Składniki:w małe główki sałaty baby2 jajkakilka rzodkiewekop.sera feta apetina z ziołamipęczek szczypiorku wraz z cebulkąpół świeżego ogórkakilka małych koktajlowych pomidorkówsólkoperek lub natkaWykonanie:Sałatę rwiemy na
Walijskie Pichceniedoszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc dziś szybciutko musiałam ja wypróbować, żeby na święta nie było jakiejś wpadki.Zastanawiałam się z jakiego przepisu na babę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy :) Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza granicami
Walijskie Pichcenieczasie, kiedy moja baba drożdżowa wyrastała spokojnie w piekarniku, myślałam co tu szybciutko zrobić na obiad. I to był impuls! Będą kieszonki schabowe... faszerowane... tym co akurat mam :) czyli farszem szynkowo-cebulowo-serowym.Przepis nieskomplikowany i nawet początkująca gospodyni z nim sobie poradzi.Jeśli tylko posiada w lodówce:Składniki:schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników
Walijskie Pichceniemundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!Potrzebujemy:małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)200g chudego boczku200g małych pieczarek1 cebulamasło sklarowanekopereksólpieprzWykonanie:Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło rozgrzewamy, wrzucamy poszatkowaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony w słupki boczek, podsmażamy całość i dodajemy
Walijskie Pichcenieobiad robię w 30 minut. Wtedy dodatkiem są szybkie surówki - takie jak ta poniżej :) 2-3 składniki, łyżka jogurtu i pyszny dodatek gotowy! Składniki: 2 małe sałaty baby 5 rzodkiewek 1 długi zielony ogórek (w sezonie 3-4 ogórki gruntowe) pieprz sól jogurt grecki szczypiorek Wykonanie:Ogórka i rzodkiewkę ścieramy na dużych oczkach. Sałatę kroimy w paski. Jogurt
Walijskie PichcenieKuchni na Wzgórzu Danusia z Moje wypieki i nie tylko Dorota z Moje Małe Czarowanie Marcin z Czwartej Dekady Grażyna z Grażyna gotuje Karolina z Przepisy Karoliny Kaśka z Baby do garów! Świeżutki post SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenGotuj z Blue RavenUla z Kuchni na WzgórzuDanusia z Moje wypieki i nie tylkoNerds' KitchenDorota z Moje Małe CzarowanieMarcin z Czwartej DekadyGrażyna z Grażyna gotujeKarolina z Przepisy KarolinyKaśka z Baby do garów
Moje domowe kucharzenieZnaczy, wiecie, nie żebym ich wcześniej nie widziała, ba, nawet zdarzyło mi się nawiązać dialog. Dialog krótki, bo nie lubię jak coś, co ma męski chromosom zachowuje się jak baba i sprawia wrażenie, ze za chwilę osunie się w omdleniu. Ale wróćmy do mrożącego krew w żyłach spotkania. Czemu do diaska oni wszyscy mają przykrótkie spodenki? Nad kostkę takie
ladykitchenbycie rodowitą Podlasianką zobowiązuje ;) Kiszka, baba ziemniaczana, kartacze.... to się wysysa z mlekiem matki hihihi... Żartuję oczywiście. Ale potrawy z naszych regionów robione zgodnie z tradycją przekazywaną z matki na córkę są po prostu niepowtarzalne. Jedyne w swoim rodzaju. Bez udziwnień, robione tak jak babcia kazała. Czyli surowe ziemniaki starte na tarce, ugotowane przepuszczone przez praskę. Robione z surowym mięsem
Malinowe Pocałunkirestaurację opodal fortu. Do dzisiaj jesteśmy szczęśliwi, że podjęliśmy właśnie taką decyzję, bo zjedliśmy tam najsmaczniejszy posiłek ze wszystkich podczas całego 8-dniowego pobytu na wyspie. Fot. Kalmary baby z nadzieniem, frytkami i warzywami Fot. Zupa rybna Po posiłku kontynuowaliśmy zwiedzanie miasta. Fot. Capella dos Milagres (kaplica cudów), która według legendy została zbudowana na grobach angielskiego rycerza i jego ukochanej
Taste Of My DayCzas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz
Anioły w kuchnijeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej
Poezja smakuzdjęcie z telefonu :) cały dzień na uczelni = zimny obiad na szybko)Składniki (porcja):250 g piersi z kurczaka30 g (garść) rukoli50 g (2 liście) sałaty lodowej30 g (garść) szpinaku baby 50 g sosu mango (lidl - vitasia) (lub sos słodko-kwaśny) Przygotowanie:1. Pierś kroimy na małe kawałki, solimy według uznania i gotujemy 5 min na parze. 2. W misce/pojemniku
Malowane smakiemkompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ; gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany cykl płodności , a zwierzątka ,ofiary
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnio jako mama półrocznej Mai dostałam do przetestowania wraz z innymi rodzicami butelki firmy Canpol. Butelka Blue Boy- 300 mlButelka Sugar Baby- 260 mlButelka Cherry Girl - 120 mlCechy butelek: -antykolkowy zawór,-kształt smoczka zbliżony do piersi mamy,-szeroki otwór i trwała precyzyjna skala,-nowa najwyższa jakość surowca,-można myć w zmywarce, -kompatybilna z ręcznym i elektrycznym laktatorem Easy Start. Smoczki
Aga w kuchni