poprawia im nastrój, w większości przypadków odpowiedzią będzie "czekolada". O tym chyba każdy wie. A czy zaskoczę Was, jeśli powiem, że wcale nie chodzi o to, że "przecież każda baba lubi słodycze"? Owszem, to też może być jakiś tam powód. Ale weźmy pod uwagę, że to przede wszystkim GORZKA czekolada pozytywnie wpływa na samopoczucie. Ona słodkiego smaku
KatsuumiDrodzy to ta sama babka, którą robiłam wczoraj według TEGO TU PRZEPISU Babki zrobiłam dwie, jedna po drugiej, co oznacza, że jest to baba szybka, niezawodna, prosta i zawsze każdemu wyjdzie! Zmieniłam tylko parę rzeczy, to jest- do środka dałam mieszanki keksowej od SKWORCU Wykonałam polewę czekoladową Niecałe pół kostki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki kakao
Z Kuchni Do KuchniBabę drożdżową upiekłam jeszcze w styczniu, bo takie było życzenie drugiej połowy. Czekała na swą kolej, żeby mogła się pokazać na blogu, aż minął luty, marzec i za rogiem widać już święta (choć aura na to nie wskazuje zupełnie). Nie ma więc lepszego czasu na zamieszczenie przepisu na taką babkę, jak tylko tu i teraz. Na kilka dni przed Wielkanocą
bistro mamaŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu
W kuchni Karmel-itkiWielkanocy bez baby na stole :) Także polecam Wam banalnie prosty przepis na babkę piaskową w dwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie
Aga w kuchnikonkretnie danie kochają moje dzieci. Lubie i ja. I zawsze wszyscy proszą o dokładki. Kilka składników i jemy zdrowo, kolorowo, śródziemnomorsko. Składniki -cukinia baby -brokuł ugotowany na parze wcześniej -kawałek korzenia selera -czerwona papryka -groszek z puszki bądz mrożony -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala od SKWORCU -ser topiony od LACTIMA Półgęsek- gęsina pieczona, plasterkowana pomidory suszone
Z Kuchni Do KuchniBabka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów. Przepis na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami. 250 g mąki 40 g drożdży 1 szkl mleka 100 g masła 100 g cukru 100 g mielonych migdałów łyżeczka ekstraktu
Polska Zuparondla. Próbuję ją złapać, ale oczywiście pogarszam tylko sytuację... Wszystko widzę w zwolnionym tempie. Każdy obrót łyżki generuje nowe nitki karmelu, rozciągające się po mojej małej kuchni niczym babie lato. Różnica jest taka, że babiego lata łatwiej się pozbyć ;) Ale kto by się tym przejmował. Tym, że orzechowy karmel wyszedł za gruby też nie warto. To przez tę wredną łyżkę
Pełny talerzkoniec móc powiedzieć Om Nom Nom... :) Składniki dla 4 osób: 150 g spaghetti omnomnom 1 łyżka oliwy 150 g szynki serrano 75 g wędzonego boczku garść rukoli garść szpinaku baby 10 pomidorów koktajlowych 2 ostre papryczki 4 jaja 1 szklanka śmietanki 30% 30 g startego cheddara 30 g startego parmezanu lub grana padano 40 g lazura błękitnego (ewentualnie kremowej gorgonzoli
Pełny talerzAromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych i codziennych. Składniki dla 4 osób: 3 pomarańcze najlepiej niepryskane (bio) ½ szklanki wody + woda do wstępnego gotowania 1 szklanka cukru Pomarańcze wyszorować, sparzyć. Skórkę naciąć na ćwiartki lub ósemki, zdjąć z pomarańczy. Warstwę białej
Pełny talerzWesołych Świąt! radości, miłości, szczęścia oraz tradycyjnie wiosny, słonecznej pogody, baby drożdżowej, smacznego jajka, i baaardzo mokrego Dyngusa, życzy Kasia - Pełny talerz
Pełny talerzzmieni smaku. Tytuł zobowiązujący i jak dla mnie w pełni zasłużony ;) Polecam! Składniki dla 4 - 6 osób: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże garście mieszanej zieleniny (rukola, roszponka, szpinak baby, bazylia, itp.) 500 g pomidorów koktajlowych 2 średnie awokado 1 papryczka chili garść orzechów włoskich (wyłuskanych) Sos orzechowo-limonkowy 3 łyżki oleju z orzechów włoskich 1 łyżka soku z limonki
Pełny talerzjuż chyba moja ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy. I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole. Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu. A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest
Malinowa KawiarenkaWśród wielkanocnych wypieków zawsze królują przeróżne baby i babki. Po tym jak kasza jaglana na stałe zagościła w mojej kuchni, postanowiłam spróbować i przemycić ją również do moich wypieków. Tak oto powstał przepis na babkę z dodatkiem sporej ilości bardzo zdrowej kaszy jaglanej. Dla tych, którzy dopiero odkrywają właściwości zdrowotne tej fantastycznej, lekkostrawnej kaszy powiem tylko, że doskonale odkwasza organizm
maniapieczenia