baba - 1500 przepisów (strona:76/100)

Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem 297

Taka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka.Składniki:250 g świeżego szpinaku typu baby4 pomidorypęczek zielonej cebulkiprzyprawa do sałatek2-3 łyżki olejupół

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 199

Ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane i dowolnie pokrojone owoce i posypać kruszonką.6. Piec przez 30-40 minut w 200 st. C, do suchego patyczka.Smacznego!!!Źródło: BaBy w kuchni

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z fetą i szpinakiem 145

Zapraszam Was dziś na zupełnie nie-halloweenowe, za to pyszne naleśniki.Składniki:Naleśniki:2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej2 czubate szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 łyżeczki solikilka

Kuchnia domowa Ani
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 144

Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie

Stare Gary
Sałatka z małych ośmiorniczek 219

Przepis bardzo prosty a sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo - ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz. składniki1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożonecebula do gotowanialistek laurowydo podania1 cebula pokrojona w kostkępęczek pietruszki6 łyżek oliwy z oliwek2 łyzki octu winnegosól, pieprzjajko na twardo (opcjonalnie)przygotowanieOśmiorniczki rozmrozić, opłukać. Włożyć do szybkowaru, dodać

Stare Gary
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego

SzczyptaSmaQ
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 157

Dzięki temu serniczkowi nawet brak śniegu nam nie straszny. Mamy nadzieję jednak, że choć troszeczkę białego puchu spadnie gdy świąteczny czas wciągnie nas na całego! (A co, jak my - baby, siedzimy cały czas w kuchni mając w głowie listę zakupów, prezentów i inne babskie sprawy, to faceci mogliby przynajmniej... odśnieżyć!) :):) Jeśli szukacie Świątecznych inspiracji możecie śmiało zajrzeć TUTAJ

Wypisz Wymaluj
Lasagne.... warzywne 232

Lasagne kojarzy się głównie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub ze szpinakiem i beszamelem. My sobie dziś zrobimy wegetariańskie lasagne, w każdym razie bardzo zdrowe

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba po grecku 102

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tostowe muffinki z przepiorczymi jajkami i szpinakiem-Czym kusza perlicze jajka? 113

dolkowszpinak wlozyc do garnuszka (uzylam mrozonego) i na malym ogniu rozmrozic.Dodac posiekany zabek czosnku,posolic,oproszyc pieprzem i galka muszkatalowa .Jesli uzywasz swiezego (tylko male listki lub  baby szpinak) przypraw sola,pieprzem ,galka muszkatalowa i dodaj odrobine oliwytosty "rozprasowac" walkiem-dosc cienko,obciac skorki z czterech stron i wylozyc nimi dolki na muffinki.Kazdego tosta przybrac plasterkiem bekonu,wylozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 150

pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną”Czyż nie brzmi smakowicie?Przyznajcie się : komu ślinka cieknie ?Te kilka godzin zleciało

Ostra na Słodko
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 158

Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza.Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym

Ostra na Słodko
Ciasteczka z tahini 118

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe

Ostra na Słodko
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 174

ąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.Dodajemy jajka, mus z dyni i olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.Ciasto wylewamy do formy ( ja zrobiłam w formie na babę , Wy możecie śmiało użyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ).Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy do ostudzenia.Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
11 miesięcy Bruna 139

Stan na dzień dzisiejszy....Bruno ma prawie 11 miesięcy, 6 zębów, siedzi, raczkuje, stoi i chodzi przy meblach. Mówi mama, tata, baba, i pare innych prostych słówek. Uwielbia dużo i często jeść. Najbardziej kocha owocki, mamusie i wyjazdy w ciekawe miejsca. Ostatnio pierwszy raz widział morze

Z butelką mleczka w tle