baba - 1500 przepisów (strona:41/100)

Wschód słońca na Kordowcu, 10-11.09.2016r 113

ciapanych nocą przy lampce na czole....jest dobrze.... O świcie maszeruję przed chatę żeby złapać wschód słońca i nacieszyć się ciszą, potem zaszywam się na jeżynowej polanie żeby to babie lato i jeżyny zamknąć w słoikach... Szczęście ma wiele wymiarów..... O świcie

Apetyczna babeczka
Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym 369

Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline ok. 300 g piersi z kurczaka 4 duże ząbki czosnku 30 g suszonych pomidorów solonych (ok. 7 połówek)  150 g świeżych liści szpinaku baby  220 ml śmietanki 30% czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% olej/oliwa do smażenia  Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Pomidory zalewamy wrzątkiem

Słodka Strona
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 142

zapleczu wypiekane jest pieczywo, a jego zapach niesie się po całej okolicy. Kupiłam świeże bułki na śniadanie, a wracając po ryby, po drodze dokupiłam jeszcze świeże jajka od baby . Prawie siedem lat mieszkam niedaleko tego rynku, a czułam się jak nowy lokator odkrywający co rusz coś nowego w swojej okolicy:) Z zakupami na nadchodzące dni ruszyłam do domu przygotować pyszne

Posadzone i zjedzone
Chleb na serwatce 130

lodówka :) No ale do rzeczy. Lubię wszystko, co można zrobić samemu w domu. Oprócz domowego chleba, ciast, dżemów i jogurtu robię też twaróg. Co prawda, nie z mleka „od baby”, ale z ogólnie dostępnego mleka pasteryzowanego (nie UHT). Twaróg jest po prostu przepyszny. Przepis wkrótce! Jak wiadomo, po produkcji twarogu pozostaje sporo serwatki. Nie karmię nią zlewu, lecz piekę chleb

Posadzone i zjedzone
Jak zrobić domowy twaróg 134

Nawet na hali targowej, tam gdzie zaopatruję się w sezonowe i lokalne produkty „od baby”  bałabym się kupować mleko prosto od krowy. Nie wiem, czy pochodzi od zdrowego zwierzęcia, a nie mam na tyle odwagi, żeby zapytać. Jajka, to co innego, ale masło, śmietanę i mleko wolałabym nabyć z pewnego źródła. Na szczęście w sklepach można kupić mleko

Posadzone i zjedzone
Wielkanocne babeczki do koszyczka 121

małych obrotach (lub przemieszać łyżką) tylko do momentu połączenia się składników. Foremki wysmarować masłem i zapełnić masą do 3/4 wysokości. Piec 22-25 min. Po wystudzeniu polukrować jak tradycyjną babę wielkanocną

Posadzone i zjedzone
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 205

wertować garderobę i sprawdzać czy aby na pewno nie trzeba czegoś dokupić na sezon jesienny ;-). Jestem przekonana, że wrzesień upłynie nam jeszcze w ciepłych promieniach słońca i przeżyjemy tzw. babie lato. Obym się nie myliła! ;-) Tymczasem dzisiaj zapraszam Was na bardzo aromatyczne i przepyszne danie z bakłażanami. Pomysł na to danie powstał całkowicie przypadkiem, otworzyłam szafkę kuchenną zobaczyłam

SMYKWKUCHNI
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 276

Baba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest też inaczej nazywana. Warto chociaż raz spróbować – szczególnie jeśli jesteście fanami ziemniaków – mimo że zdecydowanie nie jest to dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy

Karo in the Kitchen
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym 167

głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich

Wędrówki po kuchni
Czarny makaron z kurkami i szpinakiem 224

duży ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek mniej niż 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina niepełne 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 duże garści świeżego szpinaku baby (w wersji tradycyjnej – posiekana natka pietruszki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kurki przebieramy i płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się

Poezja smaku
Tort szpinakowo- truskawkowy 173

kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał wyglądem. Do powtórzenia na pewno! Składniki n a tortownicę o śr 16cm   Ciasto szpinakowe:  180g szpinaku baby 3 jajka 1/3 szklanki oleju sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru kryształu ok 250-300g mąki tortowej 1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia   Krem truskawkowy: 200g

Kuchnia w czekoladzie
Fusilli z warzywami w pomidorach 119

ręki. Wystarczy parę składników i cała rodzina zadowolona. Dziś zrobimy coś bardzo szybkiego do makaronu i bardzo zdrowego! Składniki fusilli  Malma nierafinowany olej kokosowy  Woj Len cukinia baby czerwona papryka żółta papryka lub igołomska świeże pomidory lub pomidory z puszki bazylia szczypiorek oliwa z oliwek czosnek i cebula ser owczy do posypania i ser w plastrach Na rozgrzaną

Z Kuchni Do Kuchni
Spotkajmy się w Trójmieście vol. 2 czyli jak nie wyjść z pustymi rękoma z blogowego spotkania 107

zimno, Mana Mana, Zizle, Cocobolo, PostępPlus, Publicat S.A – Grupa Wydawnicza, Ziołolek Torby uczestniczek zasilili zaś: eprezenty, Kalina-sklep.pl, RevitaLash Polska, Clics Toys Polska, Rainbow Loom Polska, Cukieteria, BISPOL, Baby Shower Trójmiasto, Oillan Dzięki za wsparcie 🙂 138 total views, 138 views today Artykuł Spotkajmy się w Trójmieście vol. 2 czyli jak nie wyjść z pustymi rękoma z blogowego spotkania

Krzywa Prosta
Szparagi z salami z dzika zapiekane parmezanem na francuskim cieście 137

szparagami w roli głównej :-) Składniki: Ciasto francuskie Kilka plastrów salami z dzika 12 szparagów 6 łyżek startego parmezanu 8 łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około  1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy

Viola cooks with passion
Amerykański makaron z serem i mięsem – mac & cheese 259

ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego opcjonalnie łyżeczka płatków suszonej papryki 1 łyżka włoskiej przyprawy (przepis tutaj) lub suszonego oregano albo bazylii 2 łyżeczki cukru 2 garści poszatkowanego szpinaku baby albo natki pietruszki 375 ml mleka 0,5l bulionu 375 ml sosu marinara* 0,6 kg makaronu typu kolanka 0,5 kg sera mozzarella albo cheddar startego sól, pieprz łyżka

Pociąg Do Kuchni