Pierwszy przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne. Babka, wilgotna, cytrynowa i prosta w wykonaniu, możemy ją dowolnie przyozdobić i upiec w ładnej formie do babki, będzie idealna na stół Wielkanocny. Składniki na blaszkę 20 x 10 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/4 szkl cukru 1/4 kostki masła (50 g ) 3 jajka 1/2 opakowania cukru waniliowego
Gotowanie...to proste !tamtym tygodniu były rogaliki a w tym zapraszam na pyszną, czekoladową, ucieraną babkę. Babkę po polaniu czekolada możemy dodatkowo sobie przełożyć dowolnym nadzieniem lub pozostawić tylko z polewą i też będzie pyszna ;) Składniki na blaszkę w formie rynienki o wielkości 25 x 10 cm 100 g masła 2 jajka kl L lub XL 1/2 szkl cukru (szkl o pojemności
Gotowanie...to proste !Delikatna a zarazem wilgotna babka makowa. Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto na święta i nie tylko. 300 g mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 100 g cukru pudru 300 g masy makowej (gotowej w puszce) 4 jajka M 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 2 garści bakali olejek migdałowy kilka kropel(...)pieczenia wysmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Przełożyć ciasto makowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Po wystudzeniu babkę polewamy czekoladą. Polewa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka 1 łyżka masła Mleko podgrzać dodać masło i czekoladę połamaną na kawałki, chwilę podgrzewać ciągle mieszając aż składniki się
Andzia Pichcipiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka. W garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, wlać śmietanę i wymieszać, od razu polać wierzch babki i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi - babka ucierana jest bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia, jest puszysta, lekko wilgotna, smakuje na różne okazje........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejne babka jogurtowa, tym razem z dodatkiem pysznych owoców. To ciasto zachwyca nie tylko wyglądam, ale i smakiem, jest puszyste i wilgotne. Idealnie pasuje na świąteczny stół. 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3 jajka 1/3 szklanki oleju roślinnego(...)pomocą łyżki (nie mieszać za długo). Dodać maliny i borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszać (jeśli używamy mrożonych to nie ma potrzeby ich rozmrażać) Ciasto wyłożyć do formy na babkę (użyłam silikonowej). Piec przez około 40-45 minut, do suchego patyczka (na ostatnie 5-10 minut można włączyć funkcje termoobiegu
Healthy food explorerDziś mam dla Was fajny przepis na kolorową babkę cytrynową :) Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś mam dla Was fajny przepis na kolorową babkę cytrynową :) Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPrzepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest bardzo wilgotna dzięki odpowiednio dobranej recepturze. Zapraszam! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na formę o pojemności 1 L) 1 pomarańcza 2 jajka 110 g cukru (1/2 szklanki
Słodki BlogWielkanoc już za tydzień i na pewno wielu z was szuka pomysłów co innego i ciekawego może podać na wielkanocny świąteczny stół. Ja dzisiaj proponuję wam babkę wielkanocną z warzyw, jajek i szynki w galarecie. Proste, eleganckie i smaczne danie. Może się znaleźć zarówno pośród potraw na wielkanocnym śniadaniu jak i stole, gdy przyjdą do was goście. Polecam babkę
Bernika - moj kulinarny pamietnikmajonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami – wariacji na temat jajka wielkanocnego nie brakuje. Najlepiej pochodzące od kur z wolnego wybiegu, karmionych pszenicą i warzywami z naturalnych upraw. Babka wielkanocna Propozycja dla łasuchów. Z lukrem i skórką pomarańczy lub w wersji fit – oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser. Pieczenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś zapraszam Was na pyszną chlebową babkę wypełnioną po brzegi serem, jajkami i kiełbasą. Zapraszam! Składniki na chleb; 50 dag mąki ok 260 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżka smalcu pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy(...)się rozpuści. Wcześniej podsmażamy boczek aby się wytopił. Wszystkie składniki równomiernie rozsypujemy po wierzchu ciasta. Delikatnie dociskamy składniki aby się powbijały w ciasto. Zwijamy w rulon. Formę do babki z kominem dokładnie smarujemy smalcem. Wkładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp 180C około 1 godziny. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Miałam już kiedyś na blogu przepis na babkę z kremówką, ale przyznam szczerze, że zmodyfikowałam poprzednie proporcje, bo nie do końca byłam z nich zadowolona 😉. Babka jest mega puszysta, lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jej wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanascie minut. Zawsze staram sie, aby składniki do wszelkich ciast ucieranych nie były prosto z lodówki (jajka
Walijskie PichcenieBabka nie tylko na Wielkanoc : ) Szczególnie, jeśli w domu jest glówny składnik, który ją stworzy, czyli kisiel. Na przepis oryginalny ( tutaj ) trafiłam, szukając sposobu na wykorzystanie zalegającego w szafce kisielu właśnie. Chciałam zrobić ciasto, które będzie szybkie, łatwe i smaczne- i taka właśnie jest ta baba : ) Mięciutka, o przyjemnym, wiśniowym aromacie i smaku. Duża, standardowa forma z kominem. p { margin(...)font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Składniki na babkę : 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wiśniowych kisieli bez cukru (ok. 5 paczek) 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: W jednej misce
Domowe ciasta