baba - 1500 przepisów (strona:75/100)

Babka cytrynowa z lukrem 162

baby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.Czas przygotowania: 70 min.Składniki na formę o śr. 21 cm.Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy

kulinarnyJa
Chleb żytnio pszenny 88

Wśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje

W kuchni wieczorem
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 113

Nowy tydzień, nowe wyzwania, dużo pracy. Tak to mniej więcej będzie u mnie wyglądać. Oczywiście nie narzekam, szczególnie, że zawitało do nas piękne Polskie Babie Lato. Nadal świeci słońce i jest ciepło. Chociaż, powiem Wam szczerze, że nie mogę się doczekać wyjęcia moich jesienno-zimowych butów, kupienia sobie nowych dodatków, i tego lekkiego luzu, który zacznie się na uczelni, wreszcie

Słodkie Przyjemności
Oczyszczający zielony koktajl 163

Nowy rok to czas postanowień wśród których najczęściej króluje zmiana odżywiania i trybu życia na bardziej aktywny. Posylwestrowe zmęczenie dopadło też mojego Męża, któremu oczy zaświeciły

Pasja Smaku
Kruche Marchewki 322

studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.Przed podaniem dekorujemy sałatą.SMACZNEGO! :))Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni

Czerwona Porzeczka
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 200

łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce.Farsz. -ser kozi-szpinak baby-cytryna-pieprz i sól-oliwa-żółtka Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię.Studzimy i łączymy

BaRepas
Sałatka szpinakowa z jajkiem 240

był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak

BaRepas
Pesto ze szpinaku 138

Składniki na dwie duże porcje.Składniki:100 g świeżego szpinaku typu baby40 g orzechów nerkowca2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki tartego żółtego

Emcia Pichci
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 228

standard beef burgers. I packed them with veg to maximise amount of vitamins.Makes 5 burgers:200 g turkey breast1/3 red onion 1 clove of garlic3 yellow sweet baby peppers (or one big)big handful of parsley leaves1 tablespoon of tomato paste3 slices of soft cheese (I had danish blue but brie would be nice too)3 slices of prosciutto

Kulinarna rozmowa
Bakłażany faszerowane mięsem 224

Bakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille  - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu  (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki

mojewypiekiinietylko
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 137

niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 130

tylkoMagda z bloga Z miłości do słodkościAgata z bloga Agata gotujeEdyta z bloga Przy kuchennym stoleDaria z bloga Red and PaleUlubione Przepisy z bloga Ulubione PrzepisyKaśka z bloga Baby do garów!  Wszystkim bardzo dziękuję za „wspólne chrupanie”.   Lista uczestników jest sukcesywnie uzupełniana.     Wydrukuj przepisThe post Biscotti di Prato appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Udka faszerowane 227

tylko z bloga  Nerds’ KitchenDorota z bloga  Moje Małe CzarowanieMarcin z bloga  Zapiski z czwartej dekadyGrażyna z bloga  Grażyna gotujeKarolina z bloga  Przepisy KarolinyKaśka z bloga  Baby do garów!Arek Andrzejewski  - zdjęcie na FB Dziękuję wszystkim za wspólne farszowanie.      Wydrukuj przepisThe post Udka faszerowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 886

Święta minęły bardzo szybko, a przed nami Sylwester :) Chciałam zatem zaproponować Wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdej imprezie i na pewno zachwyci

Mania Gotowania
Rabarbar i truskawki pod pianką i kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.42 218

szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych

Dzieje kuchennej Wiewióry