Pyszna, kolorowa babka, w sam raz na Wielkanoc. Ciasto składa się z czterech warstw: jedna jest z dodatkiem kakao, druga z kisielem, trzecia z budyniem i ostatnia z makiem. Kolejność wykładania dowolna. Po przekrojeniu surowego ciasta nożem powinien powstać wzorek przypominający kwiat tulipana (stąd nazwa babki). Nie przejmujcie się, jeśli nie do końca Wam się to uda - abstrakcje też
Arabeska waniliowaUcierana babka z dodatkiem szafranu. Właśnie temu składnikowi zawdzięcza głównie swój intensywny kolor i nazwę rzecz jasna, ale nie jest on jednak nieodzowny. A zatem jeśli chcecie upiec taką babkę, a nie macie szafranu, nic straconego, można go śmiało pominąć. Ciasto może będzie trochę mniej żółte (to także zależy od jajek), ale na pewno równie smaczne :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowacytrynowa, zero zakalca- idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia- wiadomo- ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy- widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak zniwelował. Przepis stąd z moimi modyfikacjami.:) Składniki : ( wszystkie w temp. pokojowej) 20 dag masła 80 % 20 dag drobnego cukru
Domowe ciastaJajka z cukrem ubić na sztywno , dodać sól i wanilię . 5 . Ubitą masę jajeczną szybko połączyć z mąką. 6. Dodać czekoladę ostudzoną , dokładnie wymieszać. 7 . Formę na babkę lub inną wysmarować dokładnie ,a następnie napełnić je ciastem. 8 . Piec w 175 stopniach do czasu aż babka się upiecze ( badamy patyczkiem 45-50 m in.) 9 . Ciasto studzimy i przekrawamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwiąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie(...)pianą. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C lub dłużej do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej
Smakowity Blog KulinarnySōm1 take dni, kej2 by sie chciało co słodkego, ale niy mōmy za kans3 czasu i- niy ma sie co cyganić4– niy chce sie nōm. [...] Artykuł Babka ze bele czym ( Babka improwizowana) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki z kremem nikt jeszcze nie umarł, ale już przejedzenie i dolegliwości żołądkowe do przyjemnych nie należą. A przecież Święta nie służą do tego aby najeść się na cały rok. Zatem(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, do suchego patyczka. 6) Gotowe ciasto wystudzić, oprószyć ksylitolem/cukrem trzcinowym w pudrze i posypać płatkami kokosowymi. Artykuł Lekka babka kokosowo-waniliowa. FIT Wielkanoc. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meBabka bananowo - orzechowa jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie wymaga użycia robota, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Przepis polecam wszystkim którzy uwielbiają takie ciasta. SKŁADNIKI : 4 dojrzałe banany 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej( 150 g ) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju garść orzechów laskowych keksówka ( 12/25) PRZYGOTOWANIE(...)mokra masa. Następnie wsypujemy cukry i chwilkę ucieramy. Do bananów wlewamy jajka i olej, ponownie ucieramy. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, dokładnie mieszamy. Babkę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180% C, przez koło 49 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekła, wykładamy z piekarnika i studzimy. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliEkspresowa babka majonezowa , puszysta, lekka i wilgotna - idealna ! Wystarczy zmiksować i upiec... Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek upiekłam ! Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę :) SKŁADNIKI: 80 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki tortowej pszennej 190 g cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu(...)partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. 4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu i majonez. Całość miksujemy. 5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! ) 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
Marcepanowa kuchniaPyszna babka dla każdego, bo jest zarówno czekoladowa jak i waniliowa. -- Skład: 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, 4 jajka, 2-3 łyżki kakao, masło do posmarowania formy. Cukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy(...)minut i potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie, bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem. -- -- Smacznego
chleba naszegozeszłym roku przyjaciele z Włoch podzielili się przepisem na migdałową babkę wielkanocną-Ciambella. W tym roku postanowiłam upiec jej siostrzaną wersje, limonkowo- pistacjową, oblaną Royal icing. Zredukowałam ilość cukru w cieście, aby smaku dopełnił właśnie królewski lukier. Ciekawa jestem czy będzie Wam smakowała. Piekłam w formie 2 litrowej. Będziecie potrzebować: 150 g jogurtu naturalnego(...)około 15 minut. Lukier powinien być gęsty lekko rozpływać się. Jeśli jest za gęsty dodajcie kilka kropli soku z cytryny, jeśli za rzadki dodajcie cukru pudru. Upieczoną babkę polać lukrem królewskim i posypać pistacjami. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmała, zgrabna babeczka przypadnie do gustu miłośnikom migdałów. Może nie ma ich w sobie wiele, ale czuć je w smaku i subtelnym zapachu. Babka na jogurcie jest puszysta i delikatna. Dzięki dodatkowo oleju długo pozostaje świeża. Nie pozwólcie jej jednak leżeć i czekać, bo wyschnie w samotności. Lepiej cieszyć się nią zaraz po ostudzeniu, a jeżeli zniknie to upiec następną(...)Kliknij i zobacz u przepis na świetną babkę z kolorowym ananasem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaroku postanowiłam, że przygotuję dla Was wpisy świąteczne wcześniej. W ten sposób powstała babka z zajączkiem. Jeszcze ładniej byłoby, gdyby zajączek zupełnie wtopił się w jasne ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki(...)pozostałe z brązowego ciasta możecie zjeść :), albo przerobić na cakepopsy lub ziemniaczki. Dla kogo: dla szukających prostego ciasta z akcentem wielkanocnym dla lubiących babki dla łasuchów czekających tylko na to, że z ciasta zostaną jakieś okrawki czy resztki. Składniki na ciasto brązowe: 150g mąki pszennej 30g kakao gorzkiego 180g masła 120g cukru 3 jajka płaska łyżeczka proszku
Mania WypiekaniaŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, więc przychodzę do Was z kolejnym przepisem na cytrynową babkę, tym razem na oleju. Tutaj znajdziecie przepis na cytrynową babkę z dodatkiem masła. Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2-3/4 szklanki cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 ml oleju - 1 cytryna Sposób przygotowania w Tefal Companion: Białka oddziel od żółtek
CookYourself