baba - 1500 przepisów (strona:62/100)

Sernik wiedeński z polewą czekoladową 160

Kolejny sernik, tym razem wiedeński z bakaliami i czekoladową polewą. Użyłam do niego kupionego na targu "prawdziwego" sera "od baby". Był tak tłusty i kremowy, że zastanawiałam się, czy w ogóle jest sens go mielić, ale zmieliłam oczywiście, i to nawet dwukrotnie. Być może za sprawą sera, był to był najlepszy sernik, jaki jadłam od dłuższego

Kuchenne zapiski Edyty
Zrolowana babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem 137

roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Litewska baba ziemniaczana 136

Baba jest smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni. Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą. Z podanych składników wychodzi spora porcja. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2433

prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych

Domowa Cookierenka Agi
Jajka faszerowane z kawiorem 113

sobie siedzę któregoś dnia w domu i rozmyślam nad jedzeniem. W sumie to oczywiste, bo o czym ja mogę rozmyślać? Albo o gołych babach, albo o żarciu. Nooo, czasami jeszcze o piciu :) Ale tym razem o jedzeniu akurat myślałem (myślenie o piciu przełożyłem na wieczór, wszak dopiero południe dochodziło). No i właśnie tak myślę, że ostatnio każdego wieczora Madzia pochłania

Marder&Marder Manufacture
Wędliny domowe, czyli nowa pasja Madzi. Podejście pierwsze: szynka z szynkowara. 135

szynkę, ale teraz będziemy bardziej wyrafinowane rzeczy robić. Tym bardziej, że kupiliśmy również wędzareczkę (taką malutką domową), więc produkcja ruszy pełną parą :) Poszła więc Madzia na bazarek i "od baby" kupiła 2 kilogramy prawdziwej wiejskiej szynki. No i przerobiła ją na prawdziwą domową szynkę. A jak to zrobić? Do 2,5 l wody dodajemy pół łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżeczkę

Marder&Marder Manufacture
Francuski chleb pszenny na zakwasie 140

Dobrafka z Bona Apetita! Małgorzata ze Smaki Alzacji Dorota z Moje Małe Czarowanie Iza ze Smacznej Pyzy Paulina z Buszująca w kuchni Agata z Kulinarnych Przygód Gatity Kasia z Baby do garów! Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji Wiosenka z Eksplozji Smaku Smacznego! Ten chleb bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Croissanty 107

Facebooka Iza ze Smaczna Pyza Kamila z Ogrody Babilonu Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Ola z Ale Smaki Anna z Everyday Flavours Kasia z Baby do garów! Monika z Pin Up Cooking Looking Agata z Kulinarne Przygody Gatity ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture
Pissaladiere 118

Kuchenne Iza ze Smaczna Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Małgosia ze Smaki Alzacji Dobrafka z Bona Apetita! Kasia z Baby do garów! Małgorzata z Po prostu Marghe --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 120

Dobrafka z Bona Apetita! Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji Anna z Everyaday Flavours Piotr z Każdy może gotować Paulina z Buszująca w Kuchni Anna z Teatr Gotowania Kasia z Baby do garów! Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Biscotti 148

miłości do słodkości Agata z Agata gotuje Edyta z Przy kuchennym stole Daria z Red and Pale Ulubione Przepisy z Ulubione Przepisy Iza ze Smaczna Pyza Kaśka z Baby do garów!   --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Calzone z ricottą i szpinakiem 162

minut, aż zalewa z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Często mieszamy. CALZONE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ ciasto na pizzę sos pomidorowy 500 g liści młodego szpinaku (baby) 300 g sera ricotta garść zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy szpinak. Dorzucamy do niego czosnek pokrojony

Marder&Marder Manufacture
Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem - Farsz Niepodległości 2014 132

Wzgórzu Danusia z Moje wypieki i nie tylko Nerds' Kitchen Dorota z Moje Małe Czarowanie Marcin z Czwartej Dekady Grażyna z Grażyna gotuje Karolina z Przepisy Karoliny Kaśka z Baby do garów! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Tahini - pasta sezamowa 127

najbardziej znane jest chyba w krajach Bliskiego Wschodu i stosuje się je (albo "ją" - nie wiem jak się ten wyraz odmienia) jako półprodukt przy potrawach takich jak hummus czy baba ghanoush. My właśnie z myślą o hummusie przygotowaliśmy nasze tahini. Mamy raczej dość mgliste pojęcie o kuchni arabskiej, ale co to za blog kulinarny, na którym nie ma hummusu... Sami

Marder&Marder Manufacture
Zielona sałatka na świeżym szpinaku z łososiem i serami 139

kolację w domu lub lekki obiad.     Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny   Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy.Wykładamy na talerze. Paprykę kroimy w plastry. Ser feta drobimy i razem z papryką również układamy

ChilliJemy