ciasto się nie rozleciało podczas gotowania ( można zrobić próbę rzucając jedną kluskę na wrzątek ) W garnku gotujemy posoloną wodę i na wrzątek wrzucamy łyżką okrągłe kluseczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ja robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę na wrzątek Gotujemy, aż wypłyną na wierzch, sprawdzić czy nie są surowe w środku Polewamy masełkiem z tartą
Proste Potrawyszybki w wykonaniu, a smakuje całkiem dobrze :) Wyrasta równo, nie opada. Pomysł z "Kuchnia włoska - tradycja, smaki , potrawy
Proste Potrawygodz. Po tym czasie sorbet jest gotowy. Ja podawałam go podobnie jak lody. Jeśli zamarznie zbyt mocno, można użyć miksera z końcówką do lodu.przepis z "Kuchnia włoska"- tradycje, smaki, potrawy
Proste PotrawyPrzepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki
Praktyczna plSkładniki: 25 g drożdży 400 ml wody 4 szklanki mąki ok. 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżki włoskich ziół lub przyprawa do pizzy ok. 1 kg mąki pszennej po pół słoiczka zielonych i czarnych oliwek opakowanie mozzarelli mini kilka pomidorów śliwkowych - dałam pomarańczowe Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody. W misce wymieszać mąkę z solą
Czerwień i błękitdłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie
Truskawkowa Fiestagodziny, aby stężała. Kakao wysypać na talerz. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje masy. Pokryć dłonie kakao, aby nie przywierała do nich masa i formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć trufle w kakao i ułożyć w szczelnym pojemniku. Wstawić do lodówki. Wyjąć na godzinę przed podaniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej
wyzwania kuchenneWłoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia
wyzwania kuchennepłatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Dopiero gdy wystygną, zdjąć z blaszki
wyzwania kuchenneSkładniki: 4 gniazdka makaronu tagliatelle (użyłam Barilla) 1 mała cukinia 150 g pieczarek 1 cebula 3 szczypty suszonego cząbru sól
Moja smaczna kuchniaSkładniki: ( 1 porcja ) 450 g ugotowanego al dente makaronu mezze penne tricolore Barilla (makaron musi być ciepły) 1 duża cukinia 1 kalafior
Moja smaczna kuchniaCiekawa jestem, kiedy Was zapyta - czy ja jadam mięso ?! Pomiędzy wypiekami znajdziecie wiele przepisów na dania bezmięsne, zazwyczaj mączne. I tu moja odpowiedź
kolorowotorcikowoKilka dni temu, na blogu pojawił się przepis na kanapkę "włoską".Dziś to ja Was poproszę o podzielenie się ze mną oraz z czytelnikami bloga - Waszymi ulubionymi składnikami kanapki. Wraz z marką Bielmar, która to jest producentem margaryn do smarowani pieczywa:* Margaryna Śniadaniowa Klasyczna * Margaryna Śniadaniowa Premium * Margaryna Śniadaniowa z Masłemzapraszam do konkursu.Zadaniem Waszym, będzie napisanie
kolorowotorcikowo