włoskie - 2041 przepisów (strona:89/137)

Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem, smażone w cieście - fiori di zucca ripieni di ricotta 254

                                               Faszerowane kwiaty

zielonacukinka
Cukinia duszona-leczo-bigosik z cukinii 201

                                 To smaczne i lekkostrawne danie, bardzo często gości

zielonacukinka
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 223

Cukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella )SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki1 cebula50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100

zielonacukinka
Żeberka z prosiaka duszone w białym winie z warzywami - maialino al vino bianco con le verdure 185

SKŁADNIKI500 g żeberek z prosiakacebulamarchewselerszklanka białego wytrawnego winaoliwa z oliweklistek laurowysól do smakuziarenka pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki.       Podsmażyć

zielonacukinka
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą 181

sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 153

najniższych obrotach miksera.Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Masę schłodzić przez 30-60 minut.Po tym czasie lepić z masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 152

powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Historia współczesnej czarownicy 154

abstrakcyjnym, kiedy niemal wszyscy mężczyźni wyjeżdżają, kobiety stają przed trudnym zadaniem. Szybko jednak ogarniają sytuację i dostrzegają plusy zaistniałej sytuacji. Gdy w domu rodziny Ferenca armia organizuje więzienie dla włoskich oficerów, co młodsze kobiety wydają się być bardzo sprawą zainteresowane. Znudzone, szybko przekonują przełożonych, że to one powinny zająć się praniem, szyciem, gotowaniem i sprzątaniem. Szybko te drobne prace przechodzą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 397

dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, dość mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Przed podaniem posypać ciasteczka przesianym cukrem pudrem.Smacznego!Jak już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W stylu bydgoskim 173

soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka octu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 178

solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką. Schłodzić masę przez 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając. Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. i piec jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciacha po brytyjsku 147

jajko i żółtko, miksować aż do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę, mieszając łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ciastka mocno się rozleją). Piec w 170 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Z przerażeniem stwierdzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspomnienie lata 208

całkowitego ostudzenia.Kremówkę podgrzać, ale nie gotować. Ciepłą zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Oblać masą ciasto, udekorować jeżynami.Smacznego!Tak naprawdę duńskie jeżyny kompletnie wysiadły przy włoskich - też udało nam się znaleźć takie dziko rosnące - słodkie i soczyste. Od razu widać, jak wielką różnicę robi słońce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 187

oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie. Mieszanki są najróżniejsze - z wanilią, ze skórkami cytrusowymi, z dodatkiem lub bez anyżu, kardamonu czy kopru włoskiego... Czytając te wpisy jeden za drugim, zdecydowałam się przygotować swoją własną przyprawę - z tym, co lubię, z tym, co chcę w niej mieć. Świadomie zrezygnowałam z cytrynowych skórek i anyżu

Pożeraczka, czyli raz adobrze