baba - 1500 przepisów (strona:64/100)

Tartaletki z budyniem i truskawkami 179

czubata łyżka masła  Budyń przygotować zgo dnie z informacja na opakowaniu , dodatkowo do zimnego mleka dodajmy masło. Jeszcze gorący budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy. Na przestudzone bab eczki polewamy żelką z truskawkami i wkładamy do lodówki na całkowite stężenie. Dodatkowo można dodać listki mięty . Ż elka truskawkowa: 2 łyżki galaretki truskawkowej 1/2 szklanki wody 30 dag truskawek

Delicious Titbits
Kalmary faszerowane po włosku, z grilla 177

faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy.  Na podstawie przepisu z  tej  strony składniki 500 g kalmarów baby ( u mnie mrożone) 60 ml  oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 10 pomidorków cherry lub 1 duży pomidor  drobno pokrojone

Stare Gary
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 211

rondelka. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszają. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia.    Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki

Niezły Młynek
Drożdżowa tarta ze szparagami. 162

jakby dostał psie chrupki i mleko to cieszyłby się jak dziecko z nowych płatków. Pogódźmy się z tym że gra. W końcu zawsze mógł iść na wódkę i gołe baby z kolegami albo chadzać regularnie na bilard i wracać owiany zapachem damskich perfum, bo pojęcie „bilard” oznaczało dwa krągłe cycki. Mogło być gorzej. On gra a my korzystajmy z tego

ladykitchen
Quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado pod łososia 187

grilowaną paprykę w wykon. ang. szefa kuchni -Jamesa Oliviera zwanego "Jamie Olivier". SKŁADNIKI na 2 porcje: sałatka: 150 g suchej quiunoi 1/2 świeżej papryczki chili 100 g młodego szpinaku (baby) 2 dymki ze szczypiorkiem garść gałązek świeżej kolendry (lub natki pietruszki) garść listków mięty 1/2 twardego na wpół dojrzałego mango 1 twarde awokado 2 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Eliksir młodości 167

antyseptyczne. A to wszystko za sprawą niezwykłego składnika, którym jest chlorofil,  zwanym potocznie eliksirem młodości. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 25 g świeżych liści szpinaku baby 10 g kiełków brokułu 35 g świeżego ogórka (ok. 1/4 ogórka) 110 g świeżego ananasa (ok. 1/4 ananasa) 1 łodyga selera naciowego sok z 1 limonki 180 jogurtu naturalnego kilka kostek

My Culinary Art
Grecka uczta z Pascalem 150

bardzo duże przyjęcie na milion osób! Naprawdę… Na pierwszy ogień poszły dania meze. Czerwone cebule faszerowane mielonym mięsem, papryką, kolendrą. Połowa z cynamonem, połowa na ostro. Do tego baba ghanoush z pieczonych bakłażanów – gdybyście powtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone

GRUBY WAŁEK
Pesto szpinkowo-bazyliowe 128

tyle pesto na ile będziemy mieli ochotę, Jest to dość duża porcja, ale można schować do słoika i wykorzystać później. Szybkie i pyszne zielone pesto... Składniki: 150 g szpinaku baby  8 łyżek tartego parmezanu 25 g świeżej bazylii 2 małe ząbki czosnku 100 g orzechów nerkowca 180 ml oliwy z oliwek ok. 1 łyżeczki soli (opcjonalnie) sól, pieprz Wszystkie

Delicious Titbits
Babka drożdżowa 165

udaje i wyśmienicie smakuje, ciasta drożdżowe są zdrowe i to jest ich kolejna zaleta, nie darmo nasze babcie wypiekały najczęściej drożdżowe ciasta więc zdecydujmy się na tę wspaniałą drożdżową babę i rozkoszujmy się jej niepowtarzalnym zapachem po wyjęciu z piekarnika.... Składniki: 0,5 kg mąki 0,5 szklanki cukru 5 dag. drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1 cukier waniliowy

kgwjanczewo
Skubaniec 118

owocem bądź dżemem, tworzącym nadzienie. Nigdy nie przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą

Kuchenne aromaty
Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach 184

czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj kolejne 10 minut. Następnie dodaj szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut, dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem do smaku. Smacznego! English version Baby potatoes with cream and spinach (4 servings) Ingredients: 12 small potatoes, brushed or 6 bigger, cut into smaller pieces 100-15o g fresh spinach 2 cm piece ginger, peeled

karmelowy
Zielony koktajl 127

pietruszki. Zresztą świeżą zieleninę staram się dodawać do wszystkiego, zawsze można przemycić dzięki temu trochę dobroci witaminowych.  Składniki: 1 dojrzały banan, 1 pomarańcza, 1/2 zielonego jabłka, garść szpinaku baby, duży pęczek natki pietruszki, kefir/jogurt odtłuszczony, ew. syrop z agawy Do pojemnika / misy miksera wkładamy owoce i chwilę miksujemy, dodajemy umyty szpinak i natkę pietruszki, następnie dolewamy kefir / jogurt naturalny

Plate of Joy
Curry rybne 121

Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza nasze ślinianki zaczęły mocniej pracować! Krewetki duże i małe, ośmiornice - od malutkich baby do całkiem pokaźne okazy! Kalmary, wiele odmian małży, ostrygi, tuńczyki, dorady i piękne raki! A to wszystko na wyciągnięcie ręki! Za każdym razem zachwyca nas ten wybór i za każdym

Plate of Joy
Strach blogować 145

polski sklep internetowy ze strojami, akcesoriami i gadżetami na imprezy- jeśli jeszcze nie macie pomysłu na swój strój- jeszcze możecie go zamówić. ) O słodką stronę imprezy zadbają FajneBaby (ich baby są naprawdę bajeczne i koniecznie musicie spróbować ),  Danmis ( imponuje nie tylko świetnymi serami, ale o tym przekonacie się na imprezie) ,  Jeżyki (moje ulubione,ukochane jeżyki- nie mogło

Wielki apetyt
Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes 163

żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami. Smacznego! English version Eggs baked with spinach and tomatoes (4 servings) Ingredients: 4 eggs 2 tomatoes, diced or sliced 200 g of baby spinach 1 clove of garlic, minced 50 g Parmesan cheese, grated 1/2 cup of double cream 100 g butter, grated 1 pinch of herbes deProvence salt and pepper Preparation: Preheat

karmelowy