Święta zbliżają się dużymi krokami. Jesteście już gotowi na świętowanie? Baby i serniki upieczone? Mazurki udekorowane? Pisanki czekają na malowanie? Jeśli tak, to teraz pozostaje mi złożyć Wam życzenia Kochani, pięknie dziękuję Wam za wszystkie życzenia świąteczne, które od Was otrzymałam. Jest mi niezmiernie miło, kiedy piszecie do mnie e-maile i na Facebooku. Pozdrawiam Was serdecznie
Kuchnia u KrysiBudka" - Tak nazwałam swoje ciasto a tak na prawdę ma ono kilka nazw bo chatka Puchatka, domek, buda psa, buda baby Jagi czy po prostu sernik na zimno a ja nazwałam ciasto budką bo mi przypomina budkę. Moją budkę zrobiłam z serka homogenizowanego i truskawek ale można dodać inne owoce i będzie super. Zachęcam do wypróbowania. "Budka
Moje Małe Czarowaniemąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta
Niezły Młynekcałowaniu z Panem Mężem, po skonsumowaniu kromki tego chleba, można zapomnieć! Taki w czosnek bogaty :) Od dawna mnie kusiło by wypróbować przepis na Chleb czosnkowy z bloga Baby w kuchni . Tylko zamiast stonowanej ilości ząbków (jak było w oryginalnym przepisie), zamarzyło mi się dodać więcej czosnku... duuuużo więcej!... A dokładnie trzy jego postacie: czosnek świeży, granulowany i suszony czosnek niedźwiedzi
Grunt to przepis!przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Filet myjemy, kroimy w kostkę wkładamy do garnka z zimną wodą i wstawiamy
Quinoa Raz!czego można chcieć więcej. Zdrowe, smaczne, kolorowe danie poprawiające humor. Mój optymizm powrócił. Oby do wiosny! Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 mini sałata rzymska garść szpinaku baby 8 jajek przepiórczych 10 pomidorków koktajlowych pół smaczliwki 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki oleju lnianego 3 łyżki soku z cytryny czarnuszka kolorowy pieprz sól Wykonanie: Sałatę i szpinak myjemy
Quinoa Raz!Kolekcję przepisów EXTRAVielkanoc otwiera jeden z bardziej ekstrawaganckich przepisów wielkanocnych, z jakimi się zetknęłam. Co nam się kojarzy z wielkanocnym stołem? Przede wszystkim słodkie baby i jajka. A gdyby tak..jedno upiec w drugim? Kiedy zobaczyłam tę osobliwość pierwszy raz, pomyślałam: jak to jest możliwe? Upiec babeczkę w..skorupce od jajka? Okazuje się, że to dość […] Artykuł Jajko
Wiszniówkawielkanocnych stołach królują baby. Zdetronizować je może tylko jakiś “chłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka. Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu nie daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi
WiszniówkaPrzedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
Wiszniówkadzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia na języku ostry posmak alkoholu. Świetnie oddaje naturę każdej normalnej baby 😉 Skorzystałam z popularnego przepisu Ewy Wachowicz na ciasto z ajerkoniakiem, od siebie dołożyłam mocne nasączenie oraz lukier. […] Artykuł Babka z adwokatem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkacieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek! ..z rabarbarem :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaoregano natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 350 g di formaggio spalmabile (tipo philadelphia) 50 g di pomodori secchi 50 g di olive nere 50 g di spinaci baby 1 spicchio d'aglio origano secco prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Oczyszczamy szpinak, myjemy i odcinamy łodygi. Zagotowujemy wodę, w której blanszujemy szpinak
La grande e la piccola cuocamasę. Jak? Najlepiej -ZDROWO-;-) -wykorzystać do tego taką drewnianą łyżkę - kulę, i mocno okrężnymi ruchami dobrze połączyć składniki. Zobaczycie jak mięśnie pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę na wierzch obsyp jagodami. Czas pieczenia
SMYKWKUCHNIodciętymi końcówkami opcjonalnie: 2 jajka na twardo 2 świeże steki z tuńczyka w temperaturze pokojowej (lub wcześniej rozmrożone) oliwa sól, pieprz 4 garście mieszanych sałat, u mnie: szpinak baby, sałata karbowana i liście groszku 200 g pomidorków koktajlowych łyżeczka kaparów na sos: 2 posiekane ząbki czosnku, łyżeczka musztardy dijońskiej, 3 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny
Chilli Czosnek i Oliwaowocowe, żywność dla niemowląt i dzieci, czekolady, oliwy, produkty zbożowe, makarony i wiele wiele innych. A wszystko to ekologiczne! Victualia jest polskim przedstawicielem takich marek jak: Rabenhorts Holle baby foods Naturata 3 Pauly Spielberger LaSelva I tą ostatnią markę zamierzam Wam dzisiaj przedstawić :) LaSelva to toskański producent wysokiej jakości przetworów owocowych i warzywnych BIO, makaronów BIO, oliwy
Zdrowie na języku :P