HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D składniki:5 średnich jabłek (u mnie antonówki)5 dag rodzynek np. Helio5 dag posiekanych orzechów włoskich np. Halio 2 łyżki mielonego cynamonu3/4 szklanki cukru szklanki przesianej mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2-3 łyżki kakao3 jajka1/2 szklanki mleka1/2 szklanki olejuDodatkowo:odrobina margaryny
Bon Appetit MałgorzatyCisto orzechoweŚwięta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości
Gotuj Z MuzykąSkładniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową
kulinarnyswiatdomimałe jajkakopiasta łyżka ciemnego kakaołyżka przyprawy do piernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy.Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około
Mienta bloguważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut
Kuchenny Skrawek Niebausmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika
Stare GarySaltimbocca*, to rodzaj popularnej włoskiej potrawy, która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii, zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego wina.Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu
Kraina Miodem Płynącapokrojonymi na małe kawałki- batonikami Mars na bardzo małym ogniu.Do rozpuszczonej i ciepłej masy wsypać ryż, wymieszać dokładnie- by był oblepiony.Szybko (póki masa nie wystygnie) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Schłodzić w lodówce.Smacznego
Kraina Miodem Płynącakuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny
Kitchens Alphabetładniki:(na około 30 sztuk)- 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka miodu - 1/2 szklanki pokruszonych orzechów (włoskich lub laskowych) - 3 łyżki płatków owsianych - 3 czubate łyżki masła - 2 żółtka Sposób przygotowania :1. Mąkę, cukier, masło (najlepiej miękkie) ,żółtka oraz miód zagniatamy
Gotuj Z Muzykąbakalie i miód, słodziutkie i pyszne. Składniki:-20 dkg pszenicy do kutii-25 dkg maku-3 czubate łyżki miodu-cukier do smaku-po 10 dkg orzechów włoskich i laskowych, moreli suszonych, rodzynek, migdałów i wiórków kokosowych-500 ml słodkiej śmietany 30 - 36%-aromat migdałowy-szczypta soli Pszenicę wsypujemy do sitka i dokładnie płuczemy wodą.Wsypujemy
Maminek kulinarnyGnocchi,czyli malutkie wloskie kluseczki.Maja sklad naszych kopytek,czyli ziemniaki,jajko i maka.Kazdy region Wloch przyrzadza je na inny sposob.Istnieja nawet gnocchi z maki gryczanej lub zielone,bo z dodatkiem szpinaku.Dzisiejsze sa tradycyjnez bialej maki.Zjedlismy je z pieczenia ze schabu i sosem pieczarkowym.Skladniki na 2-3 porcje:300 g ugotowanych ziemniakow100 g maki1 male jajkosol (gdy ziemniaki byly gotowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pobytu w Polsce pozostalo jeszcze jedno opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki.Skladniki na porcje:500 g lazanek500 g -700 g kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek2 cebule 200 g boczku wedzonegoolej do smazenia2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Majeranek,lebiodka majeranek,majeranek ogrodowy (Origanum majorana L.) to gatunek roslin nalezacy do roslin jasnowatych.Dziko rosnacy majeranek to wloskie oregano.To roslina przyprawowa osiagajaca wysokosc 20-40 cm z malymi listkami i bialymi lub rozowymi kwiatkami.Ma bardzo silny aromat.Kwitnie w czerwcu i lipcu.Istnieja odmiany jednoroczne,dwuletnie i byliny.Dwie pierwsze bardzo wrazliwe na mroz.Byliny radza sobie w mrozne zimy.Zdobylam majeranek odmiany kaukaskiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!