lista produktów tradycyjnych. Na listę produktów mogą być wpisane produktu rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe. Pierwszym produktem wpisanym na listę Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze była w 2006 roku baba z ciasta żytniego. Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest
KUCHARNIAsławę olej lniany produkowany przez pana Krzysztofa Kowalskiego. Nie zabrakło nalewek, miodu, tłoczonego soku z jabłek od państwa , sękacza z 60 jaj, a także całej masy pasztetów, szynek, bab i chlebów, jakie specjalnie na tą okazję przygotowali lokalni gospodarze i koła gospodyń wiejskich. Były nawet występy chóru i zespołu tańca! Co to dużo mówić - przywitano nas i goszczono iście
KUCHARNIAtylko daje koktajlom piękny kolor, ale jest też, w takiej formie, bardzo smaczny. I zapewne też zdrowy. Polecam na początek dnia! składniki ok 100 g świeżego szpinaku baby 100 g banana ( lub cały) 1 średnia pomarańcza sok z cytryny do smaku 200- 250 ml wody niegazowanej przygotowanie Szpinak opłukać, pomarańczę obrać, pokroić w kawałki i usunąć pestki. Jeżeli używamy
Stare Garyprzyjemna w smaku, pożywna sałatka. Polecam wypróbować! Sałatka ze szpinakiem i soczewicą Składniki na 2 porcje (na oko): 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej* 4 garści liści szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli garść orzechów włoskich kilka listków świeżej melisy na dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Chilli Czosnek i Oliwapomarańczowej skórki, miodu i pieczonych jabłek. Dawniej cynamon kojarzyłam tylko z niedobrym przedszkolnym makaronem. Teraz z radością witam dzień ciepła cynamonowa jaglanką, szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów stosowanych w mojej rodzinie od lat. Jablecznik na kruchym cieście, z nadzieniem z kwaśnych jabłek i malin z dodatkiem cynamonu
Zapiski Młodej Żonyswoje miejsce a ciśnienie się unormowało, typ zaczął zakładać nogę za głowę i mówić, że to nam dobrze zrobi. Rozejrzałam się wkoło siebie i zobaczyłam w większości spore baby, którym nie wiedzieć czemu, ktoś wmówił, że zajebiście wyglądają w leginsach. Popatrzyłam na siebie odzianą w dres i na moją ultra zgrabną koleżankę odzianą w pumpy. Dziwnie jakoś tak. Przysięgam
ladykitchenwiosenny klimat. Tak też było dzisiaj rano, kontynuujemy temat kaszy gryczanej! Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście szpinaku baby 1 jajko 2 łyżki masła ocet balsamiczny, w sprayu 1/4 cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na talerzu układamy listki szpinaku, spryskujemy octem balsamicznym, przygotowujemy na maśle jajko sadzone
Moja smaczna kuchniagładką masę, dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników wsypać mak i chwilkę miksować. Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) natłuścić margaryną i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach C. Po przestudzeniu ciasto polać lukrem
O kuchni z uczuciemKasze, moja wielka miłość, mogę jeść bardzo często. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na obiad, bardzo syty, ale bezmięsny. Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Składniki: 2 garście szponaku baby 1/2 brokuła 2 ząbki czosnku 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 łyżki ricotty oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy czosnek pokrojony na plasterki, po chwili dodajemy
Moja smaczna kuchniadawkę żelaza. Lód sprawi, że smoothie będzie odświeżające i lekkie. To zaczynamy dzień! Na zielono. Zielone smoothie ze szpinakiem: 2 bardzo dojrzałe banany obrane i pokrojone 2 garści szpinaku baby 1 malutka gałązka natki pietruszki 1 obrane duże kiwi 1 szklanka wody mineralnej ½ – ¾ szklanki lodu (można zastąpić zimną wodą) ½ spiruliny w proszku (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuwięc dupa. Zamiast wić się jak padalec z paraliżem i wzbudzać zachwyty u panów płci niewątpliwie brzydkiej, to siedzę i piszę. I mam nadzieję, że to czytacie. Bycie dużą babą ma swoje zalety. Weźmy takie zmarszczki. Ilość tkanki podskórnej wypycha każdą zmarszczkę, więc jest szansa, że postać pomarszczonego rodzynka przyjmę dużo później. Zresztą – jak każda wychowana na Cosmopolitanie, „Seksie
ladykitchenBardzo popularne w ostatnim czasie na różnych stronach kulinarnych stało się ciasto pod ciekawą nazwą Leśny Mech. Szpinak, poza odmianą baby, którego używam do sałatek, mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że ten zamrożony w formie posiekanej kojarzy mi się ze zmuszaniem mnie do jedzenia na obiad w przedszkolu,. A fuj! Tak, czy siak postanowiłem spróbować. Troszkę zmodyfikowałem przepis, dodałem swoją
BaRepasdomu, przygotowałam składniki i za 10 minut obiad był gotowy. Koniecznie muszę powtórzyć to danie. Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Składniki: makaron spaghetti na 1 osobę 4 garście szpinaku baby 3 małe ząbki czosnku 2 łyżki sera ricotta oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak
Moja smaczna kuchniawrzosowego sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek kilka listków mięty 1/2 papryczki chili 1/4 świeżego ananasa 50 gram koziego sera 1/3 czerwonej papryki 80 gram świeżego szpinaku baby kilka listków mięty do ozdoby W miseczce mieszamy miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy do lodówki (przyda się później
Mango PapajaSmacznego! Składniki: 200 g ryżu arborio 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (potrzebne są 4 pomidory i łyżka żurawiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 garście szpinaku baby 1/2 litra bulionu 2 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki masła Wykonanie: Na patelni roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Gdy cebula się
Pasja Smaku