białka, 14,1g tłuszczu, 36g węglowodanów oraz 14g błonnika. SKŁADNIKI:40g otrębów owsianych1 szklanka wody1-2 łyżeczki przyprawy korzennej55g śliwek15g rodzynek5g posiekanych orzechów laskowych5g płatków migdałowych10g orzechów włoskich WYKONANIE:Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy Mieszankę gotujemyJeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś czas mieszającGotową owsiankę
peanutbuttermonstercynamonu100- 120g jasnego brązowego cukru2 jajka3 łyżki naturalnego miodu2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g)100g poszatkowanych daktyli50g poszatkowanych orzechów włoskichPolewa:2 łyżki naturalnego miodu25g masła50g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto:1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą. 3. Do miski włożyć masło, wsypać
Mała Cukierenkazrobić z drobnym, jesiennym winogronem, którego ma się w nadmiarze? Odpowiedź jest bardzo prosta, zrobić klasykę kuchni włoskiej czyli foccacie z rozmarynem i właśnie winogronami. Zapraszam. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikAleż to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję
Smaczna Pyzaszklanki mąki,3/4 łyżeczki sody,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki soli,1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,3/4 szklanki rodzynek,Wykonanie;Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesiej mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem
Anioły w kuchniSkładniki:puszka konserwowej ciecierzycypuszka krojonych pomidorów150 g makaronu mini penne rigate1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego oregano2 łyżki oliwy z oliwekkilka plastrów
Moja smaczna kuchniapieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut
Aga w kuchnipuree z pieczonej dyni1 czubata szklanka cukru trzcinowego1 saszetka cukru wanilinowego4 duże jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego2 łyżki mleka1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreliskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soli Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej
Poezja smakupikantnegopieprz, sól, cukier do smakubułka tartaPrzygotowanie:Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy.Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły.Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy
charlotte gotujeorzechy i czekoladę i ugniatamy ciasto ręcznie aż do powstania jednolitej masy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary ArtTo ciasto zrobiłam pierwszy raz :) Bardzo dziękuję za kulinarną inspirację kuchenne fascynacje :)Gdy zobaczyłam przepis na to ciasto to już wiedziałam, ze będzie pyszne, więc
Serce zamknięte w formie pysznościłyżki kakao- 3 łyżki wodyDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu
Smaczne Zdrowemusi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia. Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt miękka
Ciastkozercyzagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Można przygotować je w kilku wariantach:- naturalne- obtoczone w amarantusie- obtoczone w wiórkach kokosowych i amarantusieU nas wszystkie wersje cieszą się takim
Smaczne ZdroweZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itki