włoskie - 2041 przepisów (strona:98/137)

Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 194

miejskich skrawkach zieleni. Można go także jesienią spotkać na niektórych straganach. W sprzedaży znajdują się również owoce pigwowca, które różnią się od pigwy swym mniejszym, zbliżonym do orzecha włoskiego, rozmiarem.Pigwę poznałam dzięki mojemu Tacie, który zbierał owoce z krzaków rosnących dziko na pobliskim osiedlu i przygotowywał z nich syrop do herbaty oraz nalewkę. Nikt prócz niego nie interesował się

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti napoli 208

Proste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta.Składniki:- 400 g dowolnego makaronu- 1 duża cebula- 1 puszka krojonych pomidorów- 1 większy ząbek czosnku- tłuszcz do smażenia - starty

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti aglio e olio 224

konkretnie - makaron z oliwą, czosnkiem i pietruszką to wszak najprostsze, co można ugotować, a jednocześnie jedna z moich ulubionych wariacji na temat makaronu :) Oryginalna, pełna nazwa tego klasycznego, włoskiego makaronu to aglio, olio e peperoncino, jednakże ja, z racji umiarkowanej sympatii do zbyt ostrego jedzenia ograniczyłam ostatni składnik do odrobiny pasty z ostrej papryki. Jeśli macie ochotę, zastąpcie ją pokrojoną

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapasy na zimę - ogórki kiszone 192

litrowych, takie są najwygodniejsze. Ogórki oczywiście im mniejsze, tym lepiej. Pozostałych składników tyle, żeby wystarczyło :)Na podstawie tego przepisu możecie przygotować również pyszne ogórki małosolne.Składniki:- ogórki gruntowe- koper włoski (cały)- korzeń chrzanu- czosnek- woda- sól Ogórki myjemy i przygotowujemy słoiki. Ważne, by miały szczelne zakrętki. Do jednego litrowego słoika mnie wchodziło pięć ogórków, ale też nie były one najmniejsze

Kulinarne zapędy Kokosa
Jak wykorzystać czerstwy chleb? Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami 142

Składniki: 1/4 małej dyni hokkaido  1/2 cukinii  kilka kromek czerstwego chleba  kilka plasterków sera, pokrojonego w paski  2 łyżeczki suszonego oregano 

Moja smaczna kuchnia
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 188

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi z kapusty

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na idealne pierogi..... 430

lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja wybornie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis nie zawiera topinambura, egzotyki i ciekłego azotu – najprostsza zupa z dyni 136

strasznie było głupio, że ja taka wsiowa, prosta, nie wstydząca się wrzucić kostki rosołowej do gara, a tu tyle smakoszy i znawców. Taaaa. Niektórzy nie rozpoznaliby w potrawie kopru włoskiego, nawet jak ten wyszedłby z gara i kopnął ich w dupę. Więc dlatego, z czystym sumieniem będę podawać przepisy na potrawy proste i nie wymagające ciekłego azotu i sproszkowanego kła

ladykitchen
Cieciorka ze szpinakiem 177

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski, dla wielu znana z hummusu. Wykorzystać ją jednak w kuchni można na wiele sposobów.Proponuję Wam szybkie, łatwe w wykonaniu danie. Dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.Nie spędzicie wiele czasu przy kuchni,  a na stole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie.Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli namoczyć

kolorowotorcikowo
Wędlina sojowa o smaku szynkowym..kolejna propozycja podania 181

Free. Moja propozycja to śniadanie bądz kolacja, dla tych , którzy lubią jaja i mogą je jeść...Szynka przypieczona na niewielkiej ilości oleju smakuje wybornie, a w smaku mi przypomina włoską mortadellę. Najpierw upiekłam szyneczkę, nastęnie wpiłam jaja. Poczekałam ,aż ładnie się zetnie. Udekorowałam talerz salatką lodową, rzodkiewką, pomidorem, papryką... i szybciutko zjadłam. Nie lubię zimnych śniadań.. Bardzo pożywne śniadanie

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Caprese 267

się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek,posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać Włoską flagę. /zródło Wikipedia/Składniki:1 mozzarella,2 duże dojrzałe pomidory,kilka listków bazylii,sól, pieprz,oliwa z oliwek,Poprzekładać plastry mozzarelli pomidorami,polać oliwą, opcjonalnie posolić i dodać

Anioły w kuchni
Gołąbki faszerowane mięsem mielonym i soczewicą 123

Mama zawsze robi je z farszem z mielonego mięsa i ryżu.Uwielbiamy gołąbki. jednak tradycyjne czasem się nudzą, dlatego znalazłam przepis z soczewicą...smacznego  Składniki

Anioły w kuchni
Ciasteczka bostońskie wg L.M.Montgomery 94

jajka,1 łyżeczka sody,1 i 1/2 łyżki gorącej wody,3 i 1/2 szklanki mąki przesianej przez sito,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cynamonu,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,1 szklanka posiekanych rodzynek,Wykonanie:Utrzyj masło,stopniowo dodając cukier, a potem roztrzepane jajka. Dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Potem dodaj orzechy

Anioły w kuchni
Duńskie ciasteczka owsiane 153

mikserem , stopniowo dodawać cukier, następnie jajko  i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną na boki. Piec mniej więcej 15 minut, chwilę odczekać i zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe, bo potem się kruszą

Anioły w kuchni
Ciasto marchewkowe 127

szklanki mąki, 3/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 3/4 szklanki rodzynek, Wykonanie; Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesieuj mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem

Anioły w kuchni