baba - 1500 przepisów (strona:56/100)

Trójmiasto po trosze - Sopot 173

Klasyka na polskich deptakach Lira korbowa - niesamowite dźwięki Nie tylko akordeon w modzie Artystka z klasą Ładna pani w ładnym wdzianku - jej produkcji Góralu, czy Ci nie żal? Masz babo placek

Right Behind The Kitchen
Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka 160

oczywiście szyper - czyli szef całej imprezy . Patrzą na nas trochę dziwnie. Nie zdziwiłbym się jakby myśleli następująco: co to za leszcze na pokładzie? on, jak on, ale ona? Baba na pokładzie kutra, na ryby, na morzu? No nic, jest jak jest, wypożyczamy wędki, bo jak typowy turysta może mieć akurat ze sobą porządne kije na ryby?! Wypływamy. Trochę chłodno

Right Behind The Kitchen
Mini tortille ze szpinakiem 198

Mini tortille to idealna przekąska do pracy, szkoły lub też na imprezę.  Do wykonania 8 mini tortilli potrzebujemy: 4 tortilla wraps 1 paprykę 2 garści szpinaku baby 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów ulubionej wędliny majonez/sos czosnkowy ketchup folię spożywczą Placek smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym, w zależności co wolimy. A następnie układamy na nim składniki. Zwiniętą tortille

Kolejny blog o gotowaniu
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 416

wlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również  BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów

potrawyregionalne
SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE 190

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy   sernika z makiem na kruchym cieście   już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie

potrawyregionalne
PASTA JAJECZNA Z BROKUŁAMI KAPARAMI ANCHOIS I KORNISZONAMI 170

pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM   PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA  PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK

potrawyregionalne
BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM 196

Dziś polecam   BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów. Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu.    Składniki: 1 kg ziemniaków 400-500 g tłustego twarogu 2-3 szt.cebuli parę plasterków wędzonego boczku łyżka masła 2 jajka posiekane liście świeżej mięty świeże zioła np.tymianek, rozmaryn

potrawyregionalne
Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia 130

tylko widzę lub słyszę i tym serze, kojarzy mi się z moim Mistrzem Kurtem Schellerem. Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Składniki: 2 garście szpinaku baby 1/2 puszki konserwowej cieciorki 1/4 kubeczka sera ricotta pestki z 1/2 świeżego granatu 2 łyżeczki nasionek chia oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Szpinak rozkładamy na talerzu, na liściach

Moja smaczna kuchnia
Koktajl na poprawę nastroju 278

Składniki na 3 porcje: 3 słodkie pomarańcze 2 banany garść liści szpinaku baby garść liści jarmużu CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy banany, szpinak i jarmuż. Miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitego zielonego koktajlu. Na zdrowie! :) ________________________ DLACZEGO TO DZIAŁA? POMARAŃCZE  obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii

My Culinary Art
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 224

MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ORKISZOWE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI autorka: Drink Eat Live | blog: Drink Eat Live Odwrócone knedle autorka: lena88 | blog: Rhubarb Baby TARTA ŚLIWKOWA Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ autorka: lenasomar | blog: shoot&food Powidła śliwkowe z czekoladą czyli Czekośliwka autorka: magdakatarzyna.glowacka | blog: Kuchnia Pszczoły Karobśliwka autorka: jud92 | blog: Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne

Weekendy w domu i ogrodzie
Co zrobić, aby ciasta nie przesiąkły zapachem blachy. 166

nasze  ciasta miały piękny aromat, nie nabrały nieprzyjemnego zapachy blaszki ( lub foremki np. baby drożdżowe ) na której były pieczone, powinniśmy zaraz po ich upieczeniu wyjąć lub zsunąć z blaszki, ponieważ gdy będą na niej długo leżeć nabiorą niezbyt przyjemnego zapachu i wtedy już go się nie pozbędziemy. Pamiętajmy o tym podczas pieczenia naszych pysznych ciast. Jeśli ciasto nie musi

Przepisy i porady kulinarne
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 269

Witajcie Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza, nie widać słońca i złotych liści, a i babie lato też mi gdzieś umknęło. W zamian  mamy szarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką

Cynamonowe szczęście
Twarogowe kuleczki z kaszą manną 97

kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wodę zagotować w garnku. Gdy zacznie bulgotać, wrzucić kuleczki twarogowe. Gotować do wypłynięcia, odcedzić. Podawać np. z owocami, miodem lub jogurtem. Smacznego! Inspiracja/ źródło:  Baby w kuchni

Nastoletnie Wypiekanie
Makaron z cukinią i szafranem 89

makaronu dla dwóch osób oliwa do smażenia 1-2 średnie cebule 3 duże ząbki czosnku szczypta szafranu 1 - 2 cukinie, w zależności od wielkości, ja miałam dwie malutkie tzw. baby i to wystarczyło;)  sól i pieprz dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej 100-150ml gęstej śmietany Makaron ugotować al dente. Odcedzić

Codzienne Gotowanie
Sałatka z figami i wątróbką drobiową 143

Składniki: 1 łyżka klarowanego masła 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki gałązka tymianku 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych sól, pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego 100 g świeżego szpinaku baby 4 figi, pokrojone w ćwiartki oliwa do skropienia Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz tymianek. Smażymy na średnim ogniu około 8 minut, aż cebula zmięknie i lekko

Smakowity Blog Kulinarny