baba - 1500 przepisów (strona:75/100)

Sałatka szpinakowa z jajkiem 243

był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak

BaRepas
Pesto ze szpinaku 142

Składniki na dwie duże porcje.Składniki:100 g świeżego szpinaku typu baby40 g orzechów nerkowca2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki tartego żółtego

Emcia Pichci
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 237

standard beef burgers. I packed them with veg to maximise amount of vitamins.Makes 5 burgers:200 g turkey breast1/3 red onion 1 clove of garlic3 yellow sweet baby peppers (or one big)big handful of parsley leaves1 tablespoon of tomato paste3 slices of soft cheese (I had danish blue but brie would be nice too)3 slices of prosciutto

Kulinarna rozmowa
Bakłażany faszerowane mięsem 230

Bakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille  - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu  (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki

mojewypiekiinietylko
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 143

niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 136

tylkoMagda z bloga Z miłości do słodkościAgata z bloga Agata gotujeEdyta z bloga Przy kuchennym stoleDaria z bloga Red and PaleUlubione Przepisy z bloga Ulubione PrzepisyKaśka z bloga Baby do garów!  Wszystkim bardzo dziękuję za „wspólne chrupanie”.   Lista uczestników jest sukcesywnie uzupełniana.     Wydrukuj przepisThe post Biscotti di Prato appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Udka faszerowane 233

tylko z bloga  Nerds’ KitchenDorota z bloga  Moje Małe CzarowanieMarcin z bloga  Zapiski z czwartej dekadyGrażyna z bloga  Grażyna gotujeKarolina z bloga  Przepisy KarolinyKaśka z bloga  Baby do garów!Arek Andrzejewski  - zdjęcie na FB Dziękuję wszystkim za wspólne farszowanie.      Wydrukuj przepisThe post Udka faszerowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 891

Święta minęły bardzo szybko, a przed nami Sylwester :) Chciałam zatem zaproponować Wam przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdej imprezie i na pewno zachwyci

Mania Gotowania
Rabarbar i truskawki pod pianką i kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.42 223

szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem 301

Taka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka.Składniki:250 g świeżego szpinaku typu baby4 pomidorypęczek zielonej cebulkiprzyprawa do sałatek2-3 łyżki olejupół

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 203

Ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane i dowolnie pokrojone owoce i posypać kruszonką.6. Piec przez 30-40 minut w 200 st. C, do suchego patyczka.Smacznego!!!Źródło: BaBy w kuchni

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z fetą i szpinakiem 148

Zapraszam Was dziś na zupełnie nie-halloweenowe, za to pyszne naleśniki.Składniki:Naleśniki:2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej2 czubate szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 łyżeczki solikilka

Kuchnia domowa Ani
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 148

Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie

Stare Gary
Sałatka z małych ośmiorniczek 222

Przepis bardzo prosty a sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo - ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz. składniki1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożonecebula do gotowanialistek laurowydo podania1 cebula pokrojona w kostkępęczek pietruszki6 łyżek oliwy z oliwek2 łyzki octu winnegosól, pieprzjajko na twardo (opcjonalnie)przygotowanieOśmiorniczki rozmrozić, opłukać. Włożyć do szybkowaru, dodać

Stare Gary
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 236

smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego

SzczyptaSmaQ