Babka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha
Smakowity Blog KulinarnyPoza tradycyjnymi babami wielkanocnymi pieczemy raz w roku mazurki. Nie należę do wielkich zwolenników tych ciast, dlatego staram się robić jakąś nietypową ich wersję ( tu znajdziecie przepis na słodki mazurek last minute z ka jmakiem ). W tym roku proponuje wykorzystać do mazurka domowe konfitury. Ja swój mazurek zrobiłam z kwaśno-słodkim dżemem mirabelkowym domowej roboty (można taki też kupić
Bon appetit mon amiezmienić, jeśli i Wy lubicie sałatę, wiosna idzie, wiosna inspiruje nas do kolorowych i energetycznych dań! Sałatę masłową można zastąpić w tym przepisie np. sałatą lodową, rukolą drobnolistną, szpinak baby dobrej jakości także doskonale się sprawdzi. Jeśli lubicie zielone oliwki, wykorzystajcie takie, niestety nie potrafię przekonać do zielonch oliwek, jedynie smakują mi te z pestkami, które zajadaliśmy na promocji Cagliari
Moja smaczna kuchniaciasto jest wyjątkowo rzadkie. Kiedy brzeg zaczyna się wywijać, odwracać naleśniki na drugą stronę i krótko dosmażać. Usmażone układać jeden na drugim na płaskim talerzu. FARSZ: 20 dag szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego ( promocja klik i klik ) 15 dag sera typu feta 4 jajka ( promocja ) świeżo otarta gałka muszkatołowa świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: łyżka klarowanego masła
Kuchenne zapiski Edytypewno się ze mną zgodzicie, że wśród słodkich wypieków wielkanocnych z pewnością nie może zabraknąć baby :) A że przepisów na babki jest wiele, to niezmiennie co roku staję przed dylematem, którą upiec? Oczywiście mam swoje ulubione przepisy, jednak zawsze staram się, aby obok naszych „wielkanocnych szlagierów” pojawiła się też jakaś nowość. Jeśli macie podobne podejście, a jeszcze nie mieliście okazji
MyCookBook.plnołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i sie ji tego zachciało. Na poczōntku trzo bōło szukać, skōnd sie to wziyno, co to z tym zrobić i jak wyłōnaczyć 2 . Ponojś je to popularne na Ślōnsku Cieszyńskim, ale same słowo szołdra (sołdra, sodr
Chop w kuchniświetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach. I właśnie z tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej wielkości
Malinowa Kawiarenkarady i wskazówki od mistrza cukiernictwa. Całe warsztaty upłynęły w bardzo miłej i wesołej atmosferze. A oto wypieki, które przygotowaliśmy wspólnie na warsztatach: Baba drożdżowa z ciastem parzonym: Mazurek czekoladowy: oraz Tarta Wielkanocna z Paschą: Wszystkie słodkości smakowały wybornie, trudno mi ocenić co było najsmaczniejsze. Cieszę się, że mogłam uczestniczyć
Marta GotujeZnajdź w kuchni cebulę. Nie poddawaj się po pierwszym kwadransie szukania, szukaj do skutku! Albo zapytaj żonę, gdzie leży... 3. Cebulę posiekaj w kostkę. Spłacz się przy tym jak baba. Nie szkodzi. Łzy prawdziwego mężczyzny są bezcenne! 4. Znajdź w kuchni patelnię. Już wiesz, że masz się nie poddawać przy szukaniu. Tym razem nie pytaj żony, tylko z samozaparciem przekop
Grunt to przepis!piękny cytrynowy zapach, a babka ładnie się zarumieni. Proces pieczenia może się skrócić lub wydłużyć- wszystko zależy od naszego piekarnika, dlatego zalecam doglądać co kilka minut jak się nasza baba ma ;) Zbyt długo pieczona może okazać się zbyt sucha! Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach również z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Przed podaniem
Nastoletnie WypiekanieWielkanoc już się zbliża, więc czas na przepisy Wielkanocne! Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej lubię tylko babę drożdżową . Lubię babkę białkową, ponieważ jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, w miarę słodka, nie potrzebuje wielu składników i zachwyca mnie swą miękkością i wilgotnością. Wielką zaletą tej babki, jest
Kuchnia ŁukaszaCzyż nie smakowicie?? Wariacja na temat paschy - wkrótce przepis na blogu :) Nie zabraknie też wpisu o mazurku - pokochałam to ciasto <3 A jak Wielkanoc to i baba, ale nie taka zwyczajna :) Na koniec nie zabrakło autografów :) Powtarzam się, wiem, ale ten stół <3 Mistrz dla mnie narysował nawet malinkę <3 Nie zabrakło też prezentów
Malinowo w kuchniPieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić. Dzisiaj mam dla was babkę z bakaliami. Wilgotna i smaczna. 2 szkl mąki pszennej 0,25 szkl mielonych migdałów 0,5 szkl cukru 4 jajka 200 g masła 0,5 szkl kwaśnej smietany 300 g bakalii
Polska Zupadanie świąteczne ,ale też na co dzień. ZUPA KREM SZPINAKOWY z JAJKIEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 250 g świeżego szpinaku typu baby masło lub oliwa do podsmażenia sól i pierz do smaku do podania: jajka na twardo kiełki Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie. Ziemniaki
Bon appetit mon amieWielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Wilgotnej , mięciutkiej...W te święta babki rządzą w różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 szklanki maku 1 kostka masła 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Polski Olej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek
Z Majeczką w kuchni