baba - 1500 przepisów (strona:47/100)

Wesołego Alleluja!!! 105

Kochani życzę Wam radosnych Świąt Wielkanocnych Pięknych bab i słodkich mazurków Wiosennego nastroju i udanych spotkań rodzinnych. Wesołych Świąt !!! Bon appetit mon amie

Bon appetit mon amie
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA! NAJLEPSZA! 167

Pyszna i puchata drożdżowa baba na Wielkanoc! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - paczka drożdży świeżych Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki

SMYKWKUCHNI
Słodkie propozycje na Wielkanoc 149

się zdobyć marcowego wydania Skarbu Rossmann z moimi propozycjami słodkości na wielkanocny stół, udostępniam je specjalnie dla Was w wersji internetowej.  Znajdziecie w nich przepis na pyszną babę, mini serniczki, orzechowy mazurek oraz muffiny.  Dla każdego coś pysznego! Przepisy znajdziecie też na moim Facebook - klik . :) Smacznych i cudownych Świąt Kochani

Garniec Magalie
wielkanocna babka gotowana 224

delikatnie palnikiem kuchennym (gazowym) do karmelizowania.Jak nie ma palnika to wstawić do piekarnika na 8-10 minut na 180 stopni C... do lekkiego beżowego koloru. MOJA PIERWSZA W ŻYCIU BABA GOTOWANA ...i choć nie przepadam za babkami.....hihiihih...to ta mi wyjątkowo smakuje ...POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam

w mojej kuchni
Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową 167

babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie? Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę! A więc... Do dzieła! Składniki: 340 g mąki pszennej typ 500 230 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
PASZTET WIELKANOCNY 156

polskimi świętami. Ja dzisiaj poszczę ilościowo i jakościowo. Zero mięsa i jak najmniej posiłków. Ratuję się wodą i jogurtem naturalnym. Wczoraj za to przygotowałam pasztet, przepyszny. Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki

pieprzny smaczek
Babka herbaciana 242

godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C bez termoobiegu. Po około 50 minutach możemy zacząć sprawdzać, czy patyczek włożony w środek ciacha jest już suchy – jeśli tak, wyjmujemy babę z piekarnika; jeśli nie – zostawiamy jeszcze na chwilę. Po wyjęciu babki z piekarnika dajemy jej wystygnąć, i dopiero po całkowitym wystygnięciu wyjmujemy z foremki – żeby lepiej się wyjęła

Jak gotować i nie zwariować
Zielono ci? Mi też, bo właśnie zjadłam przepyszne zielone, wielkanocne ziemniaki! 268

wiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może i je malują… A ja w Kalifornii maluję na zielono ziemniaki. Nie dlatego, że jest Wielkanoc, ale dlatego że są pyszne, zdrowe i fajnie wyglądają. Pomyślałam, że może tradycyjne, polskie gospodynie domowe i inne

Jem więc Jestem
Przepisy na Wielkanoc 302

przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś przepisik, który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy

Kuchnia Łukasza
Babka ponczowa 130

Szukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach , w książce Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Ponieważ babka migdałowa nam smakowała, postanowiłam przygotować kolejny przepis na babkę z tej książki. Wybór padł na babkę ponczową. Babka wyszła smaczna, ale zmieniłam przepis. Dodałam mleko, które chyba przez pomyłkę zostało

królestwo garów
Babka piaskowa cytrynowa 300

Babka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru

Kulinarne Inspiracje
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 138

możecie ich dostać, zastąpcie je zwykłymi pomarańczami. Ciasto jest z jogurtem greckim i na łagodnej oliwie. Ot takie są jego naciągane śródziemnomorskie konotacje ;) Jeżeli nie lubicie mazurków, a pieczenie baby wydaje się Wam zbyt skomplikowane, polecam Wam je na Wielkanoc. Przystrojone plastrami czerwonych pomarańczy będzie wyglądać bardzo efektownie.  Chyba nadchodząca wiosna uderzyła mi do głowy. Mam dużo energii

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka pomarańczowo-cytrynowa 197

porzucam pieczenia. O nie, przecież ono niezmiennie mnie odpręża i uspokaja, dlatego, jak mogłabym je zostawić? Nie, nie, to się nie zdarzy. Dziś dla przykładu mam dla Was przepyszną babę idealną na zbliżające się święta i nie tylko (kwestia dekoracji ciasta i chęci przygotowania). Babka jest mięciutka i aromatyczna. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść! Dziś przygotowałam

Słodkie Przyjemności
KURCZAKOWO SZPINAKOWE TAGLIATELLE / CHICKEN SPINACH TAGLIATELLE 112

surprising – so little ingredients and almost lack of work and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion

Martyna Cooks
Wegański, bezglutenowy mazurek 182

suto jajkami (koniecznie na 1001 sposobów), odmian kiełbasy (im więcej rodzajów tym lepiej, bo przecież każda jest inna i inaczej smakuje), wędlinami i sałatkami. Ze słodkości pojawiają się serniki, baby wielkanocne, pascha i moim zdaniem nie może zabraknąć mazurków. Najlepsze są taki tyci, malutkie – na jeden chaps, w stylu finger-food. Upieczonego mazurka, nie Dąbrowskiego, kładę przed mężem. Pyta

Szybko Tanio Smacznie