Gotuj z Blue RavenUla z Kuchni na WzgórzuDanusia z Moje wypieki i nie tylkoNerds' KitchenDorota z Moje Małe CzarowanieMarcin z Czwartej DekadyGrażyna z Grażyna gotujeKarolina z Przepisy KarolinyKaśka z Baby do garów
Moje domowe kucharzenieZnaczy, wiecie, nie żebym ich wcześniej nie widziała, ba, nawet zdarzyło mi się nawiązać dialog. Dialog krótki, bo nie lubię jak coś, co ma męski chromosom zachowuje się jak baba i sprawia wrażenie, ze za chwilę osunie się w omdleniu. Ale wróćmy do mrożącego krew w żyłach spotkania. Czemu do diaska oni wszyscy mają przykrótkie spodenki? Nad kostkę takie
ladykitchenbycie rodowitą Podlasianką zobowiązuje ;) Kiszka, baba ziemniaczana, kartacze.... to się wysysa z mlekiem matki hihihi... Żartuję oczywiście. Ale potrawy z naszych regionów robione zgodnie z tradycją przekazywaną z matki na córkę są po prostu niepowtarzalne. Jedyne w swoim rodzaju. Bez udziwnień, robione tak jak babcia kazała. Czyli surowe ziemniaki starte na tarce, ugotowane przepuszczone przez praskę. Robione z surowym mięsem
Malinowe Pocałunkirestaurację opodal fortu. Do dzisiaj jesteśmy szczęśliwi, że podjęliśmy właśnie taką decyzję, bo zjedliśmy tam najsmaczniejszy posiłek ze wszystkich podczas całego 8-dniowego pobytu na wyspie. Fot. Kalmary baby z nadzieniem, frytkami i warzywami Fot. Zupa rybna Po posiłku kontynuowaliśmy zwiedzanie miasta. Fot. Capella dos Milagres (kaplica cudów), która według legendy została zbudowana na grobach angielskiego rycerza i jego ukochanej
Taste Of My DayCzas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz
Anioły w kuchnijeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej
Poezja smakuzdjęcie z telefonu :) cały dzień na uczelni = zimny obiad na szybko)Składniki (porcja):250 g piersi z kurczaka30 g (garść) rukoli50 g (2 liście) sałaty lodowej30 g (garść) szpinaku baby 50 g sosu mango (lidl - vitasia) (lub sos słodko-kwaśny) Przygotowanie:1. Pierś kroimy na małe kawałki, solimy według uznania i gotujemy 5 min na parze. 2. W misce/pojemniku
Malowane smakiemkompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ; gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany cykl płodności , a zwierzątka ,ofiary
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnio jako mama półrocznej Mai dostałam do przetestowania wraz z innymi rodzicami butelki firmy Canpol. Butelka Blue Boy- 300 mlButelka Sugar Baby- 260 mlButelka Cherry Girl - 120 mlCechy butelek: -antykolkowy zawór,-kształt smoczka zbliżony do piersi mamy,-szeroki otwór i trwała precyzyjna skala,-nowa najwyższa jakość surowca,-można myć w zmywarce, -kompatybilna z ręcznym i elektrycznym laktatorem Easy Start. Smoczki
Aga w kuchniokazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście! No, to też. Ale ważniejsze po co jechali. "Piątnica" Gizmola. Wystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia.Dobry. Ale zawsze może być lepszy.I jest. Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao
bastalenahipsterzy i hipisi. Fora internetowe pełne są klątw rzucanych na mięsożerców i wizji śmierci w męczarniach po zjedzeniu kawałka kurczaka. Moda spowodowała, że największym wzięciem cieszy się drób od baby, nie przebadany, kiszący się cały dzień w reklamowce ale podobno przed śmiercią szczęśliwy. Skorzonera i topinambur kiedyś służyły jako pokarm dla świnek, dziś wzbudzają pełne namiętności westchnięcia. W dobrym tonie
ladykitchenmące (oprócz orzechów). Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki. Otrzymane ciasto przekładamy do obtoczonej w maśle i mącę formie do baby, i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle własnego uznania. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaNo i kolejna sałatka na zimę! Idealna również teraz dla tych co podróżuja, grilują, przebywają w towarzystwie. Idelana zakąska,przekąska..do kanapek, do bułek...do ziemniakow
Z Kuchni Do KuchniNo i kolejna sałatka sycylijska na zimę lub na co dzień do kanapek. Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i
Z Kuchni Do Kuchniilość jest podana tak by zalewy wystarczyło właśnie z podanych składników. 1 kg papryki 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 2 kg ogórków gruntowych 2 kg cukini baby jak najmniejszej i nie za bardzo pękatej, te ostatnie, po prostu są już przerośnięte i mają pestki w środku i są czasem wręcz puste. Spory pęczek pietruszki zielonej, bądz nawet
Z Kuchni Do Kuchni