po minimum 5 godzinach studzenia. Chleb kroimy bardzo ostrym nożem! Smacznego! Oprócz zastosowania jakie znalazłam w przepisie dla babki płesznik, o jej wszystkich właściwościach leczniczych możecie przeczytać na blogu Droga do siebie . Przepis znalazłam na tej stronie , choć można znaleźć go już na wielu polskich stronach kulinarnych:) Artykuł Chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
Siała baba mak - ucierane ciasto z makiem niemielonym 129

bardzo dobrym, powtarzalnym smakiem i nawet w leniwym dniu dają przyjemność, jaką są domowe wypieki. Długo nie mogłam znaleźć przepisu na moją dzisiejszą propozycję. Poznałam ten rodzaj makowej babki dawno temu, kiedy pod choinką znalazłam prezent od siostry w postaci ślicznej formy w kształcie gwiazdy. Forma nie była pusta, wypełniała ją dzisiejsza babka makowa, której zaletą jest użycie ziaren(...)formie i dopiero po mniej więcej 20 minutach posypuję cukrem pudrem. Można też tego nie robić, można zastosować polewę czekoladową i zmienić nieco smak ciasta. Babeczka makowa to zwyczajna babka ucierana,  najlepiej uda się ze składników w temperaturze pokojowej. Jest nieskomplikowana i świetnie wchodzi w towarzystwie czarnej kawy, ewentualnie ziemnego mleka. Warto spróbować,  do czego serdecznie zachęcam! Zapraszam

I tu będę miała takie te
Szybka babka cytrynowo-kokosowa 107

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu babka cytrynowo-kokosowa to pyszne ciasto na każdą okazję. Kwaskowo-słodka oblana polewą z białej czekolady i kokosową posypką smakuje wybornie :). Idealna dla wielbicieli cytrusowo-kwaskowych wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 średnie cytryny 2 jajka 300 gram mąki pszennej 200 gram cukru 160 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml oleju(...)nakłuwamy wykałaczką. do pozostałego soku z cytryny wsypujemy cukier puder, dokładnie mieszamy aż się rozpuści, następnie przy pomocy pędzelka nasączamy jeszcze gorące ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wystudzoną babkę wyjmujemy z formy, do miseczki rozkruszamy czekoladę i dodajemy do niej śmietanę. Wstawiamy czekoladę do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy, następnie mieszamy aż powstanie jednolita polewa, polewę z białej czekolady równomiernie

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami / No Bake Nutella and Strawberries 'Gaia' Cake 174

Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne, by dokładnie zmiksować je w blenderze lub zetrzeć na tarce. W związku(...)średnicy 25-26 cm: na spód bez pieczenia z nutellą: ok. 400 g pokruszonego ciasta / ciastek (bez kremów i owoców, ja użyłam domowych muffinek waniliowych, ale sprawdzi się tez babka, biszkopt lub biszkopty, herbatniki, a także mieszanka ciast i ciastek) 1/4 szklanki mleka, 150-200 g niskosłodzonego dżemu truskwakowego, 50 g masła, 1-2 łyżki masła orzechowego (na przykład migdałowego

Lekcje w kuchni
Muuu… babka krówkowa 91

Składniki (na tzw. „keksówkę” lub okrągłą foremkę na babki): – 2 szkl. mąki pszennej np. tortowej – 1 jajko – 12 łyżek oleju słonecznikowego – ½ szkl. cukru – 1 łyżeczka sody – 1 szkl. mleka – 6 czubatych łyżek masy kajmakowej gotowej lub otrzymanej po dwugodzinnym gotowaniu puszki skondensowanego, słodzonego mleka zanurzonej całkowicie w wodzie (uwaga puszki nie otwierać(...)jest gorąca) Wszystko razem włożyć do miski i krótko zmiksować do połączenia składników (lub dobrze wymieszać łyżką). Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180C ok. 45 minut (do suchego patyczka). Można polać polewą. Ja zrobiłam bez polewy, za to udekorowałam bitą śmietaną i posypałam cynamonem.     Przepis zaczerpnęłam z bloga http://gotujemyrodzinnie.blog.pl

Kocham Czekoladę
Cytrynowa babka na białkach 126

Weekend tuż tuż... Wprawdzie sezon na pieczenie babek za nami, ale ja miałam do wykorzystania zamrożone białka, które bardzo prosiły się o zagospodarowanie ;-) Padło na takie ciasto. Rewelacja - pulchniutkie, mięciutkie, białe o delikatnym smaku cytrynowym. Bardzo polecam! Składniki: 6 białek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka z górką cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)szklanki soku z cytryny 1 kopiasta łyżka otartej skórki z cytryny + lukier - sok z cytryny z cukrem pudrem Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160st.C. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej

Kuchnia domowa Ani
Babka z owocami od Leśne Skarby 117

Tradycyjna babka marmurkowa,tym razem jednokolorowa. Idealnie słodka,  prosta w wykonaniu. Swoim smakiem i ciekawym wyglądem zachwyci wszystkich ;) Wzbogacona smakiem mieszanki owoców od Leśne Skarby. Składniki: 100 gram masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego z białego wina 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników.  Na koniec do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki na babkę. Na ciasto układamy odsączone owoce z soku.  Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Panettone 110

Klasyczna włoska drożdżowa babka pochodząca z Mediolanu, pełna rodzynkek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. W słonecznej Italii jest tradycyjnie pieczona w okresie bożonarodzeniowym. Ja natomiast piekę ją także na Wielkanoc. Możemy użyć do tego specjanej formy do Panettone lub zwykłej tortownicy, której boki wykłada się dodatkowo papierem do pieczenia. Składniki na babkę o wadze około 600 g: na zaczyn biga(...)cukru 50 g mleka 2 jajka 70 g masła 50 g rodzynek 50 g skórka kandyzowanej z pomarańczy skórka otarta z cytryny szczypta soli Wieczorem, dzień przed pieczeniem babki przygotować zaczyn: wymieszać dokładnie wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na około 12 godzin. Drugiego dnia gotowy zaczyn i resztę składników bez rodzynek i skórek przełożyć

wyzwania kuchenne
Wielkanocna Baba drożdżowa 121

końca nie byłam pewna czy upiekę dżdżową czy piaskową babkę, zwyciężyła jednak Baba drożdżowa z rodzynkami. Po upieczeniu i wystudzeniu można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wyjdą 2 niewielkie babki. Składniki: 370 g mąki pszennej 100 ml mleka 50 g świeżych drożdży 40 g cukru szczypta soli 2 jajka 2 żółtka 150 g masła dodatkowo(...)rodzynki mleko do sparzenia rodzynek Wykonanie: Wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki żeby się zagrzały, mleko zagrzać żeby było lekko ciepłe. 2 formy na babkę (lub 1 dużą) wysmarować masłem lub margaryną. W misce zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać mleko i łyżkę mąki, wymieszać, miskę przykryć ścierką i zostawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania