włoskie - 2041 przepisów (strona:107/137)

Rogale marcińskie 249

łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła 200 g masła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty

Ala piecze i gotuje
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 184

Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v  Dżemy (46 g cukru na 100g produktu

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 180

składniki. Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny Składniki dla 2 osób:180 g  farro (płaskurki)½  pęczka pietruszki1/3 upieczonej w piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich,  parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie  gotujemy 15 minut  w osolonej

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 224

jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą

Mia Cucina Sofieta
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 148

beztroską iskrą w oczach – to właśnie w deserach jest najpiękniejsze. Dzisiejszym wielkim bohaterem tego prostego deseru jest nic innego jak ser Ricotta! Choć jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską, jest znana również w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny. O jej procesie powstawania, cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych oraz o przeróżnych daniach świata, w których

Symfonia Smaków
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 157

fanów marshmall’owsów!  Składniki: Spód: 1 i ½ szklanki mąki 2 żółtka   Ok.3/4 kostki masła 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli  Garść rozdrobnionych orzechów włoskich 1 łyżka aromatu orzechowego (takiego do kawy) Krem: 130ml mleka  1 opakowanie mini marschmallow (150g)    1 opakowanie serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych michałków

Symfonia Smaków
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 238

tłustego czwartku nie mogłyśmy pominąć! Na obchodzone dziś w większości domach święto(i nie tylko na dziś) proponujemy Wam sporządzenie struffoli, czyli miodowych kuleczek, które są mniejszym włoskim „rodzeństwem” dużych i jędrnych pączków pełnych słodkiego nadzienia! Struffoli są bardzo popularną słodkością w słonecznej Italii. Wcale się nie dziwię, ponieważ poprzez ich małą wielkość (na jeden kęs) nie musimy się

Symfonia Smaków
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 204

pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki olejukilka orzechów włoskich  Przygotowanie Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.  Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy

Symfonia Smaków
SALATKA Z ZIELONYM JABLUSZKIEM 129

Eksperymentujac ze salatkami dzis postanowilam wykorzystac zielone jabluszko.skladniki dla 2 osob:kilka srodkowych lisci salaty karbowanej1 jablko zielonekilka rzodkiewekorzechy wloskieser gorgoncolasol, pieprz czarny swiezo mielonysos:sok

Przysmaki Karolki
Cukinia z mocarella 148

Zielone ruloniki z cukini zachecaly swym wygladem do konsumpcji, a ich smak sprawial, ze chcialo sie siegnac po kolejna porcje.skladniki: mloda cukinia twarda mocarella oregano, tymianek lub rozmaryn orzechy wloskie sol, pieprz oliwa z oliwek okolo 3 lyzki 2 zabki czosnku wykonanie:Cukinie myjemy, a nastepnie kroimy w zdluz na plasterki. Najlepiej uzyc do tego celu specjalnego noza do plastekowania

Przysmaki Karolki
Salatka z jablka i kalarepy 146

Korzystajac z trwajacego Dnia Jablka pragne podzielic sie druga propozycja na danie z wykorzystaniem tego wasnie owocu.W mojej kuchni jablka maja rozne zastosowanie, uzywam ich nie

Przysmaki Karolki
Przetwory sliwkowe 142

sliwek 6 orzechow wlaskich w lupinie 1 cytryna 500g cukru - w oryginale bylo 700g 6-7 gozdzikow wykonanie:Sliwki kroimy na cwiartki, zasypujemy je cukrem. Dodajemy do nich orzechy wloskie w lupinie i cytryne pokrojona na cwiartki oraz gozdziki. Mozna dodac gozdziki w calosci, ja zmiazdzylam je w mozdzierzu. Wszystko razem mieszamy i smazymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Najlepiej wlozyc sliwki

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie - mini zapiekanka 278

Dzis skladnikiem numer jeden w moim przepisie bedzie cukinia.Na ta rodzima czekalam z wielka niecierpliwoscia i juz nawet zjadala mnie zazdrosc gdy jakis czas temu Bea

Przysmaki Karolki
Czas pomyslec o swietach 162

Tak, tak moi drodzy, to nie jest zart. Choc do swiat pozostal ponad miesiac to juz czas pomyslec o piernikach. Jesli chcecie przygotowac ciasto, ktore wymaga

Przysmaki Karolki
O wspolnym pieczeniu. 162

dzielo degustowalam sama.Ciasto orzechoweskladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie:Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase.Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania