nadesłanie zgłoszeń, wszystkie były świetne jednak musiałam wybrać tylko 3 osoby. Pierwsze miejsce zajmuje pani Wioleta Szczepańska z przepisem na roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka w porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem
Marta Gotujewspólne spacery wychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję złowrogiego oddechu października na karku. Lekko zamglone słońce, babie lato, śliwki spadające na głowę... I ciągle jeszcze tylko lekki płaszcz. W dużym parku wybraliśmy najbardziej okrężną z dróg, czym Ptysię wprawiliśmy w nieukrywany zachwyt. Biegała, skakała, poszczekiwała pełna szczęścia
Pożeraczka, czyli raz adobrzesposób następujący: Główna nagroda, a więc I miejsce w konkursie i kosz z produktami Folwark przypadł w udziale Pani Wiolecie Szczepańskiej za przepis na "Roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce" (Zdjęcie i przepis autorstwa Pani Wiolety Szczepańskiej) II miejsce i produkty Folwark otrzymuje Pani Małgorzata Wróblewska za przepis na "Pitę z kurczakiem i świeżym ananasem
Słodkie okruszkiPieczemy brownie i bananowe chlebki z kakao. Kręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem
Fiolka w kuchniPodstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj moje urodzinki! Stara baba robi się już ze mnie! Jeszcze niedawno 18tka a tu już oczko! Czas biegnie niesamowicie szybko. Mówili, po 18tce nim się nie obejrzysz już dwadzieścia będzie, a potem to już z górki trzydziestka na karku. Coś w tym jest, czas między 18tką, a oczkiem zleciał tak szybko, że prawie nie wiem kiedy! :) Nie będę się
Be Fit Be Strongposmakowała mi poprzednia pasta z bakłażana , postanowiłam przygotować klasyczną pastę - Baba Ganoush. Ta również podbiła moje serce i dopóki na bazarku będą pojawiać się bakłażany, dopóty ja będę bakłażanowe pasty robić. Są idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami. Składniki: 1 bakłażan 3-4 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku
Sto kolorów kuchniśniadaniowej. Koktajl ten jest bombą energetyczną, witaminową i odżywczą. Poza tym smakuje obłędnie! Co potrzebujesz na taki koktajl? Składniki: Szklanka świeżego szpinaku baby, Banany sztuk 2, Brzoskwinia/pomarańcz, Nać z pietruszki 1 porządna lub 2 biedniejsze, Spirulina w proszku 1 łyżeczka, Babka płesznik 1 łyżeczka, Woda mineralna
IzaGotujeNaszych alkoholowych przygód ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem nalewkę na cukierkach Ice. Kolor ma iście imprezowy więc i imprezową nazwę jej nadałem: Ice Ice Baby! Ma przyjemny orzeźwiający smak. Taki sam zresztą jak cukierki. Tylko z alkoholową nutą. Tę nalewkę przygotowałem specjalnie na prośbę Madzi. Ona lubi raczej słabsze napitki więc i ta nalewka do mocnych nie należy
Marder&Marder Manufacturezjeść na zewnątrz lub w środku. Zapraszam -> wycieczka do Brukseli Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Składniki: 1 bułka ciabatta z suszonymi pomidorami 2 garście świeżego szpinaku baby kula sera mozzarella 2 plastry czerwonej papryki 3 plasterki czerwonej cebuli przyprawa ostra w młynku, użyłam Kamis specialite Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół, jedną połowę odstawiamy, na drugiej układamy
Moja smaczna kuchniaJest bardzo, bardzo, bardzo gorąco, a ja sobie wymyśliłam, że upiekę muffinki... Baby już tak czasem mają, że wpadają na naprawdę głupie pomysły i w dodatku je realizują! Ale to wszystko dla mojej malutkiej, chorej Tosi, która po trzech dniach wysokich temperatur, idealnie zgodnie z książkową definicją trzydniówki, obsypała się niemalże cała malinowymi plamkami. A zatem malinowo nakrapiane ciacha musiały
Przepysznik - BLW i nie tylkoźródeł pieczonego naleśnika. Jedną z najbardziej znanych jest David Eyre's pancake, który zaprezentuję Wam poniżej, który swoja inspirację i początek miał w wywodzącym się z Pensylwanii naleśniku Dutch baby. Mniej znane, ale równie pyszne są fińskie naleśniki alandzkie na bazie kaszy manny bądź płatków ryżowych, a także pochodzące z tego samego kraju Pannukakku już bardziej przypominające klasyczne naleśniki
Przepysznik - BLW i nie tylkokorzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana winegret (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy) Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku) i czyścimy
Pociąg Do Kuchniburgers. I packed them with veg to maximise amount of vitamins. Makes 5 burgers: 200 g turkey breast 1/3 red onion 1 clove of garlic 3 yellow sweet baby peppers (or one big) big handful of parsley leaves 1 tablespoon of tomato paste 3 slices of soft cheese (I had danish blue but brie would be nice
Smaki Przyprawy i Kolorywzrasta na bardziej sycące, pożywne dania. Makaron z pysznymi dodatkami, może być świetnym pretekstem do spędzenia wieczoru w miłym towarzystwie znajomych :) Spróbujcie :) Składniki: Makaron tagliatelle 250 g szpinaku baby 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i polewamy zimną
ChilliJemy