Klasyka na polskich deptakach Lira korbowa - niesamowite dźwięki Nie tylko akordeon w modzie Artystka z klasą Ładna pani w ładnym wdzianku - jej produkcji Góralu, czy Ci nie żal? Masz babo placek
Right Behind The Kitchenoczywiście szyper - czyli szef całej imprezy . Patrzą na nas trochę dziwnie. Nie zdziwiłbym się jakby myśleli następująco: co to za leszcze na pokładzie? on, jak on, ale ona? Baba na pokładzie kutra, na ryby, na morzu? No nic, jest jak jest, wypożyczamy wędki, bo jak typowy turysta może mieć akurat ze sobą porządne kije na ryby?! Wypływamy. Trochę chłodno
Right Behind The KitchenMini tortille to idealna przekąska do pracy, szkoły lub też na imprezę. Do wykonania 8 mini tortilli potrzebujemy: 4 tortilla wraps 1 paprykę 2 garści szpinaku baby 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów ulubionej wędliny majonez/sos czosnkowy ketchup folię spożywczą Placek smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym, w zależności co wolimy. A następnie układamy na nim składniki. Zwiniętą tortille
Kolejny blog o gotowaniuwlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów
potrawyregionalneCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie
potrawyregionalnepokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past: BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI TAPENADA Z SUSZONYCH POMIDORÓW Z KAPARAMI OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK
potrawyregionalneDziś polecam BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów. Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu. Składniki: 1 kg ziemniaków 400-500 g tłustego twarogu 2-3 szt.cebuli parę plasterków wędzonego boczku łyżka masła 2 jajka posiekane liście świeżej mięty świeże zioła np.tymianek, rozmaryn
potrawyregionalnetylko widzę lub słyszę i tym serze, kojarzy mi się z moim Mistrzem Kurtem Schellerem. Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Składniki: 2 garście szpinaku baby 1/2 puszki konserwowej cieciorki 1/4 kubeczka sera ricotta pestki z 1/2 świeżego granatu 2 łyżeczki nasionek chia oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Szpinak rozkładamy na talerzu, na liściach
Moja smaczna kuchniaSkładniki na 3 porcje: 3 słodkie pomarańcze 2 banany garść liści szpinaku baby garść liści jarmużu CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy blendera. Dodajemy banany, szpinak i jarmuż. Miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitego zielonego koktajlu. Na zdrowie! :) ________________________ DLACZEGO TO DZIAŁA? POMARAŃCZE obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii
My Culinary ArtMĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ORKISZOWE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI autorka: Drink Eat Live | blog: Drink Eat Live Odwrócone knedle autorka: lena88 | blog: Rhubarb Baby TARTA ŚLIWKOWA Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ autorka: lenasomar | blog: shoot&food Powidła śliwkowe z czekoladą czyli Czekośliwka autorka: magdakatarzyna.glowacka | blog: Kuchnia Pszczoły Karobśliwka autorka: jud92 | blog: Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne
Weekendy w domu i ogrodzienasze ciasta miały piękny aromat, nie nabrały nieprzyjemnego zapachy blaszki ( lub foremki np. baby drożdżowe ) na której były pieczone, powinniśmy zaraz po ich upieczeniu wyjąć lub zsunąć z blaszki, ponieważ gdy będą na niej długo leżeć nabiorą niezbyt przyjemnego zapachu i wtedy już go się nie pozbędziemy. Pamiętajmy o tym podczas pieczenia naszych pysznych ciast. Jeśli ciasto nie musi
Przepisy i porady kulinarneWitajcie Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza, nie widać słońca i złotych liści, a i babie lato też mi gdzieś umknęło. W zamian mamy szarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką
Cynamonowe szczęściekuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wodę zagotować w garnku. Gdy zacznie bulgotać, wrzucić kuleczki twarogowe. Gotować do wypłynięcia, odcedzić. Podawać np. z owocami, miodem lub jogurtem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Baby w kuchni
Nastoletnie Wypiekaniemakaronu dla dwóch osób oliwa do smażenia 1-2 średnie cebule 3 duże ząbki czosnku szczypta szafranu 1 - 2 cukinie, w zależności od wielkości, ja miałam dwie malutkie tzw. baby i to wystarczyło;) sól i pieprz dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej 100-150ml gęstej śmietany Makaron ugotować al dente. Odcedzić
Codzienne GotowanieSkładniki: 1 łyżka klarowanego masła 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki gałązka tymianku 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych sól, pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego 100 g świeżego szpinaku baby 4 figi, pokrojone w ćwiartki oliwa do skropienia Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz tymianek. Smażymy na średnim ogniu około 8 minut, aż cebula zmięknie i lekko
Smakowity Blog Kulinarny