gałązek świeżego tymianku, listki oderwaneskórka z 1 cytryny, drobno posiekanaząbek czosnkusól morskaświeżo zmielony czarny pieprz+ opcjonalnie przyprawy:1 łyżeczka mielonej kolendry½ łyżeczki mielonego chilli1 łyżka zmielonego kminu rzymskiegodo podania4 placki tortilli (np z tego przepisu)Parę liści sałaty, opłukanych i osuszonycholiwa z oliwek, opcjonalniesok z cytryny, opcjonalnie4 czubate łyżki jogurtu naturalnego1 świeże czerwone chilli, wypestkowane i drobno(...)się ładnie przysmażą i będą upieczone w środku. Odłożyć na bok a na grill położyć tortille i podgrzewać przez 30 sek.Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków sałaty, skropić oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny, na to położyć mięso, łyżkę jogurtu, Posypać posiekaną chili, można dodać natkę pietruszki lub kolendrę .Zrobiłam małe
Stare GaryNaleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko". Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy
Stare Garyblaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta.Miskę wyłożyć folią. Z pozostałego ciasta wycinać kawałki, które będziemy wykładać(...)wnętrzu naszej miski aby całość wypełnić. Skropić alkoholem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać migdały, czekoladę i odsączone wiśnie.Wypełnić formę i przykryć wierzch naszym „plackiem”. Przykryć deseczką, obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 6-8 godzin. Po wyjęciu posypać cukrem pudem i udekorować kilkoma wiśniami.Smacznego źródło: The Italian CookbookPost Przepis na Zucotto pojawił
UgotujmyTo.pllikierem (jeśli żelatyna zastygła, można ją znowu podgrzać). Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wsadź do lodówki do lekkiego stężenia.SKŁADANIE TORTU: Gotowy, ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny placek połóż na paterze lub ozdobnym(...)talerzu i posmaruj połową dżemu z czarnych porzeczek. Na to wyłóż warstwę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie posmaruj blat dżemem i połóż kolejną warstwę kremu. Na koniec przykryj ostatnim plackiem i rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i po bokach tortu.DEKORACJA:2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudruZmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysta białą masę. Podziel ją równo na trzy
Słodko-Słony Świat Ilonyuchylić drzwiczki i pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut.Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić.Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki mlekakostka(...)być dość rzadki, ale pamiętajmy, że jest na bazie masła, więc w lodówce stwardnieje.Krem kajmakowy:mała puszka "krówki" 3-4 czubate łyżki masłaOba składniki utrzeć razem i...gotowe.Biszkoptowe placki przekładać naprzemiennie oboma kremami.Górę i boki udekorować według gustu. Ja użyłam do tego celu startej na tarce princessy (boki) i malutkiego pudełeczka lentilek czyli drażetek czekoladowych.Zrobienie
Codzienna kuchnia niecodziennaMalinę - Malinko, pozdrawiam Cię najserdeczniej :)To ciasto dedykuję mojemu ukochanemu mężowi, który w Walentynki obchodzi urodziny :)Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni. Ciasto:100 gram miękkiego masła,2 łyżki miodu,2 jajka,250 gram cukru,1 łyżeczka octu(...)słodzone gotowane lub puszka "krówki" ),1-2 łyżki koniaku lub spirytusu,1 szklanka orzechów włoskich zmielonych.Masło, mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego.Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę. Posypka: obcięte reszki pokruszyć i wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennabakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami. Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamyna rozwałkowanym placku. Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta
Maminek kulinarnyzdjęciu widać w pełnej krasie jego puchatość - a zdjęty prosto z patelni był jeszcze bardziej imponujący. Placuszkowo się tutaj zrobiło, ale cóż... Jak mus, to mus, i placki być muszą.Omlet biszkoptowy z kardamonemSkładniki:(na 1 omlet)2 jajka3 łyżki mąki2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki kardamonudodatkowo:masło do smażeniadżem do podaniaBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałość jeszcze raz posmarować wodą.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Piec w 220 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane(...)Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden z ukochany smaków dzieciństwa, C. spróbował ich po raz pierwszy i od razu przepadł. Bo jak tu nie pokochać placków ziemniaczanych
Pożeraczka, czyli raz adobrzerówne części.Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić
Gospodyni MiejskaPomarańczowe placki z prażonymi orzechami laskowymi oraz karmelizowanymi pomarańczamiinspiracjaW zamierzeniu miały być z migdałami, ale tak to jest jak się ma 54567856 rzeczy w szafce i pewność, że coś czego potrzebujesz tam jest po czym się okazuje, że jednak tam tego nie ma xd I ta radość na twarzach gdy zadzwonił ostatni dzwonek... bezcenne. To co zaczynamy
More food, love and dreamsodrobinie masła. Dodajemy tymianek, pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów
Czerwona Porzeczkapieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy
Słodkości i nie tylkościeramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy i doprawiamy. Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu po kilka minut
Kulinarne przygody Gatityczekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim plackiem dodając do mąki proszek do pieczenia. Drugi biszkopt musi być wyższy gdyż go przetniemy na pół. Biszkopty możemy wyrównać po bokach i ściąć delikatnie górna warstwę. Wyższy biszkopt przekrajany na pół tak aby były mniej więcej 3 takie same placki. Poncz: W garnuszku gotujemy wodę
Niezły Młynek