temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowejobtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm- uformowane ciasteczka wstawić
Smakołyki Berenikikonsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu. Pakowany w poręczną butelkę PET. Produkt nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników.Przystąpmy zatem do sporządzenia włoskiej kawy ze spienionym mlekiem .Zaparz kawę w ekspresie lub w moka. Do ulubionej filiżanki lub kubka wlej swoją kawę.Dodaj łyżeczkę syropu Diamant złocistego , aby wydobyc głębię i smak ulubionej
Z Kuchni Do Kuchniilością kremu posmarowałam opakowanie wafli. Ze 150 g coś jeszcze zostało.Składniki na krem :125 g masła125 g margaryny1/2 szklanki mleka2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru pudru3 łyżeczki mąkigarść orzechów włoskich (pokrojonych drobno)Przygotowanie :Masło i margarynę podgrzać lekko w rondelku, dodać cukier, mąkę i kakaoZestawić z ognia i rozetrzeć tak by nie powstały grudki, ewentualnie przetrzeć przez sitoZagotować
Proste Potrawycukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki
Sama słodycz i szczypta chilizaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko! :):)))) No, to się podzieliłyśmy tajemną recepturą, o którą pytają nas goście! :) Zawsze
Wypisz Wymalujłyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli 100 gram brązowego cukru + 2 łyżki do posypania 200 ml oleju słonecznikowego 200 g puree z dyni* 1 jabłko 4 jajka garść orzechów włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami. Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min. Ostudzić
cooklifeCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród
Czarnawisienkaprzygotowaniu bez użycia miksera.Składniki:2,5 szkl. mąki pszennej6 dojrzałych bananów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka 1,5 łyż. sody oczyszczonej1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych2 gruszkiPrzygotowanie:Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem, Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną , Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę
Wypieki UliKruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę
W kuchennym oknie Ewyzmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu.Składniki:Ciasto150 g masła250 g cukru pudru6 żółtek100 g płynnego miodu200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)50 g kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki maki ziemniaczanejKrem budyniowy 0,5 l mleka3 łyżki cukru2 łyżki cukru wanilinowego3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej
Ala piecze i gotujedwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich, 75g masła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony
Z miłości do słodkościW celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka
Pasja SmakuSkładniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 5 śliwek suszonych garść orzechów włoskich 3 jabłka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nadal miksując dolewamy po trochu olej. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce mąki
kulinarnyswiatdomiZe wstydem muszę poznać, że sałatkę tę jadłam po raz pierwszy podczas wakacji w Hiszpanii. Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na przepis. Jest rewelacyjna
Walijskie Pichcenie