Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej(...)kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepyszne ciasto dziś przedstawiam. Dla miłośników czekolady znakomity deser do kawy czy herbaty bez cukru oczywiście. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. Szybko się kręci i babka znika dość szybko, jest znakomita. Babka potrójnie czekoladowa z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestarsza ... tym ... smaczniejsza 😊 Lekko ścisła, mocno wilgotna, a jeszcze mocniej cytrynowa. Dodatek zblendowanych (wcześniej ugotowanych cytryn) nadaje jej nieziemski aromat. Do tej babki wybierzmy małe cytryny o nie grubej skórce. Niestety cytryna - cytrynie nie równa i zdarzyło mi się, że przez grubą skórkę babka miała leciutko gorzkawy posmak. Dlatego dobór małych cytryn jest w tym przepisie dość ważny. Jeśli
Walijskie Pichceniewypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe … Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa. Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć jak połączyły się warstwy i czy faktycznie prawdziwa zebra kryje(...)się w środku. Babka zebra jest świetnym pomysłem na nadchodzące Święta! Koniecznie spróbujcie! Ps. możemy oblać czekoladą, lukrem albo posypać cukrem pudrem – wybór należy do Was! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 400 g * cukier – 270 g * woda gazowana – 220 ml * olej – 150 ml * jajka – 5 szt * mąka pszenna – 3 łyżki – do masy * kakao
Ostra na SłodkoZnając moje upodobania kulinarne dziś będzie o babce cytrynowej. Już kiedyś zamieściłam przepis na ciasto cytrynowe ( przepis tutaj ), ale to jest inne, dużo mniej pracochłonne, a jakie pyszne! Powiem nawet, że to ciacho z niespodzianką, bo potrzeba tylko przygotować jajka i margarynę. Nawet foremka jest dołączona do mieszanki wypiekowej. A można upiec to pyszne ciacho kupując mieszankę wypiekową babki cytrynowej
Tylko pysznieDziś zapraszam na babkę Zebra, która jest szybka i bardzo łatwa do zrobienia. Babka wyszła puszysta, wilgotna i bardzo pyszna. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wody 1 szklanka oleju szczypta soli Wykonanie
magiczna kuchnia Kasimiękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 2 6 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka gotową babkę studzimy , zimną polewamy roztopionym kajmakiem i posypujemy płatkami
Słodkie zapomnieniestali nierdzewnej, platerowane srebrem próby 999 lub wykonane ze srebra próby 925. Dziś chciałabym podzielić się z wami nie tylko pomysłem na wspaniały prezent, ale również przepisem na babkę serową. Wilgotna, szybka w przygotowaniu, idealna na rodzinne spotkania. Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 200 g masła 250 g sera białego z wiaderka skórka starta(...)połowy cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temp. pokojową. Masło ucieramy ze szklanką cukru. Dodajemy około połowę sera, miksujemy. Następnie dodajemy drugą połowę sera, skórkę otartą z cytryny i ponownie miksujemy. Kolejno dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy, składniki mieszamy łyżką
Słodkie okruszkipołamaną czekoladę, odstawić na 1-2 min. Mieszać do połączenia się składników, dodać zimne masło – ponownie wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać krem orzechowy i orzechy, wymieszać, polać babkę. Przepis znalazłam na stronie http://just-bake.blogspot.com i go trochę zmodyfikowałam
Kocham Czekoladęśledzą bloga zauważyli, że dawno nie piekłam babki. I nadszedł ten moment, że nadrabiam zaległości. Zakręciłam, wstawiłam do piekarnika i już. Przyznam szczerze, że bardziej lubimy ciacha przekładane ale babka jeszcze ciepła zniknęła w oka mgnieniu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier(...)formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania. Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie' Smacznego
Zielona Kuchniaspóźnialskich (takich jak ja :)) wielkanocna babka w wersji bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny 50g orzechów pekan 100g
Book of spellsjajek 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g posiekanych orzechów włoskich Helio 50 g żurawiny Helio foremka z kominkiem do babki Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy oranżadę,olej i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i żurawinę, jeszcze raz mieszamy(...)części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Foremkę smarujemy masłem. Na spód wykładamy jasne ciasto , na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Upieczoną babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliPoniedziałkowe świętowanie zaczynam od kubka gorącej kawy i kawałka tej pysznej i pulchnej babeczki. Babka upieczona jest na białkach, ma piękny jasny kolor a dodatek maku i kokosu jeszcze bardziej podkreśla jej wyjątkowy smak. Miłego dalszego świętowania i oczywiście mokrego dyngusa ;) 6 białek 2/3 szkl domowego cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego) 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)delikatnie wymieszać z białkami łyżką. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać mak, do drugiej kokos. Wlać do formy połowę masy makowej, następnie połowę masy kokosowej. Czynność powtórzyć. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować jajeczkami migdałowymi
Smakołyki Asimałych foremek na babeczki, uprzednio posmarowanych olejem i wysypaną dokładnie mąką. Ciasto wlewać do wysokości 3/4 foremki. Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut. Upieczone babki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia. Z ostygniętych babeczek odciąć wystające elementy. 2. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, na jednolity, gładki lukier. Lukrem
kolorowotorcikowo