babki - 8450 przepisów (strona:182/564)

Aromatyczna babka z cukinią i cynamonem… 160

Przepis na tą babkę czekał na opublikowanie bodajże od listopada ubiegłego roku. Upiekłam ją kiedyś na niedzielę, zrobiłam zdjęcia, a potem najwyraźniej zajęłam się czymś innym, bo kompletnie o tych zdjęciach zapomniałam. Dopiero ostatnio, zupełnie przypadkowo, odnalazłam je na jednej z kart do aparatu. Ponieważ jednak robiłam ją tak dawno, postanowiłam najpierw powtórzyć wypiek, żeby… Czytaj dalej Aromatyczna babka

brunetkawkuchni
Babka z kisielem i miętą 131

Babka mocno zielona, wiosenna, pachnąca miętą i cytryną. Zrobiona z dodatkiem kisielu i naturalnego lukru miętowego. Na świątecznym stole będzie w sam raz. Miętę można dodać też do ciasta, ja o tym zapomniałam. 200 g mąki pszennej typ 500 140 g cukru pudru 200 g masła 4 jajka wielkośc M 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka(...)część masy różowej, znowu zielona, różowa. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160-170 stopni góra na godzinę, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Po upieczeniu wyjmuje babkę z formy na deskę do przestygnięcia. Lukier: Listki mięty, przekładam do moździerza, dodaje cukier puder 2-3 łyżki i ucieram aż liście ładnie puszczą kolor i rozetrą się, można dodać

wesoła kuchnia
Babka z majonezem 163

wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Babka z płatkami czekolady 140

Mimo, że za oknem śnieg i mróz, niedługo będą Święta Wielkanocne i taka babka na pewno znajdzie się na stole ..Polecam , nie tylko na Święta.Przepis pochodzi  stąd. 2 ,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru  20 dag miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 10 dag mlecznej czekolady 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać(...)posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.Piec około 55-60 minut [do suchego patyczka].  Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.  Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Białkowe racuchy z jabłkami - low carb 185

dużą ilością białka. Białkowe racuchy z jabłkami Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 3 jajka 30 gram odżywki białkowej (smak dowolny, wg gustu :-) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki łupin babki jajowatej 2 starte jabłka (na tarce o dużych oczkach) Wykonanie: Jajka i mleczko miksujemy, dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz babkę  Do masy dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy(...)zgęstnienia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej papki, inaczej racuchy będą zbyt delikatne i mogą rozrywać się przy przewracaniu. Na początku ciasto jest dość rzadkie ale nie dosypuj mąki ani babki - zgęstnieje po kilkunastu minutach. Ważne : Placuszki smażymy na małym ogniu, nie spieszymy się. Przewracamy delikatnie, najlepiej drewnianą łopatką gdy góra będzie prawie sucha. Istotne jest również żeby nie robić

Marta próbuje
Babka czekoladowa 148

Zachwycająca i niezwykle pyszna BABKA CZEKOLADOWA to smakowity sposób na... Artykuł Babka czekoladowa pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Babka zebra - smaki dzieciństwa 174

Tradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu. Smak tego pysznego ciasta przekazała mi moja mama. Oprócz pleśniaka i tradycyjnego drożdżaka króluje wśród moich ulubionych ciast.  4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju ¾ szklanki wody(...)pieczenia. Wlewamy olej i wodę niegazowaną, ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na babkę naprzemiennie wylewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i odsypujemy cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
Lukier do babki 95

Prosty przepis na szybki lukier do ciasta, czy babki. Jest to mała porcja lukru.   Składniki: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru Sok z cytryny podgrzać w rondlu, dodać cukier puder i intensywnie wymieszać. Ciepłym lukrem dekorować ciasto, babkę     Artykuł Lukier do babki pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą 241

górze piernikowe pralinki, zanim polewa stężeje. Smacznego :) Roladę kroić ostrym nożem lub wykorzystując pewien trik, który przedstawia filmik ;) Przepis bierze udział w akcji #beko #ciastojakzobrazka Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , dżemy , marcepan , maślanka , miód , polewa

https:KKuchniaMniam
Keks marcepanowy z bakaliami 240

piec przez ok 45 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, obsypać płatkami migdałowymi, a kiedy zastygnie pokroić na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: marcepan , morele , orzechy włoskie , śliwki , żurawina

https:KKuchniaMniam
Babka z kokosem i rodzynkami 164

szklanka olej 1 szklanka rodzynki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórka, olej. Zmiksowane składniki przekładamy do małych foremek do babki wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Do jednej foremki wlewamy ciasto, a do drugiej wlewamy połowę z tego co zostało i posypujemy rodzynkami. Zalewamy reszta ciasta i do pieca. Pieczemy godzinę

Różowa kuchnia
Babka czarno na białym 150

Baba czarno na białym Gdy nadchodzi ochota na coś słodkiego najłatwiej przygotować babkę, gdyż nie wymaga kremu, wystarczy upiec  i już od razu można rozkoszować się smakiem. Ta babka by nieco urozmaicić smak została zwieńczona dodatkowo polewą kakaową, co wzmocniło jej kakaową część. Choć żartobliwie stwierdzono, że się tak świeci, jakby została polana smołą.  Składniki: Na ciasto(...)suchego patyczka". Polewa: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki na polewę. Masło rozpuścić i gotować ok. 3 min, a masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polewą polać pieczoną wcześniej babkę.   Smacznego

My sweet a life
Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową 287

Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić. Smacznego :) Udanych wypieków ;)   Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z warzywami , Dla dzieci Tagged: marchewka , migdały , orzechy włoskie , śliwki

https:KKuchniaMniam
Bezglutenowa babka kukurydziana 163

Zapraszam Was na coś słodkiego. Tylko 5 składników i mamy pyszną babkę kukurydzianą. Zmieniając rodzaj mąki można za każdym razem upiec inne ciasto. Polecam Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki kukurydzianej 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego keksówka12x24 Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puch(...)ostudzone masło i miksujemy razem. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem

słodkie i nie tylko historie kulinarne