sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan
mojewypiekiinietylkogotowy! Co więcej, polędwiczki wieprzowe z jabłkami to praktycznie danie fit, bo nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu! Składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 1-2 jabłka ok. 350 g marchewek baby (mogą być mrożone) ok. 350 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 1/2-1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Wykonanie
Pociąg Do Kuchnijedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka masła klarowanego (po pół łyżki na jeden omlet) sól
Szczęśliwa kuchniajedyna, a cała reszta jest w błędzie. Oj chwilami było gorąco, leciały epitety od nieuków i idiotek, po garkotłuki i pustaki. Gdyby to było w realu, jestem pewna że baby by się za kudły złapały. 😉 I to mnie właśnie skłoniło do przewertowania tematu mizerii. Jak to z nią było i skąd ta różnorodność składników? Historia mówi.... Mizeria - rodzaj
Dieta moja pasjaminut (bez termoobiegu) Upieczone babki możesz posypać cukrem. To jest ma mniejsza, Misiek stał nade mną i mi ją wyrwał, bo zabierał do pracy. Smacznego! To jest ta większa baba, moja i Miśki Artykuł Wegańska Panettone pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpodczas weekendu to rozpieście podniebienie takim pysznym i zdrowym śniadaniem...Polecam gorąco :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 duże jajka 2 kromki chleba bezglutenowego np. Panfette 100 g szpinaku typu baby 1 łyżka octu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Czosnek pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wrzuć czosnek. Zrumień
Kuchnia bezglutenowajest bardzo zdrowy lub masło, KONIECZNIE klarowane. Jako dodatek świetnie pasują pomidory z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Składniki: - kromka chleba razowego - jajko - 1/4 awokado, kilka listków szpinaku baby - łyżeczka oleju kokosowego/ masła klarowanego - sól, pieprz Na patelni rozgrzać olej/masło. Położyć kromkę chleba, ostrożnie wbić na nią jajko, tak aby żółtko pozostało na chlebie, białko może delikatnie spłynąć
Cook&Loveszkoły. Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta) - 1 mały jogurt naturalny - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Farsz: - opakowanie szpinaku baby - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oleju kokosowego - 200 g łososia (u mnie warkocze) - 1 mały jogurt naturalny - 3 jajka - 50g sera lazur - sól, pieprz Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski
Cook&LoveSkładniki( celowo nie podaję proporcji, zróbcie tyle tostów ile uda się Wam pochłonąć!): - chleb tostowy pełnoziarnisty - camembert light - szpinak baby - wędzone udko z kurczaka (może być filet) - masło czosnkowe Liście szpinaku myję, osuszam,układam tak, aby pokryły całą kromkę. Masło czosnkowe kroję na ultra cienkie płatki, układam na szpinaku i solę, następnie układam kawałki kurczaka i camemberta. Zamykam tosta drugą
Cook&Lovedzieła, obiad to szybki i syty. Może nie na takie upały, bo mocno rozgrzewa :) Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam we wrzątku, obieram ze skóry. Olej
Cook&Loveoczekiwania. Do tego stopnia, że jutro robię ją znów. Zapraszam! Składniki: - 200 g makaronu ryżowego (u mnie grubsze wstęgi) - 150 g schabu wieprzowego - mała puszka kukurydzy - garść szpinaku baby - 1/2 awokado - ogórek szklarniowy - garść pestek słonecznika i sezamu - 2 łyżki sosu rybnego - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 2 łyżki sosu teriyaki - sok z 1/3 cytryny - łyżka octu ryżowego
Cook&Lovepstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy
Cook&Loverazie kalendarz nabiera mocy i czeka na rok 2017. Do każdego miesiąca dobrałam potrawę zgodną z porą roku. W styczniu jest ciepłe śniadanie, w lutym - pączki,w kwietniu - baba wielkanocna, w lipcu -ciasto z owocami, w listopadzie - jesienne ciasteczka, a w grudniu - mince pies z choinką w tle. CEWE Fotoksiążkę przygotowałam dla dzieci. Będzie to dla nich jeden z mikołajowych
bistro mama