jest złe, to bardzo lubię ostatnio takie eksperymenty. Ten był bardzo udany, po pesto pozostało już tylko wspomnienie... :-)Składniki:- listki oberwane z dwóch doniczek bazylii- duża garść szpinaku baby- 150g płatków migdałów- 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek (gdy będzie zbyt gęste dodać więcej)- 1 ząbek czosnku- sól i pieprz do smakuLiście bazylii i szpinaku (bez łodyżek) umieszczamy w misce
Smaczne Zdrowewiele osób zachwala takie słodko-kwaśne połączenie. Sernik z sokiem z limonek 8. Cytrynowe ciasto ucierane. Myślę, że spokojnie można je upiec również w formie do babki, aby otrzymać babę cytrynową :) Ucierane ciasto cytrynowe 9. Lucynka, łatwy tort z kremem, ulubione ciasto całej mojej rodziny :) Na blogu są dwa przepisy na Lucynkę, ten tutaj to wersja "tuningowa" z serkiem
Kraina Tysiąca Smakówstratowanie jak będę biegła do pieca, potrąceniem brytfanką czy dostaniem z żeliwnego barana. Jednym słowem u mnie czas wielkanocnych wypieków. W tym roku mam kilka zamówień więc ilość baba i mazurków będzie duża, z czym się wiąże duża ilość przepisów na blogu, mam nadzieje, że zdarzę zaprezentować je wam przed świętami, może ktoś się skusi skorzystać
ciastkarnia na kruchym spodzieponad 2 tygodnie. Dlatego zgłaszam protest! Jest sobotnie popołudnie, na niebie ani jednej chmurki, słońce świeci tak, że termometr na moim balkonie wskazuje 50 stopni C. Mamy piękne Babie Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów
Chilli Czosnek i Oliwapietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie trufle. Ciekawą ofertę zaprezentowała Pani ze Smaku obfitości przygotowująca "na żywo" pierogi z jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz z soczewicy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Mamy piękną pogodę, dni są długie, sezon grillowy w pełni. Dla mnie również. Mówiąc szczerze znudziły mi się ketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki
Chilli Czosnek i Oliwakażda początkująca gospodyni (czego nie mogę powiedzieć o popularnej baklavie). Zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu w domu, szczególnie jeżeli nie lubicie suchych piaskowych ciast i bab - ravani pokochacie :) Co to jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza
Chilli Czosnek i OliwaMamy sezon rzodkiewkowy, piękne pęczki pysznią się do nas na straganach, czemu by więc nie wykorzystać również tych zielonych listków? Dobrym wyborem przy tej sałatce może być również szpinak baby. Francuska sałatka z liści mlecza z musztardowym winegretem inspiracja frenchwomendontgetfat.com dla ok. 4 osób czas przygotowania: 15 min. Składniki: ok. 300 g liści mlecza (lub rukoli, liści rzodkiewki, roszponki
Chilli Czosnek i Oliwamąki (zależy od wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej na nadzienie (mniej więcej): 80 g sera feta, pokruszonego 60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego 30 g natki pietruszki, posiekanej 30 g natki kolendry, posiekanej dodatkowo: 1 żółtko jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie: W misce wymieszaj jogurt
Chilli Czosnek i Oliwasuszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty, musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzasem nas trzepnie i kupimy ze Stwórcą coś "głupiego" do jedzenia. A potem masz babo, głów się i kombinuj co z tym zrobić. Padło na raki. Na szczęście mrożone, bo żywych bym chyba nie ruszyła. Prędzej padłabym ja niż one. Przecież je się na żywca gotuje, łoo matko! No, ale co z tymi zrobić? Odpaliłam wirtualną książkę kucharską pod tytułem
bastalenaZbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku
RAROSSAZaczynam od najprostszego przepisu z możliwych. Już prościej chyba się nie da ;) Pomimo problemów związanych z brakiem odpowiedniej formy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś
bastalena