dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy na cukierkach wszelakich. Jakiś czas temu wrzucałem przepis na likier na kukułkach , potem na Ice Ice Baby , czyli niebieski likier na cukierkach Ice. Teraz pora na obróbkę kolejnych cukierasów. Na warsztat poszły właśnie tytułowe werthersy, raczki i kawowe cukierki kopiko. Na dwa ostatnie postaram się jeszcze
Marder&Marder Manufactureznaleźć u Ewy, zerknijcie co wymyśliła :) Ja wybrałam dwa tematy, które połączyłam w jednej opowieści. Moi znajomi na pewno znają ją, myślę, ze i Wy uśmiechniecie się czytając :) Masz babo placek (ciasta nie będzie) W moim domu rodzinnym często piekło się ciasta, a już obowiązkowo musiało być na weekend. Był sobotni wieczór, w całym domu unosił się przecudny zapach sernika
Codzienna kuchnia niecodziennapostanowiłam troszkę przybliżyć wam sekretne działanie dzisiejszego cuda - zielonego koktajlu :) Składniki: /na 4 porcje/ 5-6 kiwi 2 łyżki siemienia lnianego 3/4 puszki mleczka kokosowego 100 g szpinaku baby 1 szklanka wody mineralnej lub mleka (wg uznania) opcjonalnie: 1-2 łyżki miodu - trafiłam na bardzo kwaśne kiwi, dlatego miód okazał się wybawieniem ;) Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pewno kojarzycie bardzo popularną odmianę sernika na zimno, a mianowicie „Chatka Baby Jagi”, znaną również jako „Chatka Puchatka”? Jeśli tak, to powinna się Wam spodobać moja wariacja na ten temat: chatka serowa z truskawkami oblana czekoladową polewą. Jest przepyszna! Nie wymaga użycia piekarnika i nie potrzeba do niej również wielu składników. Jest całkiem prosta do wykonania, a forma w jakiej
MyCookBook.plpleśniowy ser pasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera pleśniowego (Waszego ulubionego z niebieską pleśnią np. Lazur) 250-300 g makaronu spaghetti 2-3 ząbki czosnku pieprz sól
MyCookBook.plstanowić samodzielne, lekkie dane lub też można ją wykorzystać jako dodatek do obiadu (świetnie pasuje do dań z kurczaka). Polecam! Składniki: 1 opakowanie (250 g) świeżego szpinaku (najlepiej tzw. baby) ok. 20 szt. truskawek (średniej wielkości) Dressing miodowo-balsamiczny: 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta chili Wykonanie: Szpinak wrzucamy do dużej miski. Truskawki
MyCookBook.plzimowa… ). I teraz już mało fotogeniczna jestem (już tak, bo na karku trzydziestka piątka – co za tym idzie trzeba mi mocniej w twarz poświecić, żeby bruzdy wyprasować). I jestem babą, więc chyba mogę jeszcze kiedyś zmienić zdanie, prawda
Karo in the Kitchenmiejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej z nich palcem wskazującym wykonaj dziurkę. Gotuj w lekko osolonej wodzie szklanka mrożonego groszku opakowanie szpinaku baby skórka z jednej połówki cyryny 2 ząbki czosnku odrobina oliwy parmezan Groszek blanszujemy w gorącej wodzie kilka minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Potem
AZgotuj!grillowanej dyni Składniki: 1 dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty
naRuszcieAlex z Mojej kuchnii Mateusza z Parakultury Zuzamoll z Zuzamoll w krainie deszczowców Olciaky z Waniliowej chmurki Olę ze Słodkich rozmyślań Panią Torcikową Rozmowy z Komendantem Grzegorza z Wygoń babę z kuchni Dobromiłę z Dobrych smaków Małolatę z Małolata w kuchni czyli szesnastka gotuję a przepis dziś napisze na kolejne wspaniałe przetwory z cukinii i po raz kolejny od Dobromiły
sierotka maRysia w kuchniteż było wczoraj. Telefon. Idziesz na obiad do...? Hm, zastanawiam się. A tak w ogóle to jest jakiś jarmark na rynku (w Lublinie rzecz jasna). I masz ci babo placek. Dlaczego nie wiedziałem o tym? Pomyślałem - motyla noga, może też tak średnio reklamowano to wydarzenie jak Jarmark Jegielloński bodajże w sierpniu tego roku? Wyczytałem, że impreza ta odbywa się
Right Behind The KitchenKlasyka na polskich deptakach Lira korbowa - niesamowite dźwięki Nie tylko akordeon w modzie Artystka z klasą Ładna pani w ładnym wdzianku - jej produkcji Góralu, czy Ci nie żal? Masz babo placek
Right Behind The Kitchenoczywiście szyper - czyli szef całej imprezy . Patrzą na nas trochę dziwnie. Nie zdziwiłbym się jakby myśleli następująco: co to za leszcze na pokładzie? on, jak on, ale ona? Baba na pokładzie kutra, na ryby, na morzu? No nic, jest jak jest, wypożyczamy wędki, bo jak typowy turysta może mieć akurat ze sobą porządne kije na ryby?! Wypływamy. Trochę chłodno
Right Behind The KitchenMini tortille to idealna przekąska do pracy, szkoły lub też na imprezę. Do wykonania 8 mini tortilli potrzebujemy: 4 tortilla wraps 1 paprykę 2 garści szpinaku baby 8 plastrów sera żółtego 8 plastrów ulubionej wędliny majonez/sos czosnkowy ketchup folię spożywczą Placek smarujemy majonezem lub sosem czosnkowym, w zależności co wolimy. A następnie układamy na nim składniki. Zwiniętą tortille
Kolejny blog o gotowaniuwlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów
potrawyregionalne