Składniki na 9 średniej wielkości pączków: 250g śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego (ta gęsta część), 60g łupiny (nasienne) babki jajowatej*, 4 jajka, 3 łyżki słodzidła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki cynamonu oraz do dekoracji 100g gorzkiej czekolady najlepiej 90% kakao, 50g masła, szczypta cynamonu, skórka pomarańczy. * jasną łupinę kupuję z firmy Witpak Uwaga!! Podczas stosowania składników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Wykonanie:... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...