Składniki: Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g); 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety); 3 ząbki czosnku; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Niewielki kawałek parmezanu; Grzanki. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Szpinak wyjąć z opakowania, dokładnie umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym
Gospodyni MiejskaOstatnio w mojej lodówce często gości szpinak baby. Robię z nim różne koktajle, jednak przejedzenie olbrzymiej torby jest ciężkim zadaniem. Tak oto narodził się przepis na prostą zupę ze świeżego szpinaku. Zupa podobna nieco w smaku do szczawiowej, ale jednak łagodniejsza. Mąż nie był w stanie zidentyfikować jej smaku, może więc jeśli musicie jeść szpinak (żelazo), a nie bardzo
Mieszam w GarnkuBaba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była. 50 dkg mą ki Młynomag 20 g świeżych drożdży 70 g stopionego, ciepłego masła 1 szkl. mleka 1 jajko 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego anyżu Nadzienie 125 g sera ricotta 2-3 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki Jumbo Skworcu mieszanka keksowa Skworcu Ser przełożyć
Moje domowe kucharzeniesyta i z charakterem! Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach Graal burak pieczony w piekarniku ogórek świeży pomidorki koktajlowe lub śliwkowe brokuł gotowany na parze szpinak baby mix sałat glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny listki bazylii i czarny sezam do dekoracji Najpierw upiecz buraka w piekarniku do miękkości, obierz, pokrój na plasterki i odstaw
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 200g świeżych liści szpinaku odmiany baby 1 owoc granatu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z pół cytryny pieprz Wykonanie Szpinak umyć i osuszyć. Owoc granatu obrać . W miseczce przygotować sos na bazie oliwy Miód włożyć do miski ,dodać sok z cytryny,dokładnie wymieszać .Następnie dodać oliwę z oliwek i ponownie wymieszać do połączenia składników
w mojej kuchniformie, w której się piekła, wyjmijcie i udekorujcie dopiero przed podaniem (ja po wyjęciu zawsze przechowuję ją w szklanej paterze ze szczelną pokrywką, co wydłuża jej świeżość). Składniki na babę drożdżową Wielkanocną na tradycyjną formę do babki z kominem: ROZCZYN: 500 g mąki pszennej (do drożdżowych wypieków) 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka
Rozpustne gotowaniezaproszeniu miałam możliwość doświadczyć tej radości, spotkać Pawła oraz poznać na żywo wielu wirtualnych przyjaciół. Menu warsztatów było wspaniałe. Robiliśmy trzy wypieki Tarta Wielkanocna z Paschą Mazurek Czekoladowy Baba Drożdżowa Wielkanocna Atmosfera taka, że w powietrzu czuć było wiosnę! Najpierw Paweł zgromadził nas wokół siebie ,jak kurczaczki wielkanocne i przekazywał wiedzę, tłumaczył, odpowiadał na pytania, dzielił się pasją
Z Kuchni Do KuchniSzukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. 250 g mąki, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g migdałów, 1 laska wanilii, 3 jajka, sól, Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość
królestwo garówszybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą. Zapraszam po przepis. Składniki 3 jajka 1 szklanka maki pszennej 100 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
O kuchni z uczuciemłatwością wyhodować samodzielnie i cieszyć się dużą porcją witamin i minerałów. Tutaj możecie przeczytać jakie to proste :) SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lodowej klik , klik lub klik duża garść szpinaku baby 2 pomidory garść kiełków pikantnej rzodkiewki garść kiełków lucerny SOS: 2 łyżki oliwy z pestek winogron 1- 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól ziołowa świeżo
Kuchenne zapiski Edytyinnych dobroczynnych dla naszego organizmu fitozwiązków. Dlatego polecam zaczynać każdy dzień na zielono. KOKTAJL SZPINAKOWY z BANANEM Składniki: (na 1 dużą porcję) 1 duża garść szpinaku typu baby, 1 banan 1 kiwi 1/2 jabłka 1/3 małego kubeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera
Bon appetit mon amiedodatkiem szpinaku to musi być obrzydliwy. Jak bardzo się pomyliłam wiem tylko ja. KOKTAJL SZPINAKOWY z MANGO Składniki : (na 1 dużą porcje) 1 duża garść szpinaku typu baby 1 mango 1 banan 1/3 szklanki soku pomarańczowego kilka listków świeżej melisy (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy
Bon appetit mon amienajbliższym czasie planuję osiągnąć kolejny etap zielonego wtajemniczenia i zająć się jarmużem albo miksem z sałatą. KOKTAJL SZPINAKOWY z KIWI i IMBIREM Składniki: 1 duża garść szpinaku typu baby ok. 1 cm korzenia imbiru 2 kiwi 1/2 szklanki soku pomarańczowy (lub wody niegazowanej) kilka gałązek natki pietruszki (wersja dla zaawansowanych) miód (do posłodzenia według uznania) Przygotowanie
Bon appetit mon amieczeka. :) Dzisiaj mój ulubiony makaron właśnie ze szpinakiem. TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM i PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja) makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia (2-3 łyżki) odrobina parmezanu do posypania
Bon appetit mon amiePrzepis na podobną wersję makaronu (tagliatelle) ze szpinakiem znajdziecie tu . MAKARON SOBA z TOFU i SZPINAKIEM Składniki: opakowanie makaronu soba 1/2 kostki tofu 200 g świeżego szpinaku typu baby 1-2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.Tofu kroimy w kostkę. Szpinak płuczemy, lekko osuszamy, kroimy
Bon appetit mon amie