drożdżowym nie były kolorowe, albo ciasto nie wyrosło, a jak już wyrosło po pieczeniu okazywało się zakalcem . Zdecydowanie wolę drożdże suche które nie wymagają robienie rozczynu . Dzisiaj zrobiłam próbną babkę drożdżową na żółtkach nie spodziewałam się, że to takie proste. Jest przepyszna idealna do kawy czy herbaty . Ciasto wyszło mięciutkie i żółciutkie w środku . Składniki: 3,5 szklanki mąki(...)ciasto zajęło 1/3 objętości formy . Odkładamy do ponownego wyrośnięcia .Ciasto powinno urosnąć na całą powierzchnie foremki . Pieczemy 30 do 40 min w temperaturze 170 stopni . Można również nasączyć babkę sokiem z cytryny , nakłuwamy ciasto i wlewamy sok z cytryny . Z przepisu wychodzi jedna duża babka albo dwie mniejsze
Wypieki UliBabka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje
Czarnawisienkarodzynek Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę przesiać do miski. Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Wlać wódkę. Wymieszać. Przykryć. Odstawić. Mleko podgrzać w rondelku do temperatury ciała(...)wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około
Moja DelicjaBabka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :) Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania(...)wsypujemy wszystkie składniki oprócz czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Czekoladę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do ciasta i zagniatamy razem. Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Babkę pieczemy w temp
Symfonia smakowaskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 150 g serka homogenizowanego waniliowego 1 opakowanie kisielu pomarańczowego sok z 1/2 pomarańczy 4
Domowy Smak Jedzeniakrólewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie
karmelowyWielkanoc kojarzy nam się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka) Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu
Szybko Tanio Smaczniewymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pyry na GazKolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka(...)jest pyszna i na pewno będzie ozdobą stołu nie tylko tego wielkanocnego. Polecam też pyszną babkę majonezową , która pięknie, cytrynowo pachnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSpytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła(...)pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć
W SMAKPyszna babka wielkanocna z kokosem , którą polecam szczególnie miłośnikom kokosu .Jest szybka w wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym .Dodajemy na przemian cały czas ucierając po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dosypujemy wiórki kokosowe. Utartą masę wykładamy do foremki na babkę dokładnie posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180st.C. około 50 minut . Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaPuszysta babka z dużą ilością bakalii a zamiast orzeszków prażona pszenica. Składniki na 2 babki , ponieważ jedna znika błyskawicznie :) -8 jajek -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści żurawiny -szczypta soli -bułka tarta(...)wymieszane z łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut. Babki upieczone. Wystudzone możemy udekorować i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyjedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już całkiem serio to mam świetny przepis na makową babkę, który pochodzi ze strony Śladami Słodkiej Babeczki . Robi się bardzo szybko, jest puszysta i mięciutka, ale ma jeden minus... znika błyskawicznie! :D Przepis na formę o średnicy 24cm. (moja foremka(...)wymieszaną mąkę z makiem i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do reszty utartych składników i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika
Czerwona PorzeczkaŚwiąt już tylko 2 tygodnie, więc dziś w słodkim piątku klasyk na Wielkanoc - babka marmurkowa. Musiałam upiec dwie, ponieważ przy pieczeniu pierwszej włączyłam termoobieg, a okazuje się, że to bardzo źle robi ciastom, bowiem wysychają i przypalają się na zewnątrz. Tak też się u mnie stało, ale nie dałam za wygraną. Wykręciłam 0-700-mama ;) uzyskałam niezbędne porady(...)przełożyć do osobnej miski, dodać w łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera drugiej połowy masy dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów i drugą połowę masy kakaowej. Piec 1 godzinę
W kuchni wieczoremPrzepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;) Składniki: 4 jajka szklanka cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka cukrowa(...)Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową. Smacznego
Pyry na Gaz