był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak
BaRepasSkładniki na dwie duże porcje.Składniki:100 g świeżego szpinaku typu baby40 g orzechów nerkowca2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki tartego żółtego
Emcia Pichcistandard beef burgers. I packed them with veg to maximise amount of vitamins.Makes 5 burgers:200 g turkey breast1/3 red onion 1 clove of garlic3 yellow sweet baby peppers (or one big)big handful of parsley leaves1 tablespoon of tomato paste3 slices of soft cheese (I had danish blue but brie would be nice too)3 slices of prosciutto
Kulinarna rozmowaBakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki
mojewypiekiinietylkoniektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy
mojewypiekiinietylkotylkoMagda z bloga Z miłości do słodkościAgata z bloga Agata gotujeEdyta z bloga Przy kuchennym stoleDaria z bloga Red and PaleUlubione Przepisy z bloga Ulubione PrzepisyKaśka z bloga Baby do garów! Wszystkim bardzo dziękuję za „wspólne chrupanie”. Lista uczestników jest sukcesywnie uzupełniana. Wydrukuj przepisThe post Biscotti di Prato appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkotylko z bloga Nerds’ KitchenDorota z bloga Moje Małe CzarowanieMarcin z bloga Zapiski z czwartej dekadyGrażyna z bloga Grażyna gotujeKarolina z bloga Przepisy KarolinyKaśka z bloga Baby do garów!Arek Andrzejewski - zdjęcie na FB Dziękuję wszystkim za wspólne farszowanie. Wydrukuj przepisThe post Udka faszerowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoŚwięta minęły bardzo szybko, a przed nami Sylwester :) Chciałam zatem zaproponować Wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdej imprezie i na pewno zachwyci
Mania Gotowaniaszybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych
Dzieje kuchennej WiewióryTaka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka.Składniki:250 g świeżego szpinaku typu baby4 pomidorypęczek zielonej cebulkiprzyprawa do sałatek2-3 łyżki olejupół
Kuchnia domowa AniCiasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane i dowolnie pokrojone owoce i posypać kruszonką.6. Piec przez 30-40 minut w 200 st. C, do suchego patyczka.Smacznego!!!Źródło: BaBy w kuchni
Kuchnia domowa AniZapraszam Was dziś na zupełnie nie-halloweenowe, za to pyszne naleśniki.Składniki:Naleśniki:2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej2 czubate szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 łyżeczki solikilka
Kuchnia domowa AniBardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie
Stare GaryPrzepis bardzo prosty a sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo - ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz. składniki1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożonecebula do gotowanialistek laurowydo podania1 cebula pokrojona w kostkępęczek pietruszki6 łyżek oliwy z oliwek2 łyzki octu winnegosól, pieprzjajko na twardo (opcjonalnie)przygotowanieOśmiorniczki rozmrozić, opłukać. Włożyć do szybkowaru, dodać
Stare Garysmaczny i aromatyczny posiłek. Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego
SzczyptaSmaQ